Bayburt’ta Basınçlı Sulama Dönemi Başlıyor
TarımGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı % 50 hibe destekli Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Desteklemesi kapsamında, Demirözü ilçesi Beşpınar köyünde kurulan Tamburlu Yağmurlama Sulama Sistemi projesi yerinde incelendi.
Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut; ''Bayburt'ta yapılan ve yapılmakta olan sulama baraj ve göletler ile sulanan alanın her geçen gün arttığını belirtilerek, "İlimizde sulanan arazi miktarı artmasına rağmen çiftçilerimiz özellikle tarla içi modern basınçlı sulama sistemlerine ilgisiz kalmakta, hala teknik olarak önermediğimiz salma sulama yöntemini kullanmaktadır. Oysa Bakanlığımız çiftçilerimizin bu konuda yapacağı tarla içi bireysel sulama makine ve ekipman alımlarına ve sistemlerine % 50 hibe desteği sağlamakta, ayrıca 5 yıla kadarda faizsiz kredi desteği verilmektedir. İlimizde bu proje kapsamında 2013 yılına kadar maalesef hiç müracaat olmamıştır. Müdürlüğümüzce yapılan yoğun tanıtım ve bilgilendirmeler neticesinde son iki yıldır bu konuda çiftçilerimizden nihayet talep almaya başladık. Burada kurulan sistem Bayburt'un her bölgesinde çiftçilerimizin rahatlıkla kurabileceği bir sistem. İnşallah bu örneklerle birlikte ilimizde tarla içi modern basınçlı sulama sistemleri her geçen yıl yaygınlaşır." dedi.
Tamburlu Yağmurlama Sulama Sistemi projesini hayata geçiren Beşpınar Köyü Çiftçilerinden Süleyman Hayal; Bakanlık destekli bu proje ile arazinin sulanma işini çok kısa sürede tamamladığı aynı zamanda salma sulama ile kullanılandan daha az su ile daha fazla miktarda alanı sulayabildiğini ifade ederek, İl Müdürlüğündeki ilgili personellere yardım ve yönlendirmelerinden dolayı teşekkür etti.
Tamburlu Sulama sisteminin Faydaları
- Sistemde su kaybı söz konusu olmadığından sulama suyunun az olduğu yerlerde dahi sudan azami ölçüde yararlanılmaktadır. Salma sulama yöntemine göre çok fazla su tasarrufu sağlanır.
- Meyilli topografyası bozuk yerlerde erozyona neden olmadan sulama yapılabilir.
- Su; toprağa, yağmurda olduğu gibi ince zerreler halinde verildiğinden; mahsul veriminde diğer sulama metotlarına nazaran gözle görülebilir bir artış sağlar ve kaliteyi yükseltir.
- Salma sulama yönteminde tohum çimlenme zamanında toprağın kaymak bağlaması nedeniyle bitkinin toprağın üzerine çıkamama durumu ortadan kalkar.
- İşletme masraflarını azaltır, zamandan ve isçilikten büyük ölçüde tasarruf sağlar.
- Bu yöntem kullanılarak yapılan sulama ile kontrollü su verme imkânı olduğundan, arazide homojen bir sulama yapılabilir.
- Bu makine ile kısa sürede daha fazla araziyi sulama imkânı vardır.
İlginizi Çekebilir