ÇATAK Projesi Uygulamaları Artarak Devam Ediyor
DesteklemelerGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen; tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ile yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacını taşıyan "Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma" projesi kısa adıyla ÇATAK, uygulamaları yıldan yıla artarak devam ediyor. Proje, çevre kirliliğini önlemek ve su tüketimini azaltmak amacıyla, çatak il uygulama komisyonunun uygun gördüğü köy ve alanlarda uygulanıyor.
Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Projesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üreticilerin desteklenmesini 3 kategoride yapıyor.
1.Kategori; Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasıdır.
2.kategori; Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulamasıdır.
3.kategori;
a)Su tüketimini asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemleri ile birlikte Entegre Ürün Yönetimi genel prensiplerinde gübre ve bitki koruma ürünlerinin kullanılması,
b)Organik tarım veya iyi tarım uygulamalarının, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması.
c)kapalı drenaj sisteminin, bu kategori veya diğer kategorilerde yer alan tedbirlerden en az biri ile birlikte uygulanması şeklindedir.
Çorum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş yapmış olduğu açıklamada; ÇATAK projesi ile sürdürülebilir ve kaliteli tarımsal üretim, sağlıklı ve güvenilir gıda üretmek ana hedefimizdir. ÇATAK programında 2016 yılında İlimizde 10 ilçeye ulaşılarak, 593 üreticide, 14.725 Dekar alanda 1.225.610 TL hibe destekleme ödemesi gerçekleşmiştir. Proje alanının artırılmasıyla Bakanlığımız projeye büyük önem vermektedir. Dolayısıyla daha önce tarımsal destekleme ödemesi yaptığımız proje kapsamındaki bütün ilçelerimizde 2017 yılında Bakanlığımızın ilimize tahsis ettiği 19.000 Dekar alanda projeye devam edilecektir. Bakanlığımızın projeye ayırdığı destekten daha fazla sayıda çiftçimiz yararlanacaktır. Diye konuştu.
İlginizi Çekebilir