© Tarım Pusulası 2021

Bonsai Müzesi Yalova’yı Dünyaya Tanıtabilir

Yaklaşık 25 yıldır Bonsai sanatı ile ilgilenen Hasan Şimşek şuan Esadiye Köyü Bağlar Mevkiinde bulunan bahçelerinde bir arkadaşı ile bonsai sanatını icra etmeye devam ediyor. 25 yılın getirdiği tecrübe ve deneyim sonucunda bir müze açabilecek koleksiyona sahip olduklarını belirten Hasan Şimşek ve arkadaşı geçen yıllarda Toprak Dede lakabıyla anılan Tema Vakfı Onursal Başkanı rahmetli Hayrettin Karaca’nın bonsai koleksiyonundan 27 tane  de ağaç edinmişler.

Son zamanlarda bakımsız kalan, formları bozulan, saksıları kırık olan bonsailerin saksı değişimleri ve bakımları yapıldıktan sonra onlar da koleksiyona dahil edilmiş. Şimşek “ Bonsai yıllar geçtikçe değeri artan, kalitesi yükselen, dünyada kabul görmüş canlı bir sanat dalı. Odunsu gövdesi olan, saksıya uyum sağlayan bir çok türden yapılabilir. Bunların başında ardıç, çam, akçaağaç, zeytin, meşe gibi bilindik türler de yer almaktadır” diyerek şuan bahçelerinde 5 yaşından 80 yaşına kadar ülkemizin florasına ait bir çok bonsai bulunduğunu ve bahçenin bu haliyle bile hafta sonları il dışından ziyaretçiler tarafından gezilmeye gelindiğini ifade etti. Hasan Şimşek, nihai ve en önemli hedeflerinin Yalova’da Valilik, Belediye, Turizm İl Müdürlüğü veya İl Özel İdaresi gibi kurumların desteğiyle resmi statüye sahip bir “BONSAİ MÜZESİ” açabilmek olduğunu belirterek dünyada bir çok yerde örneğinin olduğunu, bunlardan en bilineninin İspanyadaki Alcobendas Belediye Müzesi olduğunu söyledi.

Şimşek; “Alcobendas Müzesi Kent Konseyi tarafından 1994-1995 yılları arasında inşa edilmiştir. Sergi yaklaşık 900 m2’lik alanı kaplamaktadır. Müzede ayrıca bir atölye, kreş, depo ve konferans salonu bulunmaktadır. Müzede bulunan bonsai koleksiyonunun 300 den fazlası Luis VALLEJO’ya aittir. 13’ü Belediye Meclisi, 58 tanesi de İspanya Başbakanı Felipe GONZALEZ tarafından bağışlanmıştır. Koleksiyondaki bir çok bonsai ünlü Japon ustalardan temin edilmiş olup, uluslararası gerçekleştirilen çeşitli sergi ve yarışmalarda ödül kazanmışlardır. Müzede düzenlenen etkinlikler arasında 2002 yılından beri iki yılda bir yapılan MMBA Ulusal Bonsai Yarışması’na özel önem verilmektedir. Bu yarışma neticesinde İspanya’daki en iyi ağaçlar seçilerek ödül verilmektedir.Müzede yıl boyunca her düzeyde çeşitli atölye çalışmaları ve kurslar düzenlenmektedir.” dedi.

Müzeyi internet ortamında incelediklerinde kendilerinin de bu tarz müze açabilecek ve idame ettirebilecek bir koleksiyona ve deneyimine sahip olduklarını belirten Şimşek ellerindeki değerin kendilerinden sonrada hem İlimizi hem Ülkemizi temsil edip yaşamını devam ettirebilmesi açısından önemli olduğunu, bu sanatı devam ettirmek için sanatçıların yetiştirilmesi gerektiğini belirtti. Şimşek “Bonsai dünya çapında çok prestijli bir sanat dalı olup, müzeleri çok üst düzey ziyaretçileri ağırlamakta ve faaliyetleri de çok sayıda seçkin sanatsever insanı bir araya getirmektedir.  Jeostratejik anlamda müstesna bir yerde bulunan ve mükemmel bir iklime sahip olan Yalova, bonsai sanatı yoluyla da adını daha fazla duyurup; ülkemizden ve dünyadan birçok seçkin ziyaretçiyi ağırlama imkanına kavuşacaktır.

İlimiz sınırları içinde bulunan Karaca Arboratumun yıllık ortalama ziyaretçi sayısı 7.500-10.000 kişi civarıdır. Çiçek ile anılan ilimize ziyaretçi çekecek yerlerin kısıtlı olması, kurulacak Bonsai müzesinin önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca ilimizdeki, süs bitkileri sektörü içinde, bonsai müzesinin bir reklam yüzü ve elçisi olması planlanmakta olup, ülkemizde bir ilk olacak olan bu girişim, Yalova’nın marka değerine de sanata vermiş olduğu desteğinden dolayı katkıda bulunacaktır. Bu müze sadece yerel değil ulusal bir girişim olacağı için, bu sanat adına Türkiye’yi Dünyada temsil etme imkanı sunmuş olacaktır.” dedi.

Amerika’nın kuruluşunun 200. yılında kurulan Ulusal Bonsai ve Penjing Müzesi, alanında en iyi olma yolunda hızla ilerlemektedir. 2021 yılının Yalova’nın kurtuluşunun 100. yılı olması sebebiyle bu girişimin hayata geçirilmesi daha da anlamlı olacaktır. Belki de henüz kurulmamış olan Millet Bahçesi içerisinde bile hayata geçirilmesi düşünülebilir, bu konuda da gerek Valiliğimiz, gerekse Belediyemizin desteklerini bekliyoruz” diyen Şimşek hem Yalova’nın, hem de ülkemizin insana sakinlik veren, doğa sevgisini aşılayan, dünyada barış ve sevgiyi temsil eden bu sanat dalı ile tanışması gerekir. Biz de bunun için hazırız” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER