© Tarım Pusulası 2021

Çandır: Domates Yasağı Kalksın'

Antalya Ticaret Borsası Eylül ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili meclis üyeleri bilgilendirilirken, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TARIMA KÖR GÖZLE BAKMAYALIM
ATB Başkanı Ali Çandır, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonominin yılın ikinci çeyreği ve ilk yarısı itibariyle geçen yılın aynı dönemlerine göre ciddi oranda büyüme gösterdiğini bildiren Çandır, şunları söyledi:
“Buna göre ikinci çeyrekte milli gelirimiz yüzde 5.1, tarım sektörümüz ise yüzde 4.7 büyümüştür. Geçen yılın olumsuz tablosunu hatırlarsak ve bu yılın başından itibaren uygulamaya konan vergi ve kredi kolaylıklarını dikkate alırsak, bu yıl ilan edilen büyümelerin temel kaynaklarını da görmüş oluruz. 2015 yılı göre son üç yılda ikinci çeyrekler itibariyle ne kadar büyümüşüz diye baktığımız da, toplam milli gelirimiz yüzde 10, sanayi yüzde 11, inşaat yüzde 19.6, hizmetler yüzde 6.7, vergi – sübvansiyon yüzde 7.6 ve tarım sektörümüz ise yüzde 1.3 oranında büyümüştür. Ancak rakamlardan da görüldüğü üzere tarım sektörü büyümeden nasibini yeteri kadar alamamıştır.”

Tarımın gerek dünya gerek ülkemiz için stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Çandır, “Tarım sektörümüzün ilerlemesi, üretimimizi ve ihracatımızı artırmak için günü kurtarma kolaycılığı yerine daha cesur adımlar atmalıyız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de istihdamın ve kırsal kalkınmanın ilacı konumunda bulunan tarıma kör gözle bakmamalıyız. Tarımda reel kazancı tekrar artırmalı ve topraklarımızı daha sahip çıkmalıyız. Ülkemiz tarımını bilimin ışığında AR-GE ile bir adım öteye taşıyacak olan gençlerimizi tarım sektöründe faaliyet göstermeye motive etmeliyiz” diye konuştu.

TARIMA ÖZEL SOSYAL GÜVENLİK GÜNDEME GELECEK
Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi ile Tarım Çalışanlarının Sosyal Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı düzenlediklerini anımsatan Ali Çandır, mevcut sosyal güvenlik sisteminin tarıma uygun olmadığı, sistemin üretimin ve yatırımların önünde adeta bir pranga olduğu yönünde ortak görüş çıktığını bildirdi. Sektörde faaliyet gösterenler ve çalışanlar tarafından ifade edilen tüm tespitleri en kısa sürede raporlaştırarak sorunları, beklentileri ve çözüm önerilerini ilgili mercilere ileteceklerini bildiren Çandır, “Sosyal güvenlik siteminin tarım sektörünün yapısına uygun olacak şekilde yeniden modellenmesini talep edeceğimizi belirtmek isterim. Çalıştayımıza katkı sunan paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

YÖREX TEŞEKKÜRÜ 
Bu yıl 8’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Ali Çandır, şunları kaydetti:

“Birlikte hareket etmenin, el birliği ve güç birliği yapmanın sağladığı bir başarı hikâyesi olan YÖREX’i bir yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 8.kez başarılı bir biçimde geride bıraktık. Bu başarıda payı olan sizlere ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bir diğer teşekkürüm ise başından beri YÖREX’e destek olan Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu nezdinde Türkiye Odalar ve Borsalar birliğimize bağlı oda ve borsalarımız ve başkanlarınadır. Yine açılışımıza gelerek bizleri onurlandıran Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan ve sayın bakanın nezdinde kalkınma ajanlarımıza, bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan, ilgisini ve desteğini esirgemeyen Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na, Antalya Valimiz Sayın Münir Karaloğlu nezdinde tüm valilerimize, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılarına, milletvekillerimize, belediye başkanlarımız ile tüm kurum ve kuruluşlarımıza, Türk Patent ve Marka Kurumumuza ve Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Evgeny Gromyko’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Son teşekkürüm ise fuarımız katılımcıları ve merak duygusuyla YÖREX’e gelen 161.104 yerli ve yabancı ziyaretçilerimizedir.”

Önümüzdeki yıl YÖREX’in uluslararası hale gelmesi için çalıştıklarını bildiren Çandır, “Umuyorum ki başta Kalkınma Bakanlığımız olmak üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, Ekonomi Bakanlığımız ile diğer bakanlıklarımız ve TOBB’un desteğiyle YÖREX uluslararası bir kimlik kazanacak” dedi.

Çandır, çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ekim 2017 tarihinden 28 Şubat 2018 tarihine kadar 1.40 TL’den işlem göreceğini anımsatarak, rakamı gerek üretici gerekse üyeler için olumlu bulduğunu bildirdi.

DOMATES YASAĞI KALKSIN
Çandır, Rusya Federasyonu ile domates başta olmak üzere ticarette yaşanan gelişmelere de dikkat çekerek, “Umarız Rus bakan yardımcısının da YÖREX’i ziyaretinde ifade ettiği üzere karşılıklı iyi adımlar kısa sürede sonuç verir. Beklentimiz yeni sezonla birlikte tüm yasaklanan kararların kalkmasıdır” dedi. Antalya da hal esnafı, üretici ve ihracatçının Rusya dan gelecek müjdeli haberi beklediğini vurgulayan Ali Çandır, Rusya nın domates ithalatı yasağını kaldırmaya yönelik adımlarda Türkiye den 9 firmaya ithalat izni verileceği, bu firmaların 6 sının Mersin den olduğu şeklinde bilgiler aldıklarını, ancak böyle bir sınırlamanın doğru olmayacağını kaydetti. İki ülke yetkililerinin görüşmelerinde Rus yetkililerin, Türkiye nin Rusya dan et ithalatı karşısında domates alabilecekleri yönünde görüş bildirdiğini de anlatan Çandır, “Et almak birinci koşul dediler. Biz et ithal ediyorsak bizim inançlarımıza uygun et ithal edilebilir, sakıncası yok, nasıl olsa başka yerden alıyoruz" dedi.

Çandır, yeni sezon öncesi üreticilere bereketli bir hasat, ATB üyelerine ise başarılı bir ticaret dönemi geçirmelerini dilerken, “Ekim hazırlıkları içerisinde bulunan tüm üreticilerimize ise kolaylıklar diliyorum” dedi.

Mecliste üyeler sektörel konuları da değerlendirdi. ATB Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, sütteki 10 Kuruş’luk zammın normal olduğunu art arda gelen fiyat artışının süt tozu üretiminden kaynaklandığını bildirdi. Simav, süt tozu üretiminden kaynaklı sanayiciye giden sütün yüzde 8 daraldığını kaydetti. Meclis üyesi Ragıp Gök, süte yapılan zammın zamansız olduğunu söyledi. 
ATB Meclis Üyesi Ata Sönmez, et ihtiyacının ithalatla çözülmeye çalışıldığını vurgularken, “Nereye kadar ithal edeceği?” diye sordu. Sönmez, et politikasının yeniden gözden geçirilip kalıcı çözüm bulma yolunda ilerlenmesi gerektiğini kaydetti. 
ATB Meclis Üyesi İbrahim Köseoğlu, pamuk üretiminde bölgesel bir artış olduğunu bildirirken, bu yıl rekoltede havalardan kaynaklı düşüş yaşanabileceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER