© Tarım Pusulası 2021

Çandır Köyü, 'yeşil tepe yeşil kalacak' davasını kazandı

0

1985 yılında  Ankara ’nın Kalecik ilçesine bağlı Çandır Köyü’ne  eğitim  vermek için gelen öğretmenler, köyde hiç yeşil alan olmadığını fark edince öğrencilerle birlikte ağaçlandırma projesi geliştirdi. Çandır gençleri 833 bin 544 metrekarelik ‘Bağlar Sivrisi’ Tepesi’nin ağaçlandırılması için köy halkını ikna etti. Köy heyeti, köy merası olarak kullanılan Hazine arazisinin ağaçlandırılması için Ankara Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Milli Emlak Müdürlüğü ise  proje  kapsamında ‘tepenin ağaçlandırılması’ şartıyla araziyi 1986’da dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na devretti. 

Proje kapsamında 1986’dan bu yana Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Çandır sakinleri tarafından her sene kademeli olarak bölgede ağaçlandırma yapıldı. Eskiden çorak arazi olan köy merası ormanlık alana döndü. Ancak 2012 yılında Özgün Yapı Sanayi Şirketi bölgede kalker ocağı kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

Bölgede faaliyet gösterecek maden ocağının köyün su kaynaklarına zarar vereceğini savunan bölge halkı ise Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne başvurarak taş ocağı için verilen ÇED olumlu raporunun iptalini istedi.

ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ

Köy halkının itirazını değerlendiren Ankara 8. İdare Mahkemesi ÇED olumlu raporu ile ilgili bilirkişi incelemesi istedi. Kasım 2014 tarihinde inceleme yapan bilirkişi heyeti bir rapor hazırlayarak mahkemeye yolladı. Raporda, bölgede yapılacak madencilik faaliyetinin köyün su kaynaklarını kurutacağı ve yer altı sularını olumsuz etkileyeceği, bu nedenle ÇED olumlu kararının yerinde olmadığı belirtildi. Bilirkişi incelemesini dikkate alan Ankara 8. İdare Mahkemesi ise ÇED olumlu raporunu hukuka aykırı olduğunu gerekçesiyle iptal etti.

'O TEPE HEP YEŞİL KALSIN'

Bağlar Sivrisi tepesinde faaliyet gösteren maden ocağının ağaç kesimi yaptığını söyleyen Çandır Köyü  Kültür  ve Dayanışma Derneği sözcüsü Nurettin Dinçer sözlerine şu şekilde devam etti: "250 hanelik köyün toplam 17 su gözesi bulunuyor. Köy, suyun tamamını Bağlar Sivrisi Tepesi’nden temin ediyor. Biz zamanında bu bölgenin ağaçlandırılması için babalarımıza, dedelerimize karşı mücadele verdik. Sonunda bu çorak tepeyi yeşil bir alana çevirdik. Ancak maden firması hukuka aykırı yöntemlerle buradaki ağaçları katletti. Katledilen o ağaçların hesabını soracağız. Bizler her sene bu bölgede ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Bundan sonra da ağaçlandırma çalışmaları devam edecek."

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER