Çay bahçelerinde gübreleme dönemi
TarımTürkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Akman: "Çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için gübreleme yapılması gerekmektedir"
Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için gübreleme yapılması gerektiğini belirtti.
Akman, yaptığı yazılı açıklamada, gübrelemede temel amacın, toprakta noksan olan bitki besin elementlerini yeterli seviyeye getirmek olduğunu ifade etti.
Bitkiler tarafından alınan besin elementlerinin toprakta zamanla azaldığına dikkati çeken Akman, "Toprakta azalan besin elementleri bitkilerin verimden düşmesine neden olmaktadır. Bu elementleri gübreleme ile tamamlayabilir, bitkilerin beslenmesi ve kaliteli ürün vermesini sağlayabiliriz" dedi.
Çay bahçelerinde gübrelemenin hava şartlarına göre Şubat veya Mart aylarında yapılmasının uygun olduğuna vurgu yapan Akman, şunları kaydetti:
"Çay bitkisinin toprak yapısı PH 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü yaşar. Kullanılan kimyasal gübrelerin, önerilen dozların üzerinde kullanılması da toprağın fiziksel yapısını bozarak verimsizleştirir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığının doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman kimyasal gübrelerden belirlenen dozda uygulanması önerilmektedir. Dekara 60-70 kilogram verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün alma anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesi, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olacaktır. Çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için gübreleme yapılması gerekmektedir."
İlginizi Çekebilir