© Tarım Pusulası 2021

Bolu’nun İkinci Ari İşletmesine Belgesini Vali Ümit Verdi

Bolu’nun Hamzabey köyünde yer alan Okan Süt işletmesi, Bolu’nun Hastalıktan Ari ikinci işletmesi olmaya hak kazanırken belgesini Bolu Valisi Ahmet Ümit’ten teslim aldı.

Törende Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, üretici birlik ve kooperatif başkanları ve basın mensupları yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma ve Yatırımlarını Destekleme Projesi 12. Etap kapsamında %50 hibe ile kurulan işletme kaydettiği ilerleme ile taraflı tarafsız takdirleri topladı.

Okan Süt İşletmesinde incelemelerde bulunan Bolu Valisi Ahmet Ümit; işletme hakkında bilgiler aldı. Basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise bu tip belgeli üretimle standartların yükselerek gelir artışının sağlandığını ifade etti. Üreticinin yaptığı işi takdirle karşılayan Sayın Ümit; belgesinin hayırlı olmasını, kazancının bereketli olmasını diledi.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat;

“İçerisinde süt sağım ünitesi, karantina /gözlem ünitesi, kilitlenebilen padok sistemi ve gübre depolama yeri barındırmaktadır. İşletmemiz entansif hayvancılığa uygun modern bir tesis olarak faaliyet göstermektedir. İnşallah başvuruları alınmış işletmelerimiz de belgelerini alarak Bolu hayvancılığına artı bir değer katacaktır.

Yıl boyu yetiştiriciler ari işletme desteği için il/ilçe Müdürlüklerine başvurabilirler. İl/ilçe Müdürlükleri tarafından 2021/03 sayılı Hastalıktan Ari İşletmeler ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi kapsamında başvuru yapan yetiştiricilerin işletmeleri için inceleme ve tespit tutanağı düzenlenir. İşletmede bulunan sığırlar, Sığır Tüberkülozu Yönetmeliği ve Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliği hükümleri gereğince, tüberküloz ve bruselloz hastalıkları yönünden il/ilçe müdürlüklerince taramadan geçirilir. Her iki hastalıktan menfi bulunan işletmeler için İl Müdürlüklerince Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası düzenlenir. Destekleme ödemesinin yapılabilmesi için Hak Ediş Belgesi hazırlanır ve bir nüshası Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası ile birlikte Bakanlığımıza gönderilir" dedi.

Hastalıktan Ari İşletmenin Avantajları nelerdir?

Tüberküloz ve Bruselloz hastalıkları ile etkin mücadele sağlanır.

Kaliteli damızlık hayvan üretimi yapılır.

Kaliteli ve sağlıklı süt üretilir.

Hayvanların refahı sağlanır.

Sürdürebilir hayvancılığa uygundur.

Süt ve süt ürünleri ihracatı için onaylı süt çiftliklerine temel teşkil eder.

Halk sağlığının korunmasına yardımcı olur.

İşletmelerin daha yüksek destekleme almalarını sağlar.

Buzağı desteğinin yanında ari hayvan başına 2020 yılı için 450 Türk Lirası tutarında destek alır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER