© Tarım Pusulası 2021

Bekilli'nin Kaderi Adaçayıyla Değişecek

Denizli'nin Bekilli İlçesi'nde organik adaçayı yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor.

Denizli'nin Bekilli İlçesi'nde organik adaçayı yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor. Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, iki yıl önce 13 dekar alanda 104 bin fidenin dikimiyle başlayan projede, bu yıl organik adaçayı ekimi yapılan alan 56 dekara yükseldi. İl Müdürü Sezgin Kutlu, çiftçinin kekikten sonra adaçayında da pazar payını ve gelirini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Gözler Mahallesi'nde kekik yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasının ardından Bekilli'yi organik adaçayı yetiştiriciliği için seçen Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013 yılında proje başlattı. Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında 2 yıl önce 13 dekar alana 104 bin adaçayı fidesi dikildi. Adaçayının toprak ve iklim şartlarına iyi uyum sağladığı gözlenince, geçen yıl dikilen fide sayısı 125 bine, dikili alan ise 38 dekara çıkarıldı. Proje çerçevesinde çiftçilere 8 ton elementer kükürt ve 67 ton hayvan gübresi dağıtıldı.

PROJE BAŞARI SAĞLADI

Proje kapsamında bu yıl da çiftçilere 50 bin fide dağıtılarak adaçayı dikilen alan 56 dekara çıkarıldı. Bükrüce Mahallesi'nde 6, Sırıklı Mahallesi'nde 1 çiftçi ile yürütülen projede geçen yıl 2 bin 235 kilo ürün alındığını ve 11 bin 175 lira gelir sağlandığını söyleyen Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, "Tıbbi ve aromatik bitkilerde dekara 100 lira destek veriliyor. Yurdumuzda 86 çeşidi bulunan adaçayı eskiden beri çok kullanılan kıymetli bir üründür. Bugün de Denizli ve dezenfektan etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Gıda, ilaç ve kozmetik alnında dünyada ve ülkemizde sentetik bazlı ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük oranda artış göstermektedir. Denizli çiftçisinin kekikten sonra adaçayında da pazar payının ve gelirinin arttırılması için Bekilli'de bu projeyi hayata geçirdik" dedi.

PAZAR SORUNU YOK

Üç yıllık süreçte projede başarı sağladıklarını belirten Kutlu, "Bükrüce Mahallesi'nde 6, Sırıklı Mahallesi'nde ise 1 çiftçi ile proje yürütülüyor. Proje kapsamında özel bir firma ile çalışıp çiftçilerimizin organik adaçayı yetiştiriciliği sertifikaları verdik. Bükrüce Mahallesi'nde adaçayının iklim ve toprak şartlarına adapte olması, iyi gelir getirmesi ve pazar sorununun bulunmaması, yetiştiricilik maliyetlerinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı üreticilerimizin adaçayına talebi arttı. Burada 150 dekar adaçayı, 30 dekar lavanta projesi hazırladık. Bunu da uygulamaya geçireceğiz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER