© Tarım Pusulası 2021

BORÇKA ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE 1. SIRADA

0

Artvin ilinin en yüksek kapasitede  alabalık üretimi gerçekleştiren ilçesi Borçkadır.

Borçka Baraj gölünde 4 adet Alabalık tesisi faaliyet göstermekte olup bunlar;

Enba Alabalık Tesisi 500 ton, Keskinler Alabalık Tesisi 500 ton, Ardesom Alabalık Tesisi 500 ton kapasiteye sahiptir. Yeni Kurulmakta olan 500 Ton kapasiteli Şanlı Ağ Kafes Tesisininde kurulumu hızla devam etmektedir.  Projeleri onaylanan 3 adet tesisinde faaliyete geçmesi beklenmektedir. Bunlar Atan Ağ kafes Tesisi 500 ton, Mavera Su Ürünleri, 245 ton, Sancal Ağ kafes Tesisi 250 ton kapasiteye sahiptir.

Ağ kafes tesislerinin yanısıra kara tesisleride bulunmaktadır. Bunlar Maviay Alabalık 40 ton, Kameni Alabalık 32 ton, Gezer alabalık 3 ton kapasiteye sahiptir.

Faaliyette olan tesisler ve projesi onaylanan tesisler dışında baraj gölüne Tesis kurmak için yeni başvurularda bulunmaktadır.

Alabalık yetiştiriciliğinde önemli ihtiyaçlardan biride yavru balık ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç ülkemizin birçok ilinde sorun yaratmaktadır. Borçka İlçesinde ise bu sorunun büyük bir kısmı Borçka ilçesinin kara suları  kapasitesinin yüksek olması nedeniyle sorun olmaktan çıkmıştır. Borçka İlçesinde bulunan kuluçkahane tesisileri büyütme tesislerinin yavru alabalık ihtiyacına büyük katkıda bulunmaktadır .Kuluçkahane tesisleri: Enba Kuluçkahane tesisi  2.000.000 adet, Keskinler Kuluçkahane tesisi 2.000.000 adet, Maviay Kuluçkahane tesisi 400.000 adet, Kameni kuluçkahane tesisi 300.000 adet yavru alabalık kapasitesine sahiptir.

Ağkafes tesislerinin önemli ihtiyaçlarından biride kafes temini ve Mooring sistemiyle kafeslerin sabitlenmesidir. İlçemizde  faaliyet gösteren Enba Alabalık tesisi tarafından kafes yapımı ve mooring sistemi kurulumu yapılması Alabalık yetiştiriciliği sektörünün ilçemizde hızla ilerlemesine katkıda bulunmaktadır.

Alabalık yetiştiricileri için büyük bir sorun ise balık hastalıklarıdır. Borçka İlçe Sularında yıllar itbariyle toplu balık ölümlerin gerçekleştiği hastalıklar görülmemiştir. Çıkan hastalıklar ise ilçe müdürlüğünün kontrolünde tedavi edilmiştir.

Alabalık tesislerie İlçe Kaymakamı Şakir Öner ÖZTÜRK , Belediye Başkanı Aslan ATAN ve kamu kurum müdürleri ve çalışanları , siyasi parti yetkilileri ziyaretlerde bulundular. Bu ziyaretlerde İlçe Müdürü M. Fatih CİNEVİZ alabalık tesislerimiz hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Borçka Kaymakamı Şakir Öner ÖZTÜRK; "Baraj Göllerinin Elektrik üretimi dışında da ülke ekonomisine katkı sağlayabilir yönlerinin bulunduğunu, burada bulunan mevcut kafes tesislerinin bunun en önemli yansımalarından biri olduğunu, bu tür oluşumların turizme yönelik faaliyetler açısından da özellikli bir konuma sahip olduğunu, Borçka Baraj Gölünün toplam 7000 Ton Alabalık üretimi gerçekleştirecek kapasitede olduğu Devlet Su İşlerinin yaptığı çalışma sonrasında ortaya konulduğunu" belirtti.

Alabalık tesislerimizin en büyük sorunu ise Alabalık soğuk hava depolarının bulunmamasıdır. İlçede Alabalık sektörünün ilerlemesi gençlerin istihdamına büyük katkıda bulunacağı aşikardır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER