Bakan Yumaklı: Musabeyli Barajı Sulamasını 2025 Yılı Sonunda Tamamlayacağız
TarımTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 milyar lira maliyetli Musabeyli Barajı sulamasının 2025 yılında tamamlanacağını söyledi.
Bakan Yumaklı, çeşitli programlara katılmak üzere gittiği Kilis'te Kocabeyli köyünde zeytin hasadına katıldı, daha sonra Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği'ni ziyaret etti. Yumaklı, buradaki konuşmasında, zeytinin Anadolu'nun ve ülkenin kadim bir tarım ürünü olduğunu belirterek, yeni hasat döneminin bol ve bereketli olması temennisinde bulundu.
Tarımda sessiz devrimler yaptıklarını dile getiren Yumaklı, Kilis'e son 22 yılda 10,2 milyar lira yatırım ve destek aktardıklarını bildirdi. Kilis'in tarımsal hasılasının 28 kat arttığına dikkati çeken Yumaklı, şöyle devam etti:
“1 milyar lira maliyetli Musabeyli Barajı sulamasını 2025 yılı sonunda inşallah tamamlayacağız. Yukarı Afrin Barajı'nın maden ocağıyla etkileşimini önlemek adına 731 milyon lira harcayarak 2025 yılı sonuna kadar tamamlamış olacağız. Yine hedeflerimizden birisi de 373 milyon lira maliyetli Narlıca Göleti ve sulamasını 2025 yılı sonuna kadar bitirmiş olacağız. Birçok hizmetimiz var. Biz sizlerin gayretiyle omuz omuza vererek bakanlıklarımızın destekleriyle olmaz denen ne varsa hepsini yapacağız."
“ZEYTİNYAĞI RAFİNE TESİSİ 750 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK"
Bakan Yumaklı, daha sonra Polateli ilçesinde Zeytinyağı Rafine Tesisi Temel Atma Töreni'ne katıldı. Buradaki konuşmasında Kilis halkına teşekkür eden Yumaklı, şunları kaydetti:
“Hangi sektörde olursa olsun herhangi bir ürünü üretmeniz tek başına bir anlam ifade etmez. Onu katma değerli bir hale getirmeniz gerekir. Tarım ürünleri için ise bu bambaşka bir hüviyet taşır. Tarımsal sanayi konusu, bizim üzerinde bundan sonraki dönemde çok daha fazla duracağımız en önemli başlıklardan bir tanesi. Hep söylüyoruz, eğer bir markanız yoksa 1 liraya ürettiğiniz bir ürünü en fazla 2 liraya satabilirsiniz ama markanız varsa eğer verimli, kaliteli bir üretim yapmış iseniz onu sizi ifade eden markanın içerisine, ambalajına koyup satabiliyorsanız o zaman onu 10 katına, 100 katına satma şansınız var."
Zeytin ve zeytinyağının stratejik bir ürün olduğunu aktaran Bakan Yumaklı, sanayileşme konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:
“Zeytin çok stratejik ve kadim bir ürün. Aynı Anadolu medeniyeti gibi, temelini atacağımız bu tesiste zeytinyağı sektörüne yönelik önemli bir açığı kapatacak. Yaklaşık 2,5 milyar liralık bir bedel, 750 kişiye istihdam sağlayacak bu yatırım önemli. Günlük 160 ton zeytin, 200 ton ayçiçeği işleme kapasitesine sahip bir tesis. İnşallah hayırlı olur, millete faydalı bir yatırım olarak hayatına devam eder."
Bakan Yumaklı, Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü de ziyaret ederek personelle bir araya geldi.
İlginizi Çekebilir