© Tarım Pusulası 2021

Beşinci Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Sloganı, "Fikrini Geleceğe Taşı"

Gıda ürünleri ihracatında katma değeri arttırmak, yeni teknoloji ve metotları üretim süreçlerine kazandırmak, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek amaçlarına yönelik olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda bir araya gelindi.  Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonunda "Fikrini Geleceğe Taşı" sloganıyla yola çıkan "V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı" etkinliğinin 25 Mayıs 2017 tarihinde İzmir'de gerçekleşeceği Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen lansmanla duyuruldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldallansmanda yaptığı konuşmada; "Bakanlığımızca gıda ve tarımla ilgili işleri yakından takip ediyoruz. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı da bizim önemsediğimiz ve yakından ilgilendiğimiz bir iştir" dedi.

Türkiye'nin 2023 tarımsal hasıla hedeflerine değinen ve bunun hayal olmadığını kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal, "Tarımsal hasılamızı 150 milyar dolara, ihracat payımızı da 40 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor. Bu hedeflere ulaşmak için tarımsal ürünlerin katma değerlerinin artırılması, daha çok elde edilerek Avrupa ve dünyaya pazarlanmasını sağlayacağız. 2012'de 4 milyar dolar olan ihracatımız şu an 12 milyar dolar. Bu bağlamda 2023 hedeflerimiz hayal değil. Yeni projeler üreticimizden, alıcılara, sanayicilere, ihracatçıya ve üniversitelere kadar herkesin işbirliği içinde çalışmasıyla hayat geçecektir. Ne kadar başarılı ve çok proje üretilirse gerçekleştirilen proje sayısı da artar ve bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olur. Bu sene de iyi sonuçlar doğuracak bir proje pazarı etkinliği gerçekleşeceğine inancımız tamdır" diye konuştu.

Hayvan Hastalıklarına Yönelik Projeler Üretilmeli

Hayvan hastalıklarını ortadan kaldırmak için projeler üretmek gerektiğini de dile getiren Güldal, "İzmir'in canlı hayvan varlığının arttırılması için titiz bir çalışma yapıyoruz. Hayvan sağlığının çözülmesi için tüm paydaşları yanımızda bekliyoruz. Biz ziyaretlerimizde çiftçilerimizin çok güzel tespitlerinin olduğunu görüyoruz. Bu nedenle proje üretmek isteyen öğrenci ve akademisyenlerin mutlaka çiftçilerimizle görüşmelerini öneriyoruz. Onların problemlere karşı ürettikleri çözümleri projelendirmelerini bekliyoruz" diye konuştu.

V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, "Ege İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde 2012 yılından bu yana düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ile gıda ürünleri ihracatında katma değeri artırmak, yeni teknoloji ve metotları üretim süreçlerine kazandırmak, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek amaçlarına yönelik olarak potansiyel Ar-Ge işbirlikleri yaratılmasını amaçlıyoruz. Araştırmacılar ve öğrenciler tarafından hazırlanan gıda ile ilgili yenilikçi ve inovatif ürünlerle katma değerli üretimi artıracak projeler bu etkinlik sayesinde sanayicileri, profesyonelleri ve yatırımcıları buluşturuyoruz. Önümüzdeki dönemde, V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı" etkinliğini 25 Mayıs 2017 tarihinde İzmir'de gerçekleştireceğiz" dedi.

120 Bin Türk Lirası Ödül

Rıza Seyyar sözlerine şöyle devam etti: "Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ile eş zamanlı olarak birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı paneller düzenliyoruz, çeşitli inovatif ürünler sergiliyoruz. Gençlerimiz gün boyunca bir yandan sergilenen projeleri incelerken bir yandan da panellere katılarak sektörün değerli paydaşların tecrübelerini dinleme imkanı bulacakları için hem lise hem de üniversite öğrencileri için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Proje pazarı kapsamında geçtiğimiz yıl öğrenci kategorisinde dereceye giren 3 proje sahibine toplam 12.500 ABD doları ödül verildiğini, V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında dereceye girecek proje sahiplerine öğrenci, araştırıcı ve özel kategorilerinde toplam 120.000 TL ödül verileceğini ."belirtti.

Amaç Sürdürülebilir Çalışmalar Yapmak

Lansmanda yaptığı konuşmada proje konularına değinen V. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy: "V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında proje başvuru konularının; Birincil Üretim [Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri, Doğadan Toplanan Ürünler (hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, fındık, yaş meyve sebze, zeytin, baharatlar, tıbbi aromatik bitkiler, su ürünleri, vb.)], Gıda İşleme ve Teknolojileri (zeytinyağı, meyve ve sebze mamulleri, işlenmiş kabuklu, kuru meyve ürünleri ve mamulleri), Paketleme ve Ambalajlama, Pazarlama ve Değer Zinciri Yönetimi ve Özel Kategori (Gıdalarda Yeşil Üretim Uygulamaları ve Gelenekten Geleceğe Ürün Tasarımı) olarak belirlendi. Gençlerimizin farkındalığını artırmak ve sürdürülebilir çalışmalar yaratmak niyetindeyiz" dedi.

Başvuruların bugün itibariyle www.gidaargeprojepazari.org  adresinden başladığı kaydedilirken, etkinliğe bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kökenli gıda üretimi ve teknolojileri alanında özgün projeleri olan profesyonellerin, mucitler, akademisyenler ve öğrencilerin katılabileceği belirtildi.

Ayrıca 2017'de düzenlenecek V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında Avrupa başta olmak üzere Amerika ve Asya'daki üniversiteler ile işbirliği kurabilmek için çalışmaların sürdürülmekte olduğu vurgulanırken, söz konusu proje pazarı için ilk olarak İspanya'daki Valladoid üniversitesi ile "Bilimsel İşbirliği Protokolü"nün imzalandığı söylendi.​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER