© Tarım Pusulası 2021

Balon balığı ekonomik değere dönüştürülebilir

AKDENİZ Koruma Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney, balon balıklarının içerdiği toksinin tedavide ilaç maddesi olarak kullanılarak ekonomiye katkı sağlanabileceğini söyledi.

Kızıldeniz’den Marmaris kıyılarına kadar ulaşan zehirli balon balıkları, tedirginlik yarattı. Genellikle denizin derinliklerinde bulunan balon balıklarının 5 farklı türü bulunuyor. Bunlardan sadece bir tanesi zehirli olmakla birlikte, dolaylı yolla insan hayatını tehlikeye atıyor. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney, "Balığa temasla herhangi bir şekilde içerisinde bulunan toksin insana geçmiyor, ancak balık tüketilirse geçiyor" dedi. Balon balığının diş yapısının diğer balıklardan farklı olması sebebiyle, balıkçıların ağlarını da parçalayabildiğini ve ekonomik zarara neden olduğunu söyledi.

Balon balığı ile beslenen balık türleri olmadığı için, herhangi bir çevresel unsur ile nüfus artışının durdurmasının mümkün olmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Tüney, bu durumun ancak balon balığının bilinçli bir şekilde avlanması ve ekonomiye kazandırılması ile bir çözüme ulaşabileceğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Tüney, "Toksinin kanser tedavisinde ilaç maddesi olarak kullanımı ile ekonomiye katkı sağlanabilir" dedi.

Balon balığının bilinen tek faydalı özelliğinin içerdiği toksinin birkaç yıldır farmakolojik alanda kullanılması olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney, "Türün, kanser hastalarında etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sodyum kanallarını hızlı bir şekilde bloke ettiği için kardiyak aritmi, migren, romatizma, nevralji, eroin yoksunluğu tedavilerinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER