© Tarım Pusulası 2021

Büyükbaş Hayvan Besiciliğinde Doğru Besleme Anlatıldı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (Marka) 2017 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Yalova Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin de ortağı olduğu “Yalova Hayvanını Doğru Besliyor” Projesi kapsamında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yalova’lı büyükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik Hayvan Besleme eğitimi verdi.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde verilen eğitime İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretimüyesi Prof. Dr. Mustafa Numan Oğuz, Doğu Marmara Kalınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Gökmen, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber, Şube ve İlçe Müdürleri, kurumumuz personelleri ile büyükbaş hayvan yetiştiricileri katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Büyükbaş Hayvan Besiciliğinde Bilimsel Yenilik ve Yöntemlerin Üreticilere Aktarılması/Öğretilmesi Sonucu Hayvancılık Ürünlerinin Miktar ve Kalitesinde Gelişim Sağlanması amacıyla hazırlanan ve Yalova Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin de ortağı olduğu, 15.000 Liralık finansmanı T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (Marka) tarafından karşılanan “Yalova Hayvanını Doğru Besliyor” Projesi kapsamında Yalova genelindeki Büyükbaş Hayvan Yetiştiricilerine yönelik verilen eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Suat Parıldar Genç Çiftçi Projelerinden bahsederek şunları söyledi;

Bakanlığımızca “Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeylerinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynakları oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla 2016-2018 yılları arasında uygulanacak olan 30.000 TL. hibe destekli Genç Çiftçi Projesi kapsamında 2016 yılında ilimizde 85’i bayan 34’ü erkek olmak üzere 119 genç çiftçimiz toplam 3.57 milyon lira hibe almaya hak kazandı. Başvuru yapan her 3 kişiden biri hak sahibi oldu.

Büyükbaş Hayvancılık Projesi uygulayan 78 genç çiftçimize her birine 6’şar hayvan olmak üzere 468 büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan projesi uygulayan 7 genç çiftçiye ise 280 adet küçükbaş hayvan teslim ettik.

2017 yılında ise ilimizden 323 kişi proje başvurusunda bulunmuş olup bakanlığımızca 60 büyükbaş, 12 küçükbaş ve 49 bitkisel üretim ve diğer konularda olmak üzere ilimize 121 proje kontenjanı ayrılmış olup proje bütçesi 3.630.000 TL’dir.

Bitkisel üretim ve diğer konulardaki 49 projeden 35 tanesi tamamlanmış olup diğer 9 projenin genç çiftçiler tarafından uygulamaları devam etmektedir. Büyükbaş projesi uygulayan her bir genç çiftçiye 6’şar büyükbaş hayvan, küçükbaş projesi uygulayacak her bir genç çiftçiye de 37’şer küçükbaş hayvan teslim edilecektir. Bu kapsamda 2017 yılında genç çiftçilerimize toplam 360 büyükbaş, 444 küçükbaş hayvan dağıtılacaktır.

Uygulanan projeler uygulama yılından sonra iki yıl süreyle takip edilmektedir. Bu yıl yapmış olduğumuz kontrol çalışmalarında genç çiftçilerimizin büyük bir istekle projeleri uygulamaya devam ettiklerini memnuniyetle müşahade ettik.

“Yalova Hayvanını Doğru Besliyor” Projemiz kapsamında siz değerli yetiştiricilere verilecek bu eğitimin hepinize yararlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.”

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Numan Oğuz katılımcılara Hayvan Beslemeyle ilgili sunum eşliğinde bilgiler verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER