Çarşamba ve Terme İlçelerinde Üreticilere Organik Gübre Desteği
DesteklemelerSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP)işbirliği ile yürütülmekte olan “Organik Havzalarda Organik Üretimi Geliştirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen Organik Gübre Dağıtım Töreni Çarşamba ve Terme İlçelerinde gerçekleştirildi.
Organik Tarımın Geliştirilmesi amacıyla düzenlenen ve Samsun Valisi Osman KAYMAK, DOKAP Başkanı Yusuf MENGİ, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü YILDIRIM, Terme Kaymakamı Murat ZADELEROĞLU, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer URHAL, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İbrahim GÜVEN, Çarşamba Belediye Başkanı Halit DOĞAN, Terme Belediye Başkanı Ali KILIÇ, Oda ve Dernek Başkanları ile çok sayıda üretici katıldı
Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü İbrahim SAĞLAM şunları söyledi; “Türkiye toplam Fındık Üretiminin %15,8'inin karşılandığı İlimizde, halen yılda 137.841 ton Fındık Üretimi yapılmaktadır. Bu üretim içinde yaklaşık 37 bin 500 dekar alanda, 6 bin 500 ton da Organik Fındık üretilmektedir. Organik Fındık yetiştiriciliği Türkiye’de ilk defa 1994 yılında İlimiz Samsun’da başlamıştır. O günden bugüne çok yol alınmış ve bugün İlimizde toplamda 1.876 çiftçimizle 63.409 da alanda Organik Üretim gerçekleştirmekteyiz. Bugün burada toplanmamızın vesilesi olan Projemiz, Çarşamba ve Terme İlçelerinin Organik Üretim yapılan Fındık sahalarında uygulanmaktadır. DOKAP destekli bu Proje kapsamında Çarşamba İlçemizin 50 köyündeki 689 üreticimizle ve yine Terme İlçemizin 39 köyündeki 274 üreticimizle olmak üzere hatırı sayılır bir Organik Üretim gerçekleştirilmektedir. İl Müdürlüğümüz ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı taraflarınca imzalanan Proje protokolü çerçevesinde; İlimiz Çarşamba ve Terme İlçelerindeki Birliklere üye 372 Organik Fındık Üreticimiz desteklenmiştir. Söz konusu destek kapsamında bu 372 üreticimize 372 ton organik katı gübre ve 900 adet de organik sıvı gübre dağıtımını birazdan gerçekleştireceğiz. Yine Birlik üyesi toplam 244 çiftçimizin sertifikasyon ücreti de proje kapsamında ödenmiştir. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Ardından DOKAP Başkanı Yusuf MENGİ yaptığı konuşmasında; “DOKAP olarak 2014-2018 yıllarını kapsayan dönemde, 9 İlimizi kapsayan eylem planı ile Bölgenin kalkınması için yaptığımız çabalar 2019 yılı sonu itibariyle sonuçlandı. 2021-2023 eylem planı çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık. Yeni dönemi daha iyi bir şekilde planlayacağız.” İfadelerini kullandı.
Sonrasında söz alan Vali Osman KAYMAK ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Bölgemizde bulunan DOKAP, OKA ve TPDK gibi kurumlar, çiftçilerimizin yeni bilimsel gelişmeler ışığında daha etkili ve verimli üretim yapmaları için Projeler ortaya koyar. İlimizi de içine alan bu Projeler, çiftçilerimizi ‘daha doğru tarım nasıl yapılır, neler kullanılır ve neler kullanılmaz’ gibi konular hakkında bilgi sahibi yapmak amaçlıdır. 2019 yılı içerisinde Devletimizin İlimizdeki çiftçilere vermiş olduğu destekler 288 milyon TL’dir. Bugün dağıtacağımız 400 tona yakın gübre ile de hem Fındık Üretiminin, hem de Sebze Üretiminin Organik Tarımla yapılmasını sağlayacağız. Bizim, Çarşamba ve Bafra Ovalarımız var ki bunlar Çukurova’dan sonra 2. sıradadır. Bu değeri korumalı ve çıtayı daha yükseklere çıkarmalıyız. Bu anlamda bu faaliyetin çok önemli olduğunu düşünüyorum. ”.
Konuşmaların ardından, Çarşamba ve Terme İlçelerine bağlı köylerde 5 dekar ve üzeri alanda Organik Fındık üretimi yapan 372 Organik Fındık üreticiye protokol üyeleri tarafından gübreleri törenle dağıtıldı.
İlginizi Çekebilir