Buğdayda Rekolte Düştü, Fiyatları Artırabilir
TarımManisa'nın Saruhanlı İlçesi'nde, Nisan ayında yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki sıcak hava yüzünden buğdayda rekolte düştü. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, geçen yıl 150 bin ton olan buğday rekoltesinin bu yıl 100 bin tona düşeceğini, sonuç olarak fiyatlarındaki artışın un fiyatlarını da olumsuz etkileyeceğini açıkladı.
Saruhanlı'daki toplam yaklaşık 58 bin dönümlük arazide, buğday ve arpa hasadı başladı. Geçen yıl hedefi yakalayan Saruhanlı'da, bu yıl nisan ayında 29 dereceye kadar çıkan hava sıcaklıkları yüzünden rekoltenin düştüğü bildirildi. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, geçtiğimiz yıl 150 bin ton buğday rekoltesinin bu yıl 100 bin tona kadar düştüğünü söyledi. Oda Başkanı Okur, "İlçemizde bu sene 58 bin dönüme yakın buğday ve arpa ekim alanı bulunmakta. Bunun 54 bin dönüme yakını buğday, 4 bin dönüm civarında ise arpa olarak işlem görmekte. Rekoltenin düşüklüğünün en büyük sebeplerden biri iklim şartları. Buğdayın tam yeşillendiği dönemlerde nisan ayında büyük bir sıcaklık yaşandı. Buğdaylarda kurumaya sebep oldu. Bu da rekoltenin düşmesine sebep oldu. İkinci önemli etkenler ise çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek olması. Fazla gübre atamamasından dolayı üründe bir rekolte kaybı yaşanmasına sebep oldu" diye konuştu.
ÜLKE GENELİNDE BUĞDAY REKOLTESİNDE ÜZÜCÜ HABER
Rekoltenin düşük olması sebebiyle buğday fiyatlarının yükseleceği ve bu nedenle çiftçilerin ellerindeki buğdayları bekletmesi gerektiği uyarısında bulunan Okur, "Bu yıl buğday için ton başına 850 lira ile 900 lira arasında fiyat verilmektedir. Ben çiftçilerimize şunu diyorum; Eğer imkanları varsa elindeki ürünü muhakkak bekletsinler. Çünkü bu yıl buğdayda 'yok yılı' olarak ilan edilebilir. Böylece çiftçimizin para kazanacağı senelerden bir tanesi, bu yıl. Ellerinde ürünleri tutsunlar. Bir ay sonra buğdayın ton başına fiyatı 1000 lira ile 1100 lira arasında olacağını tahmin ediyorum. Çünkü diğer bölgelerden aldığımız bilgiler de ülke genelinde buğday rekoltesinde bir düşüş yaşanmaktadır" dedi.
UN FİYATLARINI ETKİLER
Buğdayda rekolte düşüklüğünün un fiyatlarının artmasına sebep olabileceğinin de altını çizen Okur, "İlçemizdeki buğdaylar genelde un fabrikalara verilmekte olup, arpa ise küçük ile büyükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilere satılmakta. Bu rekolte kaybı un fiyatlarında bir değişikliğe sebep olacak. Arz talep meselesini göz önüne alırsak, çiftçi malını pahalı satmak isteyecek. Pahalı satılan buğdaydan elde edilen unun fiyatında da yükselme olacaktır. Pahalı satılan un ekmek fabrikalarına yansır. Nihayetinde yaşanan bu yaşanan kısır döngü vatandaşımıza yansır" dedi.
ÜRETİCİLER TEDİRGİN
35 yıldır çiftçilik yapan Ertuğrul Çiftçi, "Bu sene verim biraz düşük. Dekar başına 350 ile 400 kilo arasında değişiyor. 6.5 dekar buğdayım var. Bu sene geçen yıla oranla az verim alacağına inanıyorum" dedi.
Çiftçilerden Fikret Çıkmaz ise, bu yıl yaşanan rekolte düşüklüğü sebebiyle fiyatlarda artış yaşanmasını beklediğini ifade ederek, "Bu sene yağışların az olması, kuraklıktan dolayı buğdayda bir verim düşüklüğü yaşandı. Yağışlar bu sene çok geç düştü. Geç düşünce buğday da geç çıktı. Bu sene dekar başına 300 kilo filan buğday alacağız. Geçen senelerde 700-800 kilo civarında buğday alıyorduk. Bu sene buğdayın ton başına fiyatı 850 lira civarlarında. Ancak biz bunun 1000 lira olmasını bekliyoruz. 3-4 senedir buğday fiyatları aynı gidiyor" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir