© Tarım Pusulası 2021

“Buzağı Ölümlerini Önleme Projesi”yle Buzağı Ölümleri Yüzde 3’ün Altına Düşürülecek

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2017 yılında hazırlanarak İl Özel İdare Müdürlüğüne sunulan “Buzağı Ölümlerini Önleme (Neo-Nal Kayıpları) Projesi” kabul edilerek 131.500 TL. kaynak sağlandı. Projeyle Yalova’da % 7.1 olan Buzağı Ölüm oranının % 5’in altına çekilmesi hedefleniyor.

Yalova’daki buzağı kayıplarını önleyerek,  ülke hayvancılığına ve ekonomisine kazandırmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin ortak projelerinden biri daha hayata geçirildi. “Buzağı Ölümlerini Önleme Projesi” kapsamında Yalova’daki buzağılar solunum sistemi hastalıklarına karşı aşılanacak ve yetiştiriciler buzağı bakımı konusunda bilgilendirilecekler. Proje İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan’ın katılımıyla Kazımiye ve Kirazlı köylerindeki yetiştiricilere ait buzağıların aşılanması ile başlatıldı.

Proje ile ilgili bir açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar; “Bilindiği üzere Bakanlığımız ülkemizdeki buzağı ölüm oranını azaltmak adına 2018 yılını “Buzağı Ölümlerini Önleme Yılı”  olarak ilan etmişti. Biz de İl Müdürlüğü olarak ülkemiz hayvancılığında çok önemli bir yere sahip olan buzağı kayıplarını önleyerek ülke hayvancılığına ve ekonomisine kazandırmak amacıyla “Buzağılarımız Ölmesin” sloganıyla bir proje hazırlayarak İl Özel İdare Müdürlüğümüze sunduk. İl Özel İdaremiz sağolsun projemizi kabul ederek 131.500 TL. kaynak sağladı. Bu kaynakla temin ettiğimiz koruyucu aşı ve dezenfektanlarla İlimizdeki 2.500 buzağıya solunum sistemi hastalıklarına karşı bir ay ara ile 5.000 doz koruyucu aşı yapacağız ve yeni doğan buzağıların göbek kordonlarının temizlenmesi için yetiştiricilere dezenfektan vereceğiz.

Ülkemizde buzağıların önemli bir bölümü bırakın verim çağına kadar yaşamayı bir aylık bile olmadan çeşitli nedenlere bağlı olarak ölmektedirler. İlimizde doğum sonrası buzağı kayıplarını minimize etmek için doğum esnasında ve doğum sonrasında neler yapılması, nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında yetiştiricilerimiz bizzat çiftliklere gidilerek ve toplantılar düzenlenerek bilinçlendirilmektedir.

Bakanlığımız tarafından temin edilen 3.000 doz E.coli aşısı ile de gebe inekler gebeliğinin son ayında aşılanmaktadır. Böylelikle daha buzağı doğmadan ölümlere neden olan ishal hastalığına karşı koruma altına alınmış olmaktadır.

Bugün İl Genel Meclisi Başkanımız ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterimizle başlattığımız “Buzağı Ölümlerini Önleme Projesi”yle ve yapılacak olan eğitimler, gebe hayvanların ishal aşıları ile ilimizde % 7.1 olan buzağı ölümlerini 2019 yılında önce %5 ‘in, ilerleyen dönemlerde de % 3’ün altına düşürmeyi hedefliyoruz. Projemizin ilimiz hayvan yetiştiricilerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER