© Tarım Pusulası 2021

Çandır: Etin Püf Noktası Üretim

Antalya Ticaret Borsası Kasım ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili meclis üyeleri bilgilendirildi. ATB Başkanı Ali Çandır, Meclis’te ekonomiye ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÜRETİM OLMAZSA TİCARET OLMAZ
Antalya’nın batı ilçeleri Demre, Finike, Kumluca ve Kaş’ta Kasım ayında yaşanan hortum felaketinin son 50 yılın en şiddetli afeti olduğuna dikkat çeken Çandır, “Yaşanan afetin can kaybı olmadan atlatılması en büyük tesellimiz. Ancak üreticilerimiz ciddi bir hasarla karşı karşıya kaldı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ve üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi. Afet sonrasında başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi’nin bir rapor hazırladığını bildiren Çandır, raporun paydaşların önerisine sunulduğunu kaydetti. Çandır, Acil ve Uzun Vadeli Önlemlerin sıralandığı raporun üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için takipçisi olacaklarını kaydetti. “Unutmayalım ki üretim olmazsa ticaret de olmaz. Türkiye’de örtü altında üretilen her 4 domatesten birini, biberin neredeyse yarısını, kabağın 5’te birini, portakalın yüzde 16’sını üreten bu bölge üreticilerimiz için, devletimiz ve TARSİM üzerine düşeni yapmalıdır” diye konuştu.

TARIM KONSEYİ RAPORU
Raporun içeriğiyle ilgili de bilgi veren Çandır, şunları kaydetti:

“Kısa vadede üretimin devamı için üreticilere yeterli miktarda acil nakit desteği sağlanmalı, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları üretim normale dönene değin ertelenmelidir. Uzun vadede, sürekli tekrar eden afet bölgeleri havza sisteminde tespit edilip; bu bölgelerdeki tüm tarım alanlarında sigortalılık zorunlu hale getirilmeli ve primlerdeki devlet katkı payı yüzde 70’e çıkarılmalıdır. TARSİM mevzuatında fiziki olarak tarımsal üretim yapılan her alanda, niteliğine bakılmaksızın kapsayıcı bir yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Yeni oluşturulacak seralarda; Dolu riski için temperli sarsıntı ve darbelere dayanıklı cam ya da UV içeriği yüksek plastik örtüler kullanılması mevzuatla destekleme kapsamına alınmalıdır.”

RAKAMLAR MOTİVE EDİCİ DEĞİL
Ekonomik verileri de değerlendiren ATB Başkanı Çandır, döviz fiyatları, faiz, işsizlik, tüketici ve üretici güven endekslerinin geleceğe yönelik iş dünyasını motive edecek düzeyde olmadığını vurguladı. Çandır, “Tek beklentimiz ise önümüzdeki günlerde açıklanacak büyüme rakamlarının iyi gelecek olmasıdır. Büyüme rakamlarının iyi gelmesine rağmen yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme sağlanabilir. Ekonomi yönetiminin bu konuya odaklanmasını en büyük beklentimizdir” diye konuştu.

DESTEK DEVAM ETSİN
Üyelerin geçen yıl finansmana erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle uygulamaya konulan Kredi Garanti Fonu destekli kredilerinin devam etmesini beklediğini bildiren Çandır, üyelerin KDV ve geçici vergi mevzuatı olmak üzere maliye politikalarında kolaylıklar sağlanması talep ettiğini kaydetti. Çandır, üyelerin 2018 yılı bütçesinde istihdam desteğinin kaldırılmış olmasının da mevcut sıkıntıyı artıracağını ifade ettiğini bildirdi.

ETİN PÜF NOKTASI ÜRETİM
Son zamanlarda yaşanan kırmızı et sıkıntısına da dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, bir yanda eti pahalı yiyen tüketici, diğer yanda ise ithalatla terbiye edilmeye çalışılan üreticinin bulunduğunu belirtti. Kırmızı et konusundaki gelişmelerin her ay ATB meclisinde tartışıldığına dikkat çeken Çandır, önerilerini karar vericiler ve kamuoyuna sunduklarını anımsattı. Çandır, şunları söyledi:

“Bu konuda tek başına kazanacak ya da kaybedecek bir taraf yok. Tüketici, zincir market, kasap, aracı ya da üretici kesimlerini topyekun memnun etmenin zor bir durum olduğunun bilincindeyiz. Ancak durum her ne olursa olsun serbest piyasa ekonomisinin var olduğu bir piyasada devletin hem üretici hem ticaret erbabını terbiye edici uygulamalarla problemi çözmeye çalışması kabul edilemez. Bu konudaki çözüm önerilerimizi en son Ağustos ayı meclis toplantımızda madde madde paylaştığım için tekrar girmeyeceğim. Ancak girdi maliyetlerinin bu denli yüksek ve ithalata bağımlı halde bulunduğu bir dönemde büyükbaş hayvancılığı yapmak akıl karı görünmemektedir. Üreticiyi üretimde tutacak kararlar bir an önce alınmalı, girdi maliyetleri düşürülmelidir. Bu işin püf noktası üretimdir.”

HAYVANI MERADA GÖRMEK İSTİYORUZ VİTRİNDE DEĞİL
Süte gelen zammın yaklaşık 3 katı girdi maliyetlerine zam geldiğini söyleyen Çandır, “Sütteki sıkıntıların daha fazla artması demek mevcut hayvancılığımızın da kısa sürede bitmesi anlamını taşımaktadır. Biz hayvanı merada yayılırken görmek istiyoruz, vitrinde salınırken değil” dedi

AHB Canlı Hayvan Borsası’yla ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Çandır, Hayvan Borsası’nı hayata geçirmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yaptıklarını anlattı. Çandır, “Kısa bir süre içerisinde fiili olarak Kömürcüler de Antalya Büyükşehir Belediyemizle birlikte kazmayı vurmanın bu meclisimize kısmet olması içinse yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

ZEYTİNPARK ORTAK DEĞERİMİZ
Antalya’nın yeşil alanı Zeytinpark’ın Antalyalıları beklediğini kaydeden ATB Başkanı Çandır, “Sizlerin nezdinizde tüm üyelerimizi, kurumlarımız, kuruluşlarımız, dernek ve vakıflarımız ile sivil toplum örgütlerimizi ve kent sakinlerini aileleriyle birlikte Zeytinpark’a davet ediyoruz” dedi. Çandır, Zeytinpark içerisindeki mevcut asfalt yolu yenileyen Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal’a, alanı yangın tehlikesinden koruyacak, yürüyüş, bisiklet gibi aktivite yolu olarak da kullanılacak olan yolun açılma sına destek olan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü’ye teşekkür etti. Çandır, “Unutmayalım ki, Zeytinpark Antalya’nın ortak değeridir. Bu nedenle buraya hep birlikte sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğu” dedi.

2014 yılında 1.Meslek Komitemizin talebi üzerine hayata geçirilen “Antalya Buğdayını Arıyor” projesi ile kentin iklimine en uygun buğday çeşidini bulmaya çalıştıklarını belirten Ali Çandır, bu kapsamda geçen hafta Elmalı ve Korkuteli’de 17 çeşit buğdayın ekimini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Çandır, 1.Meslek Komitesi üyelerine, paydaşlara teşekkür etti.

KORKUTELİ MODEL OLACAK

Korkuteli’de tıbbi ve aromatik bitki üretimi için sektörü harekete geçirdiklerini bildiren Çandır, “Projenin ilçe ekonomisine katkı yaratması amacıyla kaymakamlık, üniversite, teknokent, özel sektör ve borsa olarak birlikte hareket ediyoruz. Burada temel amacımız iyi bir modelle ilçe ekonomisine fayda sağlamak olacaktır” dedi. Çandır, ilk olarak 300 dönümlük bir alanda başlanacak pilot üretimin daha sonra tüm ilçeye yayılacağını bildirdi. Çandır, “Korkuteli’nin mantarda yazdığı başarı hikayesini tıbbi aromatik bitkilerde de yazmayı hedefliyoruz. Umuyorum ki ilçemiz zaman içerisinde bu konuda da söz sahibi olacak bir konuma gelecektir. Katkı veren tüm paydaşlarımıza huzurlarınızda Borsamız adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TARIMA DAYALI OSB’LER KURULMALI

Çandır, 25 Kasım’da yürürlüğe giren Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği’nin çıkmasının sevindirici olduğunu belirtti. Çandır, emeği geçenlere teşekkür ederken, “Tarımsal yapımızın daha sağlıklı bir hale gelmesine olanak tanıyan tarıma dayalı OSB’lerin kentimize kazandırılmasına odaklanacak ve bu kapsamda sizlerle birlikte çaba sarf edeceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER