Batman'da fıstık çöğürü aşılama dönemi başladı
TarımBatman'ın Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı köyünde düzenlenen fıstık çöğürü aşılama programına; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin KİYAS, Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir ÖZER, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin AYDİŞ, Tarım Danışmanları, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
Fıstık çöğürü aşılama programında bir konuşma yapan İl Müdürü Nurettin KİYAS; "ilimizde fıstık verim kayıpları oluşmaması için Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü ile yapılan ortak çalışmalar sonucu Batman'a fıstık dölleyici çeşitleri getirildiği proje kapsamında, Beşiri ilçesinde 26 bin adet, Kozluk ilçesinde 26 bin adet, Gercüş ilçesinde 26 bin adet, Sason ilçesinde 10 bin adet, Hasankeyf ilçesinde 4 bin adet, merkezde 8 bin adet olmak üzere, 100 bin adet göz 2-5 yaş arası fıstık çöğürlerine aşılanacak olup aşılama çalışmalarına başlanmıştır. Batman'da son yıllarda 60 bin dekar fıstık dikili alanlarının olduğunu söyleyen KİYAS, bu alanların yaklaşık 40 bin dekarı son 5 yılda kurulmaya başlandı. Fıstık bahçesi alanlarımızda fıstık ağaçlarının erkek ve dişileri arasında bir dölleme problemi mevcuttur. Bahçelerde dölleme sorunun oluşmaması için özellikle erkek damızlık parsellerin kurulması ve bütün bahçelerimizde de ilimize uyumlu erkek çeşitlerinin kurulması gerektiğini düşündük. Bu kapsamda Batman İl Özel İdaresine 100 bin adet fıstık çöğürü aşılaması projesini sunduk. İl Özel İdaresi tarafından projemiz uygun görüldü. Şu anda Batman ve bütün köylerinde 100 bin adet fıstık çöğürü aşılaması projemiz uygulamaya konuldu." Şeklinde konuştu.
Fıstık çöğürü aşılama projesi programında daha sonra söz alan Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir ÖZER; "İl Özel İdaremiz ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle sürekli birlikte çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar kapsamında hangi ürünün ilimizde ilimiz de geliştirilebileceği ve vatandaşlarımıza ekonomik gelir sağlayacağı noktasında bir arayış içerisindeyiz. Bu çerçevede fıstığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi noktasında bir fikir gelişti. Bazı planlamalar yapıldı. Son 2 yıldır İl Özel İdaresi bütçesinden fıstık fidanı tedarik ettik. Ürün noktasında ağaçlarımız büyüyor ancak verimleri düşük. Bu sorunun giderilmesi için de erkek aşılama gerektiği, döllenmesinin eksik olduğu noktasında bir sonuca varıldı. Bizde gördüğümüz eksiklik noktasında fıstıklarımıza bu sene aşılama yaparak döllenme ihtiyacını gideriyoruz." dedi.
İlginizi Çekebilir