Banvit’ten piliçlerde tedavi amaçlı ilaç kullanımında devrim
HayvancılıkTürk kanatlı sektörünün lider üreticilerinden Banvit, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, yetiştirdiği piliçlerde tedavi amaçlı olarak kullanılan ilaç miktarlarını, 2014 yılı sonunda azaltma kararı almıştı. Buna göre, Banvit, 2014 yılına oranla yüzde 66, tıbbi zorunluluklar nedeniyle kullanılan ilaç miktarını ise yüzde 78 oranında azaltmış oldu.
Banvit’ten yapılan yazılı açıklamada, her canlının tedavi olma hakkı olduğu vurgulanarak, “Broiler piliç yetiştiriciliğinde de hasta olan hayvanların uzman Veteriner Hekimlerin kontrolünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından kullanımına izin verilen reçeteli ilaçlarla tedavi edilme hakkı olduğunu savunan Banvit, yetiştirdiği piliç sürülerinde zorunlu olmadığı sürece gerek insan gerekse veteriner hekimliğinde tedavi amaçlı olarak, ortak kullanılan ilaçları 2014 yılı sonundan itibaren kullanım dışı tutmaya çalıştı. Banvit, üretim gerçekleştirdiği çiftliklerde piliçlerin zorunlu tedavilerinin oluşması durumunda ise antibiyogram sonuçlarına göre veteriner hekimlikte kullanılan ilaçları tercih etti.”denildi.
“Avrupa’daki yetiştiricilik modelini ülkemizde hayata geçirdik”
Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, tüketici beklenti ve endişelerinin yanı sıra son yıllarda dünya kanatlı sektöründe kaydedilen gelişmeler ve canlı üretim şartlarındaki iyileşmelerin böyle bir düzenlemeye uygun bir zemin hazırladığını belirtti.
Görener, şunları kaydetti: “Aşamalı olarak devreye aldığımız bu proje üzerinde 2006 yılından beri çalışıyoruz. Bu konudaki uygulamalar, bilim ve teknolojideki gelişmelerin etkisiyle Avrupa’da da son yıllarda bu yönde yapılabilmeye başlandı. Banvit olarak bizler de bu yetiştiricilik modelini ülkemizde hayata geçirmeyi kararlaştırdık. 2006 yılından beri yaptığımız iyileştirmeler sonucunda 2014 yılı sonundan itibaren canlı üretimimizde tedavi amaçlı ilaç kullanımlarımızı azaltmayı başardık. Ancak kamuoyuna açıklamak için elde ettiğimiz olumlu sonuçların belirli bir düzeye ulaşmasını bekledik. Önümüzdeki süreçte hedefimiz bu oranları daha iyi bir seviyeye getirmek.”
Yararlı üretim modeli
Öncelikli amaçlarının faaliyetlerini insan sağlığı için en yararlı üretim modeliyle devam ettirmek olduğunu belirten Görener, bunu gerçekleştirirken de hem hayvan sağlığı ve refahını en üst seviyede tutabilmeyi, hem de çevreye olan dost ilişkilerini sürdürebilmeyi gözettiklerinin altını çizdi.
İlaç miktarı %66 oranında azaltıldı
Söz konusu uygulamalar sonucunda Banvit, 2015 yılında broiler üretimi gerçekleştirdiği çiftliklerde yetiştiren piliçlerde, tedavi amaçlı olarak kullanılan toplam ilaç miktarını, 2014 yılına göre %66 oranında, tıbbi zorunluluklar nedeniyle insan hekimliği ve veteriner hekimlikte ortak kullanılan ilaç miktarını ise %78 oranında azaltmış oldu.
İlginizi Çekebilir