Biyoçeşitliliğin korunması, pestisit kullanımının azaltılması ile mümkündür
TarımBirleşmiş Milletler tarafından bitki sağlığının önemi konusunda farkındalığı artırmak için her yıl 12 Mayıs'ın "Uluslararası Bitki Sağlığı Günü" olarak kutlanmasına karar verilmişti.
Konu hakkında açıklama yapan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar; “Bitki hastalık ve zararlıları nedeniyle tarımı yapılan kültür bitkilerinde önemli kalite ve verim kayıpları yaşanmaktadır. Bu kayıpların en aza indirilmesi tarımsal ürünlerde arz istikrarının sağlanması ve gıda güvenliğinin tesisi için hayati önem arz etmektedir. Gıda güvenliğinin tesisi; bitki sağlığı alanında eğitim ve farkındalık oluşturulması bunun sonucu olarak biyoçeşitliliğin korunması, pestisit kullanımının azaltılması ile mümkündür. Bitki sağlığını faaliyetleri ile zararlı organizmalar kaynaklı tarımsal ürün kayıplarını en aza indirmek, açlığı sonlandırmak, yoksulluğu azaltmak, çevreyi korumak ve ekonomik gelişmenin arttırılması hedeflenmektedir" dedi.
Parıldar; Uluslararası Bitki Sağlığı Günü'nün amacının ise; "Sıfır açlığa ulaşmak için bitkileri sağlıklı tutmanın önemi konusunda farkındalığı artırmak, uluslararası bitki sağlığı standartlarına uyumu tetikleyerek ticaret ve seyahat yoluyla bitki zararlılarının yayılma riskini en aza indirecek kampanyalar düzenlemek, bitkileri korumak için izleme ve erken uyarı sistemlerini güçlendirmek, çevreyi korurken bitkileri sağlıklı tutmak için sürdürülebilir zararlı ve pestisit yönetimini etkinleştirmek, bitki sağlığı yenilikleri, araştırma, kapasite geliştirme ve sosyal yardıma yatırımı teşvik etmek" olduğunu söyledi.
İlginizi Çekebilir