Balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin durumu hakkında bilgilendirme toplantıları Kırgızistan’la devam ediyor
Dünya“Balıkçılık ve Su Ürünleri Endüstrisinin Durumu” başlıklı aylık bilgilendirme toplantılarının ikincisi, FAO temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Gıda Sanayii ve Islah Bakanlığı yetkilileri ve uzmanları? ile özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 14 Aralık 2020 tarihinde Kırgızistan’la devam etti. “Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimi için Kapasite Geliştirme (FISHCap)” başlıklı proje kapsamında düzenlenen etkinlikte, Kırgızistan'daki balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin ayrıntılı bir fotoğrafı çekildi. Kırgızistan'daki balıkçılık ve su ürünleri sektörünün önde gelen paydaşlarından temsilciler, etkinlikte istihdamdan sektördeki kadınların statüsüne kadar uzanan geniş bir yelpazede çeşitli konuları tartışma fırsatı buldular. Ayrıca, ülkedeki balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmanın yolları da etkinlikte ayrıntılı olarak ele alındı.
Etkinlik, FAO Kırgızistan Temsilcisi Adnan Quereshi'nin konuşmasıyla başladı. 10 yıl önce Kırgızistan'da neredeyse balıkçılık ve su ürünleri sektörünün bulunmadığını hatırlatan Quereshi, sektörün son yıllarda hızla geliştiğini ifade etti. Quereshi, ülkenin bir süredir sektörde teknoloji transferine odaklandığını da belirtti.
FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı Haydar Fersoy, seminerin beklenen sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Fersoy, seminer serisinin balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin gelişimini desteklemek için bölgesel bir paydaş ağ platformu oluşturmayı amaçladığını belirterek, “bölgesel ağ oluşturmak; deneyim ve bilgi alışverişi ve iyi uygulama, sürdürülebilir ve rekabetçi bir balıkçılık ve su ürünleri endüstrisine katkıda bulunur” dedi.
Fersoy'un ardından katılımcılara seslenen FAO Bölgesel Program Lideri Raimund Jehle, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün yoksulluğun azaltılmasında kilit rol oynadığını hatırlatarak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasıyla ilişkili olarak sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri desteklemek için özel sektörle işbirliğinin önemini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak bölgesel ölçekte özel sektörle işbirliğinin önemine vurgu yaparak balıkçılık ve su ürünlerini geliştirmeye destek olacaklarının altını çizdi.
Son açılış konuşmasını, Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Gıda Sanayi ve Islah Bakanlığı Bakan Yardımcısı Janybek Kerimaliev yaptı. Kerimaliev, gıda güvenliğini artırmak için bu seminerlerin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Seminer, katılımcıların Kırgızistan'da balıkçılık ve su ürünleri sektörünün durumunu ve ülkedeki sektörün performansını öğrenme fırsatı buldukları teknik oturumlarla devam etti. Son oturumda, sektörün sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmanın ve endüstri ortaklarıyla daha fazla işbirliği yapmanın yolları üzerine fikirler tartışıldı.
FAO-Türkiye Ortaklık Programı Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.
İlginizi Çekebilir