© Tarım Pusulası 2021

BU HASTALIK SIĞIRLAR TARAFINDAN DEĞİL, VETERİNER HEKİMLER TARAFINDAN YAYILDI (!)

BVD'ye Karşı Dikkatli Olunmalı!

21 Eylül tarihli haberde, virulansı yüksek bir BVD (sığır viral diyare) suşunun Almanya’da 5000’den fazla sığırı etkilediği ve 500 kadar sığırın ise öldüğü ifade ediliyor. Yayınlanan makalede (Journal Heliyon) bu hastalığın sığırlar arasında yayılmasında veteriner hekimlerin, çiftçilerin ve sığır ticareti ile uğraşan kişilerin rolünün olduğu ifade edilmekte. 

Friedrich-Loeffler Enstitüsü araştırmacıları çiftçileri ve çiftlikleri ziyaret eden insanları, bir enfeksiyon riski varsa, biyogüvenlik tedbirlerine riayet etmeleri konusunda uyarıyor.

BVD sığırların önemli infeksiyöz hastalıklarından biridir. Hastalık tablosu şiddetli seyreder ve global anlamda, bu hastalık görüldüğü her yerde, önemli ekonomik kayıplara yol açar. Hastalık etkeni olan bovine viral diyare virüs (BVDV) bağışıklık sistemini baskılar, solunum problemleri, infertilite ve abortlar gibi bir dizi klinik bulguya neden olur.

Araştırmacılar; 2012 yılında Almanya’da yüksek virulansa sahip bir BVDV şusu (BVDV-2c) ortaya çıktığı çiftlikten diğer çiftliklere hızla yayıldı. Bu durum, bir salgın halinde, yaklaşık 21 çiftlikte 5325 sığırı etkiledi. Bu salgında, başlangıçta kimse BVD’den şüphe etmemişti. Süt veriminde azalma, solunum problemleri, nasal akıntı, ateş, sporadik diyare ve ani ölümler belirlenen ilk semptomlardı. 

"Dr. Jörn Gethmann yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden ve salgın tarzında ortaya çıkan bu hastalığın tanısının BVD olmasının onları oldukça şaşırttığını belirtiyor"

Virusun yayılım rotası izlendiğinde ise daha ilginç bir sonuç ortaya çıktı. 13 çiftlikten elde edilen veriler virusun enfekte sığırlardan direk bulaşmadığını göstermekteydi. Bulaşta çoğunlukla, çiftlikler arasında hareketi olan veterinerler ve sığır tüccarları gibi insanların etkili olduğu belirlendi. 

Persiste enfekte hayvanlar olmaksızın virusun çiftlikler arasındaki etkin yayılımının tespiti bu hastalık adına önemli bir bulgu olarak görülmelidir. 

Bu çalışma sonuçları; sığır  çiftliklerinin biyogüvenlik tedbirlerini arttırması gerektiğini, böylelikle bu v.b. hastalıkların bulaş ihtimalinin en aza indirgeyebileceğini göstermektedir [sciencedaily.com].

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER