BU KİRAZLAR KIRMIZI ALTIN DEĞERİNDE
TarımManisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kiraz ağaçlarının korunması amacıyla yapılacak file sistemini, Vali Bektaş ve beraberindeki heyete yerinde göstererek, gerekli çalışmaların başladığını belirtti.
Sancaklıbozköy, Karaoğlanlı, Sancaklıiğdecik, Uzunçınar, Kayadibi, Sancaklıçeşmebaşı ve Ayvacık mahallelerindeki kiraz bahçelerini gezen heyet, üreticilerle bir araya gelerek, kiraz hasadına da katıldı. Son günlerde meydana gelen yağışlar nedeniyle kirazdaki son durum hakkında Manisa Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Kabasakal’dan bilgi alan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, bölgede yetişen kiraz çeşitleri ve don zararından etkilenme oranları ile meyvede oluşan sıkıntılar hakkında da bilgilendirildi.
KİRAZ ALIM MERKEZİ ZİYARET EDİLDİ
Bahçe incelemeleri sonrasında kiraz alım merkezini ziyaret eden Vali Bektaş ve beraberindeki heyet, çiftçilere organik üretim hakkında ne düşündüklerini sorarak, konuya dair karşılıklı fikir alışverişinde bulundular.
ORGANİK ÜRETİM ÖNEMLİ BİR MODEL
Organik üretimin çok önemli bir tarım modeli olduğunu ancak Manisa için iki kat daha önemli olduğunu vurgulayan Vali Bektaş, “Biz bu tarım modelini Manisa Ovası’nın her yerinde yapacağız. Manisa’da organik üretimin uygun olmadığı hiçbir yer yok. Verimli topraklı her türlü ürünü yetiştirmeye müsait. İlimizde organik tarım çalışmalarını takip eden bir ekibimiz var. Bu konuda gerekli her türlü çalışmayı yapıyorlar” dedi.
MANİSA’DA 8 FARKLI KİRAZ ÇEŞİDİ VAR
Kirazın Manisa için çok önemli bir ürün olduğuna değinen Vali Bektaş, “İlimizde yetişen 8 farklı kiraz çeşidi var. Kiraz üretimi Manisa için çok önemli. Üretimde Türkiye’de ikinci sırada, dikili ağaç sayısında ise birinci sıradayız. Bu durum bize gösteriyor ki çiftçi için kiraz vazgeçilmez bir ürün. O zaman elimizdeki imkanları değerlendirerek ve bilinçli tarım yaparak bu üretimimizi daha da artırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
KİRAZ KIRMIZI ALTIN DEĞERİNİ TAŞIYOR
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kirazın Manisa için kırmızı altın değeri taşıdığını belirterek, “Manisa, 95 bin dekar alanda, 20 bin üreticisi ile kiraz üretimi yapmaktadır. Türkiye’de kiraz üretiminin karşılanmasında Manisa, tek başına çok önemli bir paya sahiptir. Üretimin büyük bir kısmı ihracata yöneliktir. Ayrıca Salihli kirazımız Coğrafi İşaretleme almıştır” dedi.
5’ER DEKARLIK ALANDA FİLE SİSTEMİ
Manisa’da kiraz üretiminin daha da artması için İl Müdürlüğü olarak gerekli her türlü çalışmaların yapıldığını söyleyen Çebi, “Kiraz ağaçlarının dolu zararına karşı korunması amacıyla Sancaklıbozköy, Karaoğlanlı, Sancaklıiğdecik ve Aşağıçobanisa mahallerinde file sistemi için müracaat eden çiftçilerimiz arasında gerçekleştirilen kura sonrası, bu mahallerde ikamet eden birer çiftçinin 5’er dekarlık arazilerinde file sistemi montajı yapılmıştır. Bu proje, Şehzadeler Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Şehzadeler Belediyesi, Manisa Ticaret Borsası ve Şehzadeler Ziraat Odası ortaklığında gerçekleştirilen bir projedir” dedi.
FİLE SİSTEMİ ÇOK TALEP GÖRÜYOR
Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu uygulanan file sistemi projesinin çiftçilerden çok talep gördüğünü ve ileriki dönemlerde bu projenin artarak devam edeceğini ifade etti. Çorumluoğlu, “İlk ayağını gerçekleştirdiğimiz bu projede, toplamda 4 çiftçiye ait 20 dönümlük kiraz bahçesini file sistemi montajı ile kapattık. Sonuçları gayet başarılı. Çiftçilerimiz proje tutarını 2 yıl geri ödemesiz, 6 taksitte Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na faizsiz şekilde geri ödeyecek ve toplanan paralar ile yine farklı çiftçilerimize file sistemi projesi uygulanacak. Zaten proje sürekli kendini tekrar eden bir sistem üzerine kurulu. Önümüzdeki dönemlerde de bir çok çiftçimiz bu projeden faydalanacak” dedi.
İlginizi Çekebilir