Bilinçsiz üretim tavuğa zarar veriyor
TarımGerekli şartlar oluşturulamadığı için açık alanlarda salma tabir edilen yöntemle "organik" adı altında tavukların telef edildiği belirtildi.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, gerekli şartlar oluşturulamadığı için, özellikle açık alanlarda organik tavuk yetiştirme adı altında hayvanların telef edildiğini söyledi.
Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 80-85 milyonu kafesli işletmelerde, 3 milyonu organik mevzuata uygun tesislerde, 20 milyonu da açık alanlarda beslenen 100 milyonun üzerinde tavuk varlığı olduğunu belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2006 yılındaki kuş gribi vakasından sonra salma tavukçuluk diye tabir edilen açık alanlardaki yetiştiriciliği yasakladığını ifade eden Konya, buna rağmen, organik üretim adı altında yumurta üretimi yapılmaya çalışıldığını dile getirdi.
- Üzerinde gübre olması organik anlamına gelmiyor
Her gübre kalıntısı olan, saman arasında pazarlarda satılan yumurtanın organik olmadığını vurgulayan Konya, şöyle konuştu:
"Ülkemizde çoğu şey organik değil. Bulunduğu arazi, yedirdiği yem organik değil. Bir iki dönüm bahçede yetiştirilen hayvanlardan toplanan yumurta çamurlu, gübreli ve kirli oluyor. Böyle oldu diye o yumurta organik değil. Barınakları bir defa korunaklı değil. Çünkü, tavukların gezindiği alanda başka hayvanlar da dolaşabilir. Yabani kuşlar inip kalkabilir. Bu sırada tavuklarla teması olabilir. Temas olduğunda bir hastalık varsa ve o hastalığa karşı hayvanların koruyucu aşıları yoksa tehlike var demektir. Zaten aşı olduğu zaman organiklik olayı bitiyor. Salma tavukçulukla organik yumurta olmaz."
- Organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz
Tavukların dışarıda yaşama şanslarının az olduğunu vurgulayan Konya, onlar için sıcak bir ortam gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Tavuklara sıcak ortamı sağlayamadıysanız dışarıda özellikle kış mevsiminde telef olur, ölür. 100 tane hayvanla başlarsınız, bahara kadar 60-70 hayvan kalabilir elinizde. Yani organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz. Kalan hayvanlara da aşı yapılmıyorsa, bir tedbir alınmamışsa uzun süre yaşama şansları yok. Aşı yaptırılırsa, ilaç tedavisinde bulunursanız o ürünün de organik olma şansı hiç yok. Bu sadece tavuklar için geçerli değil."
- Marka tescilli organik işletmeler güvenli
Organik Yumurta Üretimi Tebliği'ne uygun olarak marka tescili yaptıran, işletmesini biyogüvenlik açısından koruma altına alan üreticilerin olduğuna dikkati çeken Konya, bu tür üreticilere değil, organik adı altında 50 ile 500 hayvanı açıkta yetiştirmeye karşı olduklarına vurgu yaptı.
Konya, "Bizimkiler gibi kapalı kafes sistemli işletmelerde hayvan doğduğu günden çıkacağı güne kadarki dönemlerde aşılama sistemleri var. Açıkta beslenenlerin aşıları yok. Bizdeki gibi yüzde 90-95 randımana varacak şekilde yumurta da yapamaz ve sağlıklı da olmaz" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir