© Tarım Pusulası 2021

Bu Yem Fiyatları İle Süt Üretmek İmkânsız

Eskişehir ili Mahmudiye Çifteler Han İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Güner Özer, Ulusal Süt Konseyinin çiğ süt fiyatlarını “Şuan ki yem fiyatları karşısında para kazanmamız ve dolayısıyla süt üretmeye devam etmemiz imkânsız.” Dedi.

Ulusal Süt Konseyinin üretici lehine kararlar almaşı gerekirken sanayiciyi mutlu edecek karar aldığını ifade eden Özer,  piyasada Ulusal Süt Konseyinin verdiği referans fiyatının altında alım yapan firmaların olduğunu ve konseyin yaptırım gücü olmamasından dolayı üreticilerin mağdur olduğunu söyledi.

Üreticileri verilecek fiyatın sürekli kendi içinde süt yemi, yonca, silaj, saman, akaryakıt gibi girdilere bağlı olarak paralel olarak artırılması gerektiğini ifade etti.

SÜT PARİTESİ DENGESİ DOĞRU SAĞLANMALI

Süt üreticilerinin girdilerden dolayı para kazanamayacağını belirten Birlik Başkanı Özer, “Süt yem paritesi nedir? 1 litre süt fiyatı 1,3 kg süt yemi fiyatından düşük olmamalı. Konsey bunu göz ardı ettiği sürece süt fiyatını 2 TL de açıklasa o zam biz üreticilerin cebine girmeden bugün 65 TL olan süt yemi fiyatı 85 TL yi geçer hiç bir şey kazanmamaya devam ederiz. “ dedi.

SÜT ALIM YAPAN FİRMALAR YEM DE SATIYOR

Süt alımı yapan firmaların süt alımı karşılığında üreticiyi yem almaya karşı zorlandığını bunu da üreticiyi mecbur bırakarak piyasadan ucuz yemin temin edemediğini belirten Özer; bunu neredeyse 2 katı fiyata verir her hâlükârda sanayici fazlasıyla kazanırken üretici köleleşiyor bir gün yem satacak ve süt satın alacak adam bulamamaya başlayınca da farklı bir kulvarda yatırım yapıp işlerine bakarlar ama biz üreticilerin başka çaresi yok.

KONSEYİN AÇIKLANDIĞI FİYATIN ANLAMI YOK

Süt alımı yapan firmaların konseyin belirlediği fiyatı çeşitli kesintiler adı altında üreticiye yansıtarak üreticinden düşük fiyatla alım yaptığını söyleyen Özer, “Müstahsile ne ödeneceği ülkenin bölgelerine göre farklılık gösteriyor kapıdan toplama sıcak süt, kapıdan toplama soğuk süt, merkezi toplama süt, çiftlik tankından alınan süt, farklı farklı maliyetler çıkıyor. Nakliye, yakıt bedeli, araç gideri, şoför maaş ve SGK, soğutma merkezi elektrik, dezenfektan, jeneratör, su, personel, kira giderleri, hizmet giderleri, muhasebe giderleri, daha müstahsil makbuzundaki mera stopaj borsa Bağ-Kur kesintileri hepsi o konseyin açıkladığı fiyattan düşe düşe kalan rakam üreticinin eline geçiyor.”

ULUSAL SÜT KONSEYİ YAPISI DEĞİŞMELİ

Ulusal Süt Konseyinin sanayici ağırlıklı bir yapıdan oluştuğunu ve bakanlık görevlilerinde sanayici lehine bir tutum sergilediğini ifade eden Özer, “ Yem fiyatları çözülmeden süt üreticisi para kazanamaz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER