Bir kilo süt 1 kilo yem
TarımEdirneli üreticinin temsilcileri Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği'nde bir araya gelerek sorunları masaya yatırdı...
Edirneli üreticinin temsilcileri Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği'nde (SÜTÜB) bir araya gelerek sorunları masaya yatırdı. Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, S. S. 188 Sayılı Edirne Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Şafak Kırbiç, Edirne İli Merkez, Süloğlu, Havsa, Uzunköprü, Meriç, Keşan, Enez, İpsala İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın ve Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez karşılıklı görüşmelerde sorunları irdeledi ve çözüm önerilerini paylaştı.
SÜTÜB binasında gerçekleşen ziyarette üreticinin tarımdan hayvancılığa yaşanan olumsuzlar ve üreticinin çektiği sıkıntıları paylaştı. Başkan Su-içmez konuşmasında, buluşmada et, süt ve ayçiçeğinin sorunları ve yaşanacak durumlardan söz ettiklerini söyledi. Suiçmez, yak-laşan Kurban Bayramı öncesi ithalata dikkat çekti ve sorunları şöyle paylaştı:
"DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"
“Kurban Bayramı yaklaşıyor ithalata dikkat edilmesi gerektiğini bekliyoruz. Et yokmuş gibi duyumlar alıyoruz. Bunlar sadece piyasayı bulandırmak için çıkarılan spekülasyonlardır. Tarım ürünleri ile ilgili sadece tarım ürünlerine zam geliyormuş gibi hareket edilmesi bizi üzüyor. Sağlığa aykırı ürünlere bakın bakalım ne kadar pahalı. Kıyma ise o kadar da pahalı değil. Süte bakın sıkıntı içindeyiz. Bir litre süt ile zar zor bir kilo yem alıyorsunuz. Bir yıldır süte zam yapılmadı. Dayanacak gücümüz kalmadı. 70 - 80 dişi hayvan var kesime gelen, biz bunları istemiyoruz. Dişi hayvanların kesilmesine razı değiliz. Piyasaların dengelenmesi, etin dengelenmesi, sütten başlar süt cazip hale gelirse et de aynı duruma gelir biz bunları değerlendirdik. Bu günlerde üretici olarak zor günler yaşıyoruz. Bu zorluklar her zaman üreticiye yansıyor, sorunlarımıza çözüm bekliyoruz."
"SICAKLAR VERİMİ DÜŞÜRDÜ"
Başkan Kırbıç de, ayçiçeğinde verimin sıcaklar nedeniyle düştüğüne vurgu yaptı. Kırbiç, "Ayın 10'una kadar bölgemizde hasat başlayacak. Son 15 gündür sıcaklardan dolayı verimin düşmesini bekliyoruz. Aşırı sıcaklar etkiledi. Piyasaya baktığımızda zor günlerin bizi beklediğine inanıyoruz. Yine de bereketli bir hasat diliyorum” dedi.
"SPEKÜLASYONLARA ASLA ALDIRIŞ EDİLMESİN"
Başkan Taşkın ise, "Kırmızı ette ulusal medyada fiyatların arttığı yönünde lanse ediliyor. Tüketicilerin hiç tereddüt etmeden üreticiye güvenmesini bekliyoruz. Spekülasyonlara asla aldırış etmesinler” diye konuştu.
"ÜRETMEK İÇİN SAVAŞIYORUZ"
Başkan Yorulmaz da, dişi hayvan kesilmesine karşı çıkarak bundan övünenlerin utanması gerektiğini kaydetti. Üreticinin sorunlarını masaya yatırdıklarını ve bunların çözülmesi için bir araya gelerek bu sorunları Ankara'ya taşıyacaklarını belirten Yorulmaz, "Üç başkanımın üçü de ithalatta ilgili sorunlara değindi. Son günlerde et, süt ve hububatta yaşananların Türk çiftçisini ürettiği malın ithalatta baskı alındığının ifadesidir bunlar. Süt konusunda 14 aydır süte zam yapılmadığı söylendi. Doğru bu da üreticiyi zorladı. Sabah saat: 05.00'te kalkıp emek sarf edilen sütü 14 aydır zamsız alıyorsunuz. Ürünlere zam üstüne zam yapıyorsunuz durmadan ama süte bir kuruş zam yok. Biz doğa ile savaşan insanlarız. 15 gündür sıcağın altında tarlada çalışıyor, üretmek için savaşıyoruz. Ürüne sekizinci suyu veren üreticimiz var bunlarda maliyeti artırıyor. Bugün 70 adet inek kesilmiş. 10 gündür 70 inek kesiliyor, bununla övünmemek lazım. Kesilmemesi için çaba sarf etmeliyiz. Biz bu gün bu anlamda bir araya geldik, bundan böyle de bir araya gelerek toplanacağız.” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir