Barut : "İğneden ipliğe her şey zamlanırken yerfıstığı fiyatı geriliyor"
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçen yıl çiftçinin 15 liraya sattığı yerfıstığı fiyatlarının hasat öncesinde 5-6 liraya dek gerilemesine sert tepki gösterdi. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken yerfıstığındaki fiyat düşüklüğünün akıl almaz olduğunu vurgulayan Barut, çiftçinin üretebilmesi ve yüzünün gülmesi için iktidarı göreve çağırdı, fiyat çilesinin sona ermesini istedi.
YERFISTIĞI TARLASINA GİTTİ, ÜRETİCİLERLE BULUŞTU
Adana'nın Ali Hocalı Köyü'nde yerfıstığı tarlalarına gidip üreticilerin sorunlarını yerinde görüp dinleyen, çiftçinin taleplerine kulak verip mağduriyetinin giderilmesini isteyen Ayhan Barut, "Türkiye'de yaklaşık 200 bin ton civarında yer fıstığı üretiliyor. Ülke üretiminin yüzde 60'ını, yaklaşık 120 bin tonu ilimiz Adana'dan karşılanıyor. Bölgemizde yerfıstığı hasadı çok kısa bir süre sonra başlayacak ama yerfıstığının fiyatları ne hikmetse düşüyor. Bu akıl almaz durumu, vahim tabloyu değiştirmek zorundayız" dedi.
"ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇECEK"
Ekonomik krizle birlikte Türkiye'de her şeyih zamlandığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Tarımda üretim maliyetleri fahiş oranda artarken, geçen yıl çiftçiden 15 liraya alınan yerfıstığının fiyatı piyasada 5-6 liraya kadar geriledi. Bunu anlamak asla mümkün değil. Döviz artıyor, maliyetler fırlıyor, her şeye aşırı zam geliyor ama çiftçinin ürünü para etmiyor. Bu vahim durum nedeniyle bir kaç güne kadar hasat yapacak olan yerfıstığı üreticimiz kaygılı. Hasat yaklaşırken çiftçinin yaşadığı bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde büyük zarar görecek olan çiftçimiz ekimden vazgeçecek" diye konuştu.
"ÇARE BULUN"
Çiftçilerin sorunlarına değinip taleplerini aktaran Ayhan Barut, şunları vurguladı:
"Çiftçimiz yerfıstığı fiyatının artan maliyetler nedeniyle en az 15 lira olmasını bekliyor. Bunun için piyasaya müdahale edilmeli. Üretici birlikleri eliyle çiftçiyi rahatlatacak alım fiyatı açıklanmalı ve alım yapılmalıdır. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), üretici birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri yerfıstığını da alım kampanyasına dahil ederek üreticilerin elini güçlendirilmeli. Ayçiçeğinde fiyat fark desteği verilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı yerfıstığı üreticisinin sorunlarını görmeye çağırıyoruz. Tarıma destek verin, çare bulun!"
"SESİMİZ DUYULSUN"
Ali Hocalı Köyü'nde yerfıstığı üretimi yapan çiftçi Necati Ortatepe ise, "Geçen yıl yerfıstığını 15 liradan sattık. Mazottan gübreye tüm üretim maliyetleri iki kat arttı ama ürün fiyatı geriledi. Zaten yerfıstığının maliyeti 10 lirayı buluyor. Maliyetin altındaki fiyatlar çiftçiyi tarımdan kopartır. Sesimiz duyulsun, yardım eli uzatılsın" dedi.
İlginizi Çekebilir