Burdur'da 'Limon Melisa' Üretimi Başladı
TarımLisinia Doğa Projesi kapsamında Burdur'da "limon melisa" üretimi başladı
Burdur'da sürdürülen Lisinia Doğa Projesi kapsamında "limon melisa" üretimine başlandı.
Proje Sorumlusu Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, limon melisanın nisan ayında dikimini yaptıklarını söyledi. İlk hasadı yaptıktan sonra limon melisayı distile ettiklerini belirten Sarıca, bitkinin yağını ve suyunu ayrı ayrı çıkardıklarını ifade etti.
Sarıca, limon melisanın özellikle yağını ve distile edilmiş suyunu bu yıl için aromatik ürünlerde kullanmaya başlayacaklarını belirterek, "Özellikle Burdur Gölü'nün kurumasına dikkati çekmek anlamında damlama sulama sistemiyle yetiştirebildiğimiz limon melisayı gül kadar değerlendirebileceğimiz kanısındayım. Çünkü çok güzel bir kokusu var. Dünya parfüm sanayinde çok fazla kullanılıyor. Bu alanda az bir suyla limon melisayı yetiştirmeyi başardık." dedi.
"Türkiye iklim şartları bu ürüne çok uygun"
Birkaç gün sonra limon melisaların kışı geçirmesi için dibinden kesim yaparak üzerine kompost uygulaması yapacaklarını dile getiren Sarıca, birkaç yıl sonra da tekrar dikim yapmadan limon melisalardan hasada devam edeceklerini bildirdi.
Sarıca, "Türkiye kozmetik sanayisine, hatta ileride dünya kozmetik sanayine katkıda bulunacağız. Aynı zamanda ürünleri ihraç ederek hem Burdur hem de ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı düşünüyoruz." diye konuştu.
Yaklaşık 500 kilogram üretimden 2 kilogram limon melisa yağı elde ettiklerini bildiren Sarıca, "Yağı çok değerli. Ürünlerde çok az miktarlarda kullanıldığı için limon melisanın ben önümüzdeki yıllarda çok ciddi geleceğinin olacağını düşünüyorum. Türkiye iklim şartları bu ürüne çok uygun. Damlama sulama sistemi kullanılarak çok az bir suyla limon melisa yetiştirilebiliyor." ifadelerini kullandı.
Lisinia Doğa Projesi
Burdur merkeze bağlı Karakent Köyü yakınlarındaki bir alanda hayata geçirilen Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi, Antikanser Projesi, Lavanta Projesi, Organik Tarım Projesi gibi pek çok çalışmayı içerisinde barındıran çalışmaya yurt dışından çok sayıda gönüllü destek veriyor.
Proje kapsamında organik domates, kavun, karpuz, ayva, gül, şeftali yetiştiriliyor ve gül ile lavanta suyu üretiliyor. Proje alanındaki ahşap yapıların yanı sıra tedavi ve rehabilitasyonları gerçekleştirilen yaban hayvanları ilgi çekiyor.
İlginizi Çekebilir