© Tarım Pusulası 2021

BİR YILLIK EMEK TOPRAĞA GÖMÜLMEYECEK

Türkiye'nin önemli hububat merkezlerinden Başkent Ankara'da hasat çalışmalarına başlanırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de çiftçinin alın terinin heba olmaması için biçerdöver kontrollerine başlayarak, biçerdöver operatörlerini sıkı takibe aldı. Kontroller İl genelinde 167 teknik personelle gerçekleştirilirken, Gıda, Tarım ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz beraberine Bitkisel Ürerim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ve Polatlı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhanettin Sütçü ile Polatlı ilçesinde kontrol çalışmasına katıldı.

Çiftçilerle sohbet eden ve bir süre de kendi kullandığı biçerdöverle hasat yapan İl Müdürü Korkmaz, Ankara'da bu yıl genel olarak verimli ve bereketli bir hasat beklediklerini söyledi. Ankara'da bu yıl yaklaşık 500 bin hektar alanda buğday, 250 bin hektar alanda da arpa üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Korkmaz, Ankara'da 1,5 milyon ton buğday, 750 bin ton da arpa üretimi beklediklerini vurguladı.

Üretim sezonu boyunca 140 personelle tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı mücadele ederek ürünleri korumaya çalıştıklarını ifade eden Korkmaz, hasat çalışmalarının başlamasıyla birlikte de hasat sırasında ürün kayıplarının önüne geçmek için biçerdöver kontrollerini başlattıklarını belirterek şunları söyledi: "Biçerdöver kontrolünde görevli teknik personellerimiz çiftçilerimizle birlikte hasadı takip ederek hasat sırasında oluşabilecek dane kayıplarını önlemeye çalışacaklar. Çiftçilerimizden de bu çalışmalarımıza duyarlı olmalarını ve biçerdöver operatör belgesi veya G sınıfı sürücü belgesi olmayan kişilere hasat yaptırmamalarını, hasat sırasında mutlaka dane kontrolü yaparak dane dökümü tespit ettikleri takdirde il ve ilçe müdürlüklerimize derhal ihbarda bulunmalarını rica ediyoruz. Çünkü dökülen daneler milli servettir. 1,5 milyon ton buğday üretimi beklediğimiz ilimizde her %1'lik kaybın 15 milyon TL'lik parasal değere karşılık gelen 15 bin ton ürüne tekabül ettiğini unutmayalım."

Dane kaybına sebep olan biçerdöver operatörlerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu gereğince 219 TL idari para cezası uygulanacağını vurgulayan Korkmaz, hasatla birlikte anız yangınlarının da gündeme geldiğine dikkati çekerek, hiçbir açıklaması ve haklı gerekçesi olmayan bu vahşi uygulamanın doğal hayata, çevreye, toprağa ve verimliliğe büyük zarar verdiğini söyledi. Anız yakmanın suç olduğunu ve dekar başına 40,87 TL idari para cezası uygulanacağını, fiilin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ve meskun mahallerde yapılması durumunda cezanın 5 kat artırılarak uygulanacağını vurgulayan İl Müdürü Korkmaz, çiftçilerden anız yakarak geleceklerini karartmalarına son vermelerini istedi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER