© Tarım Pusulası 2021

Bilecik’te Kene Avı İçin Köylülere Ücretsiz 200 Beç Tavuğu Dağıtıldı

BİLECİK'TE KENE AVI İÇİN KÖYLÜLERE BEÇ TAVUĞU DAĞITILDI

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerle mücadele kapsamında Bilecik’in 17 köyüne 200 beç tavuğu dağıtıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bilecik Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele kapsamında Bilecik’in 17 köyünde 200 adet beç tavuğu Yozgat Yaban Hayvanı Üretim İstasyonundan getirilerek köylülere dağıtıldı. Konu ile yapılan açıklamada “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kene kaynaklı ve son yıllarda ülkemizde artan viral bir hastalıktır. Keneler ilaçlara ve dış etkilere son derece dirençli parazitler olduğundan bu hastalıkla mücadele son derece güçtür ve zaman zaman kenelerle mücadele için yapılan bilinçsiz ilaç kullanımı sonucu tabiatımız pestisitlerle kirletilmektedir. Kenelerle biyolojik mücadele kapsamında yapılan bilimsel çalışmalarda Afrika kökenli kanatlı hayvanlardan olan Beç tavuğunun keneleri yiyerek sayılarını azalttığı tespit edilmiştir. Genel Müdürlüğümüzce, özellikle Üniversite Öğretim Üyelerinin yurt dışında beç tavuklarının yaşadıkları bölgelerde çok yoğun böcek toplayıcı işlevi görmeleri nedeniyle kene ile mücadelede kullanılmasına ilişkin tavsiyeleri dikkate alınarak, Yozgat Keklik Üretme İstasyonunda 2010 yılından itibaren beç tavuğu üretimine başlanmıştır. Üretilen beç tavukları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının görülen yerleşim alanlarındaki köylülere bahçelerinde beslemeleri ve tabiata salmamaları koşuluyla ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Beç tavukları, otsu bitkiler, tahıllar, bitkilerin tohumları, meyveler ve böcekler ile beslenirler. Çiftlik ya da köy çevresinde yarı entansif bir şekilde yetiştirilebilmeleri ve su gereksinimlerinin az olması diğer avantajlı yönlerini oluşturmaktadır" denildi.
BİR GÜNDE 400 GRAMA KADAR KENE TOPLUYORLAR
Açıklamada, beç tavuklarının bir günde 40-50 gramdan 400 grama kadar kene topladığın tespit edildiğini belirtilerek, "Beç tavuklarının, 2 kilometre kadar çevrede gezerek kene ile mücadele etmesi, kümeslerine herhangi bir tehlike hissettikleri anda çığlık atarak haber vermeleri, su ihtiyaçlarının az olması önemli özelliklerindendir. İlimize tahsisi yapılan 20 adet beç tavuğu, hayvancılığın yoğun olduğu kene riskinin bulunduğu köyler seçilerek 17 köyde 100 aileye bir çift olarak ve bedelsiz teslim edilmiştir" denildi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER