© Tarım Pusulası 2021

Bolu Patatesinde verim arttırma formülü bulundu

Bolu’da patates üreticileri için yeni bir uygulama denendi. Bayer ilaç firmasının başlatmış olduğu uygulama ile verimin nasıl arttırılacağı gözler önüne serildi.

Bolu’da patates üretiminde yeni bir uygulama denendi. Türkiye’de patates üretiminde 4.sırada bulunan Bolu bu konuda daha ileriye taşımak için Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Bayer ilaç firması ortaklığında bir çalışma gerçekleştirildi. Bayer ilaç firması yetkililerin bizzat takip ettiği arazide diğer arazilere göre verimin nasıl yüksek olduğu ve bu uygulama uygulanırsa çiftçilerin çok daha mutlu olacağı açıklandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayer İlaç firması Marmara Bölge Müdürü Mustafa Dere “Böyle bir organizasyonun yapılmasında Bolu Ziraat Odasının çok büyük katkısı oldu o yüzden başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bu uygulama ziraat odası başkanı Hakkı Fidan beyin uygulamalı olarak göstermemizden dolayı ortaya çıktı. Patates deyince bölgenin önemli bir dinamizmidir. Yıllara bağlı olarak inişli çıkışlı üretimler gerçekleşebiliyor ama gerçek olan bir şey deyince bolu denildiğinde kaliteli patates göz önüne geliyor. Bölgenin mücadele edilmesi gereken bazı sorunları var. Bu alanda iyileştirme yapabilir miyiz düşüncesiyle yola çıkarak Bayer programını uyguladık. Özellikle hastalık kontrolü açısından bölgeyi bildiğimiz için bu alanda çalışmalar yaptık. Mildiyö dediğimiz dünyanın en büyük problemi olan her bölgede her yıl değişik hava şartlarında problem yaratan mildiyö için bir uygulama gerçekleştirdik. Burada 6 tane mildiyö ilacı kullandık. Bu tamamı ile şartlar ne gerektiriyorsa ona göre mücadele edilmelidir.  Tarımsal mücadelede 4 önemli nokta vardır. İlk olarak teşhisi iyi yapmamız gerekiyor. Daha sonra doğru ilacın seçimi çok önemli ve ondan sonraki aşama da çok daha önemli olan ilacın kullanım zamanıdır. Son olarak da ilaçlama şeklini en iyi şekilde yapmak gerekir. Bu dört sorunda başarılı bir uygulama gerçekleştirilmez ise verim kesinlikle düşecektir. Burada iki farklı çalışma oldu. Bir bölümde Bayer uygulamasını gerçekleştirdik diğer tarafta ise çiftçimiz kendi uygulamasını gerçekleştirdi ve iki arazi arasında ki verim farkını ortaya koymuş olduk. Bölgeye baktığımızda iki ilaçlama yaptım, üç ilaçlama yaptım diyen çiftçilerimiz var ama biz 7 ayrı ilaçlama yaptık. Fakat bölgede bu yıl ciddi bir şekilde mildiyö problemi var” şeklinde konuştu.  

İki Arazi Arasındaki Fark Ortada

İki farklı bölüme uygulanan çalışmalarda bir bölümde Bayer İlaç firmasının çalışması uygulanırken diğer tarafta çiftçinin kendi uygulaması gerçekleştirildi ve iki tarla arasında fark gözler önüne serildi. Bu konuda da açıklama yapan Bayer Marmara Bölge Müdürü Mustafa Dere “İki farklı alanda uygulanan çalışmada iki bölüm arasında ciddi farklılıklar çıktı. Çiftçimizin uyguladığı arazide Pazar payı olarak 3501 kg verim elde edildi. Bizim yapmış olduğumuz Bayer programının yapıldığı arazide 4768kg verim elde edildi. Iskartaya baktığımızda yaklaşık %12 ıskarta çıktı bu konu üzerinde de çalışmalar yaparak bu sayıyı azaltmayı hedefliyoruz. Bayer programında uygulanan ilaç maliyeti 170 TL, üreticinin uyguladığı alanda ki ilaçlama maliyeti 100 TL iken toplam maliyet Bayer uygulamasında 2 250 TL iken üreticinin uyguladığı alanda 2 150 TL maliyet tutarı ortaya çıktı. Bu sonuçlardan sonra kar getiri 2 548TL Bayer uygulamasında, üreticide ise 1 351 TL oldu. Aradaki farka bakılacak olursa 1 276 TL gibi bir fark ortaya çıktı. Yani bu da demek oluyor ki Bayer programının uygulandığı alanda verimin ve getirinin daha fazla olduğu ortaya çıkıyor. Bunu normal çiftçi şartlarıyla karşılaştırırsak bu fark daha da artıyor” diyerek sözlerine son verdi.

Uygulamalarınızı danışmadan yapmayınız

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan “Ziraat odamızda iki tane ziraat mühendisi arkadaşımız var ve ayrıca Tarım İl Müdürlüğü de bu konuda çalışmalar yürütüyor. O yüzden ilaçlama gibi uygulamalarda danışarak hareket edersek daha başarılı oluruz. Birde değinmek istediğim konu her sene arka arkaya patates ekimi gerçekleşirse alacağınız verim çok düşük olur ve ayrıca bunun cezası vardır. O yüzden bu konuda çok duyarlı olmanızı rica ediyorum. Her sene patates ekmek yerine bir sene buğday ekin diğer sene arpa ekin daha sonra patates ekimi gerçekleştirerek tarlanızı dinlendirerek daha iyi bir verim elde edebilirsiniz” dedi.

Amacımız Bolu’yu ön plana çıkarmak

Son olarak bu uygulamada ortak çalışarak Bolu’yu patates üretiminde ön plana çıkarmayı hedefleyen Tarım İl Müdürü İsmail Taş “Bu tür uygulamalar bizler üçün çok önemlidir. Bolumuz patates anlamında Türkiye de 4.sıradadır. Ayrıca yine bolunun eskiye özel sertifikalı patates tohumunda ön plana geçmesini arzu ediyoruz. Bu tür uygulamalarda en önemli kısım hastalık ve zararları en aza indirmektir. Bunu nasıl yapabiliriz gelişmiş uygulamaları ilimize getirerek elde edebiliriz. Bu yüzden Ziraat Odası başkanımıza ve Bayer Marmara Bölge Müdürü Mustafa Bey’e çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER