Bu Sistem Çiftçiyi Koruyacak
TarımMANİSA Büyükşehir Belediyesi, özellikle kış aylarında meydana gelen don olayları neticesinde mahsullerin zarar görmesini engellemek amacıyla Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ni hayata geçirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile başlatılan projenin 311 bin TL olan maliyeti tamamen Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edildi. Sistemle birlikte üreticilerin önceden bilgilendirmelerinin sağlanacağı ve ürünlerinin zarar görmesinin önüne geçileceği belirtildi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 23-24 Nisan 2015 tarihinde yaşanan zirai don felaketinin ardından üzüm üreticilerinin büyük ölçüde zarar görmesi üzerine harekete geçti ve tarım alanlarında benzer felaketlerin tekrar yaşanmaması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak bir proje geliştirdi. Manisalı üreticilerin tarım alanlarında teknolojiden faydalanarak faaliyetlerini sürdürmesi için ‘Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ adı verilen 14 adet iklim istasyon alımı yapıldı. Yunusemre ilçesi Bağyolu mevkiinde konuşlandırılan ‘Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ni Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi birlikte inceledi. Sistemin üreticileri hava şartlarından doğacak olumsuzluklar, hastalıklar karşısında erken müdahale edip ürün kaybına uğramadan uzaklaştırılmasına ve don zararına karşı önlem alınabilmesine yardımcı olacağını belirten Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, sistemden alınan verilerin değerlendirilmesi yoluyla üreticilerin olumsuz hava şartları öncesinde bilgilendirileceğini belirtti.
722 bin dekara fayda sağlayacak
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı ‘Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’nin maliyeti hakkında bilgi verdi. Okkalı, “Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 311 bin TL bedelle satın alınan ‘Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Saruhanlı ilçelerine 1’er adet, Alaşehir, Salihli, Sarıgöl, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerine 2’şer adet olmak üzere toplamda 14 adet iklim istasyonu belirlenen noktalara konuşlandı. Kurulan 14 adet istasyon neticesinde 722 bin dekarlık tarım arazisi faydalanacak” dedi.
Hastalıklara Karşı Önlem Alınabilecek
Erken uyarı sisteminin üzüm bağları, kiraz ve zeytin bahçelerinde uygulanabileceğini belirten Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, alınan veriler doğrultusunda tarım alanlarında karşılaşılacak hastalıklara karşı önlem alınabileceğini belirtti. Okkalı, “Üzüm bağlarında mildiyo, kurşuni küf, külleme, salkım güvesi, kiraz bahçelerinde monilya ve yaprakdelen, zeytin bahçelerinde ise halkalı leke hastalıklarına karşı ilaçlama uyarısı yapılarak, vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” diye konuştu.
İlaçlama Dönemleri Belirlenecek
Tarım alanlarındaki hastalıklarla mücadele edebilmesi için sistemin veri işleyişinin oldukça önemli olduğunu belirten Okkalı, kısa mesaj yoluyla üreticilerin bilgilendirileceğini ifade etti. Okkalı, “Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amacıyla etkili bir şekilde kullanılabilecek sistem sayesinde üreticilerimize sms yoluya ilaçlama yapılması bilgisi verilebilecek ya ad alışkanlıklara dayalı yapılan gereksiz ilaçlama yapılmasının da önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.
SMS ve İnternet Yoluyla Bilgilendirilecek
‘Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’nden faydalanacak üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün sms sistemi yoluyla bilgilendirileceğini ve Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesine eklenecek link ile giriş yaparak, cihazlardan alınan son 3 günlük sıcaklık, yağış, rüzgür ve toprak nemi ölçümlerini görebileceğini belirten Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, “İstasyonlardan yapılacak meteorolojik veri takibi ile hastalık ve zararlı erken uyarısı, don uyarısı, sel uyarısı ve fırtına uyarısı, evapotranspirasyon hesaplaması ve kuraklık uyarısı buna bağlı sulama yönetimi, istasyonun bulunduğu koordinatlara özel uydu bağlantılı 5 günlük hava tahmini, bitkilerin soğuklama ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığı gibi verilere ulaşılabilecek” dedi.
Çebi’den Başkan Ergün’e Teşekkür
Üreticilerin tarım alanlarında yaşadığı en önemli felaketlerden biri olan don olayları karşısında ve ilaçlama dönemlerinin belirlenerek, yanlış alışkanlıkların önüne geçecek bu sistemin, üreticilere maliyet açısından da büyük getiriler sağlayacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, üreticiye destekleri nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti.
İlginizi Çekebilir