© Tarım Pusulası 2021

Bakanlıktan Besicilere İki Müjde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya'dan sonra; Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin de şap hastalığından ari hale getirilmesi için harekete geçti.

Bakanlıkca hazırlanan, geviş getiren çiftlik hayvanlarının Şap hastalığı ile mücadele eylem planının uygulamaya girmesinin ardından paydaşları bilgilendirmek amacıyla Bursa'da "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı" toplantısı  Müsteşar Yardımcısı Nihat PAKDİL  başkanlığında gerçekleştirildi.

Ülkemizde Şap hastalığının, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olan en önemli hastalık olduğu belirtilen toplantıda, hastalığın kontrol ve eradikasyonuna imkan sağlayacak çeşitli tedbir ve uygulamalar hakkında paydaşlar bilgilendirildi.

Bakanlığın yeni hazırladığı eylem planına göre, Trakya bölgesinin 2018 yılında "aşısız hastalıktan ari bölge" statüsüne, Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin ise 2019 yılında "aşılı hastalıktan ari bölge" statüsüne kavuşturulması, 2023 yılına kadar da diğer tüm bölgelerde aşılı arilik statüsünün elde edilmesi amaçlanıyor.

Hayvan Hareketlerinin Kontrolü İçin "Kontrol Noktaları" Kurulacak

Toplantıda; 2017 yılından itibaren Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak ilan edileceği ve tanımlanan bölgeye Bakanlıkça açıklanan kurallar dışında sevk edilen hayvanların tazminatsız olarak doğrudan kesime sevk edileceği, tanımlanan bölgeye, bölge dışından yapılacak duyarlı hayvan sevklerinin, Bakanlıkça belirlenen "19 yol kontrol noktalarından uygun olanlardan birinde" kontrol edileceği ifade edildi.

Şap Hastalığı Artık Tazminatlı Hastalıklar Listesinde Yer Alacak

Trakya'dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin de şap hastalığından korunması için alınan önlemleri desteklemek amacı ile bu alanda 2018 yılından sonra şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tazminatlı olarak kesime sevk edilmesi kararı alınacak.

İlk defa aşılanan hayvanlar 1 ay sonra yeniden aşılanacak

Ariliği hedeflenen bölgede bulunan ve şap hastalığına karşı ilk defa aşılanan hayvanların bağışıklığını güçlendirmek için 1 ay sonra yeniden aşılanmaları sağlanacak.

Toplantı yapılan konuşmalar ve sunumlar sonrasında, katılımcıların soru-cevaplar ve görüş alışverişleri ile sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER