Çeltik Üretiminde Damla Sulama Sistemi %70 Su Tasarrufu Sağladı
SiyasetBalıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı pirinç üretimi ve çiftçinin bilinçli tarıma yönlendirilmesi maksadıyla AR-GE çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda Gönen ilçesi Gündoğan Mahallesi’nde belirlenen 2.250 metrekarelik arazide 9 ayrı pirinç çeşidinin ekimi haziran ayı başlarında gerçekleştirilirken; geçtiğimiz günlerde mahsuller hasat edildi.
250 metrekarelik alanlarda Edirne, Keşan, Romeo, Vasco, Meco, Luna, Baldo, Osmancık ve Efe adları verilen pirinç ekimi yapan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu ekimlerde farklı bir sulama sistemi uyguladı.
DAMLA SULAMA SİSTEMİ %70 SU TASARRUFU SAĞLADI
Damla sulama sistemi ile sulanan arazilerde mahsulde verimlilik gözlenirken, su tüketiminde ise yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlanmış oldu. Elde edilen mahsul geçtiğimiz günlerde Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün’ün de katıldığı bir etkinlik ile gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Tüzün, pirinç üretimi konusunda bir gayelerinin olmadığını ancak, bölge çiftçisinin bu konuda eğitimli, ileri teknolojiyi kullanarak daha kaliteli ve rekoltesi yüksek ürünleri nasıl elde edebilecekleri konusunda yardımcı olmak istediklerini dile getirdi.
PİRİNÇ EKİMİNDE ORTAYA ÇIKAN İLK SONUÇ: ÜMİT VAR
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun talimatları doğrultusunda kırsal mahallelerde yaşayan Balıkesirliler’in bir yandan yaşam kalitesini arttırmak için çalışırken; diğer yandan zirai kazançlarını arttırmak için var güçleriyle çalıştıklarını dile getirerek özetle şunları söyledi; “Başkanımız Zekai Kafaoğlu’nun özellikle kırsal mahallelerimizde yaşayan vatandaşlara ne denli önem verdiği herkesçe malum. Bizler de Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak tarım kenti olan Balıkesir’de tarım ürünlerinin kalitesini ve rekoltesini arttırmak için AR-GE çalışmaları yapıyoruz.
Birçok konuda daha önce elde ettiğimiz sonuçları düzenlediğimiz eğitimlerle çiftçimizi bilinçlendirdik. Şimdiyse pirinç üretimi konusunda büyük bir paya sahip olan Gönen ilçemizde pirinç üretimi konusunda AR-GE çalışmalarına başladık. Bu kapsamda daha önceden belirlediğimiz 2.250 metrekarelik alanda 9 ayrı pirinç çeşidinin ekimini sağladık. 250 metrekarede her bir pirinç çeşidimizi ekerken; şimdi de mahsullerimizi topluyoruz. Bu ekim çalışmasında her zamankinden farklı olan damla sulama sistemini uyguladık. Şimdi aldığımız ürünlerimizi laboratuvar ortamında incelemeye alarak ürünlerin kalitesini ve aldığımız rekolte miktarlarıyla sürdürülebilirliğini inceleyeceğiz. Yaklaşık 1 ay sonra çıkacak olan raporları irdeleyerek ortaya çıkan sonuca göre bölgedeki çiftçilerimizi bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Şimdilik ilk etapta gözlemlediğimiz kadarıyla ümit var gibi görünüyor. Çıkan sonuçları gün geldiğinde kamuoyuyla de paylaşacağız.”
Öte yandan laboratuvar sonuçlarına göre Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığınca aynı uygulamanın daha büyük arazide tekrardan gerçekleştirileceği ve elde edilen sonuçlara göre çiftçilere uygulamalı eğitim verileceği bildirildi.
İlginizi Çekebilir