Ceviz Kanseri Yavaşlatıyor
SağlıkCevizli zengin bir beslenme, kanserli hayvan hücrelerinde olumlu genetik değişikliklere yol açabilir, bu durum enflamasyon, kan akışı ve tümör büyümesi üzerine etkilidirHarvard Tıp Fakültesi, Beth Israel Deaconess Medical Center’da Dr. Christos Mantzoros liderliğinde yapılan yeni hayvan çalışması, ceviz içeren bir beslenmenin kanser genleri üzerinde faydalı etkiler ortaya çıkararak kolorektal tümör büyümesini yavaşlatabileceğini gösterdi. Bu çalışma, ceviz tüketiminin gen ekspresyonunda rol oynayan nükleotidler olarak tanımlanan mikro-ribonükleik asitler (miRNA) üzerinde değişikliğe yol açıp açmadığını değerlendiren ilk çalışmadır. miRNA, giderek büyüyen epigenetik veya genlerin çevresel faktörlerle nasıl değişebileceğini araştıran bilim dalında pek çok araştırmanın odaklandığı unsurdur.
Harvard Tıp Fakültesi, Beth Israel Deaconess Medical Center’da Dr. Christos Mantzoros liderliğinde yapılan yeni hayvan çalışması, ceviz içeren bir beslenmenin kanser genleri üzerinde faydalı etkiler ortaya çıkararak kolorektal tümör büyümesini yavaşlatabileceğini gösterdi.
Bu çalışma, ceviz tüketiminin gen ekspresyonunda rol oynayan nükleotidler olarak tanımlanan mikro-ribonükleik asitler (miRNA) üzerinde değişikliğe yol açıp açmadığını değerlendiren ilk çalışmadır. miRNA, giderek büyüyen epigenetik veya genlerin çevresel faktörlerle nasıl değişebileceğini araştıran bilim dalında pek çok araştırmanın odaklandığı unsurdur.
Çalışmayla ilgili Dr. Mantzoros şunları ifade etti: “Araştırmamız, ceviz içeren bir beslenmenin lokalize kolorektal kanser dokusunda miRNA’ların ekpresyon profillerinde önemli değişikliklere yol açtığını ve ceviz içeren beslenmenin doğrudan etkileri veya cevizde bulunan diğer çoklu bileşenlerin ilave etkisi veya sinerjik etkileri sayesinde kolon tümörüne karşı koruyucu yağ asitlerini içerdiğini göstermektedir. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmakla birlikte, miRNA’ların hastalık ve prognoz biyobelirteçleri olarak kullanılabileceği ve kolorektal kanser tedavisinde potansiyel bir tedavi hedefini gösterebileceği konusunda iyimseriz.”
Kolorektal kanser Türkiye’de en çok görülen kanser türleri arasında
Kolorektal kanser, dünya genelinde en çok görülen üçüncü kanser türü olup Türkiye’de erkekler arasında akciğer ve prostat kanserinden sonra ve kadınlarda ise meme ve cilt kanserinden sonra yer almaktadır. Pek çok araştırmada, diyetin, kolorektal kanser dahil pek çok kanser türünün önlenmesinde değiştirilebilir bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Kolorektal kanserin erkeklerin %30 ila %50’sinde ve kadınlarda ise %20’sinin diyetle veya diğer yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebileceği tahmin edilmektedir. Sağlık Bakanlığının sunduğu son veriler, Türkiye’nin dünyada kolorektal kanser insidansı açısından erkeklerde dördüncü sırada ve kadınlarda ise beşinci sırada yer aldığını göstermektedir ve her yıl 6.000 yeni vaka görüldüğü tahmin edilmektedir. Türkiye’nin Kanser İstatistiklerine göre, her yıl 120.000 ila 130.000 yen kanser hastasına teşhis koyulmakta ve tanı koyulanların %7.1’i kolon kanseri tanısı almaktadır.
Harvard Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, iki fare grubu üzerinde randomize bir çalışma yürütmüştür. Gruplardan biri, insanların bir günde tüketebileceği 2 porsiyona (2 ons) eşdeğer miktarda ceviz içeren bir diyetle beslenirken ikinci grup ceviz olmadan benzer bir kontrol diyetiyle beslenmiştir. 25 gün sonra, araştırmacılar cevizle beslenen farelerde kanser hücresi enflamasyonunu, vaskülarizasyon (kanlanma) ve proliferasyonu etkileyebilecek kilit miRNA’ların pozitif bir şekilde devreye girdiğini tespit etmiştir.
Ceviz içeren diyetle beslenen farelerin tümör dokularında, bitki bazlı alfa-linolenik asit (ALA) dahil toplam omega-3 yağ asidi miktarı, kontrol diyetle beslenen farelere kıyasla 10 kat daha fazla bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, küçük tümör boyutunun tümör dokularında daha yüksek omega-3 yağ asidi yüzdesiyle ilişkili olduğunu göstermektedir; bu durum ALA’nın koruyucu bir fayda sağlayabileceğini düşündürmektedir. Tümör büyüme hızı da kontrol grubuna kıyasla ceviz grubunda anlamlı ölçüde daha yavaş gözlemlenmiştir. Bu çalışma hayvanlar üzerinde gerçekleştirildiği için, sonuçları insanlar için henüz yorumlanamaz.
ALA, pek çok vücut süreci için kritik bir esansiyel yağ asididir ve enflamasyonu azalttığı bilinmektedir. Ceviz, önemli miktarda alfa-linolenik asit (ALA) kaynağı içeren tek kabuklu yemiştir (her 1 ons’ta 2.5 gram). Ceviz, çeşitli antioksidanlar (3.7 mmol/ons) ve farklı vitamin ve mineraller de içermektedir.
İlginizi Çekebilir