© Tarım Pusulası 2021

Bilinçsizce kullanılan böcek ilacından 15 bin bal arısı telef oldu

Adana'da 15 bin kovan bal arısı, çiftçilerin bilinçsizce kullanıldığı böcek ilaçları nedeniyle telef oldu. Duruma tepki gösteren arı yetiştiricileri, zehirli ilaçların kullanılmasına son verilmesini istedi.

Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Abdioğlu Mahallesi'ne böcek ilaçlarının bilinçsizce kullanımı sonucu bal arısı yetiştiriciliği yapan aracıların beslediği 15 bin bal arısı telef oldu. Arıların telef olmasının nedeni ise çiftçilerin kullandıkları zehirli tarım ilaçlarının çiçeklenme döneminde kullanılması ve üzerine zehir düşen çiçeklere arıların konması.

Bal arıları telef olan arı yetiştiricileri, bu yüzden bağlı oldukları Arı Yetiştiricileri Birliği'ne ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na isyan etti. Ailesine bakabilmek için Elazığ'ın Karakoçan ilçesinden geldiği Adana'da arı yetiştiriciliği yaptığını söyleyen Muhtalip Doğan adlı arı yetiştiricisi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilaçlama denetim görevini yerine getirmediğini ifade etti. Doğan, "Çukurova bölgesi zehir bölgesi olmuş durumda. Tarım Bakanlığı var, ilçe tarım kurumları var. Fakat yurt dışından getirilen ucuz tarım ilaçlarıyla arılarımızın hepsini yok ettiler. Sesimizi duysunlar diye bütün kovanları toplayıp Bakanlığın önüne mi dökelim" diyerek isyan etti.

'Tarım Bakanlığı bu ilaçları kontrol etsin'

Böcek öldürmek için kullanılan ilaçların bilinçsizce kullanılmasının arı kayıplarına yol açtığını söyleyen Bahri Dursun adlı arı yetiştiricisi de Avrupa'dan kaçak olarak getirilip ucuza temin edilen zehirli tarım ilaçları nedeniyle yetiştirilen meyve ve sebzelere de zehir bulaştırdığı ifade etti.

Bağlı oldukları Arı Yetiştiricileri Birlikleri'nin seçimlerde destek için oy toplamayı bildiklerini fakat seçim sonrası unutup sorunlarına cevap olmamasını eleştiren arı yetiştiricisi Mehmet Buluş ise kaçak ilaçlara artık son verilmesini istedi. Buluş, böyle gitmesi halinde arıcılığın biteceğini de dile getirerek, Tarım Bakanlığı'nı kullanılan ilaçları denetlemesi için göreve çağırdı.

'Bu zehirli ilaçlamanın durdurulmasını istiyoruz'

Yetiştiricilerden Erol Çakar da Konaklama Belgeleri olmasına rağmen kendilerine sahip çıkanın olmamasından şikayet etti. "Arılarımıza, çocuklarımız gibi bakıyoruz. Bu vahşettir, bu katliamdır. Bu katliamın önlenmesi gerekir" diyerek yetkililere seslenen Çakar, ortaya çıkan durum nedeniyle her bir yetiştiricinin 30 ile 40 bin TL arasında zararı olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER