Bakan Pakdemirli, Süt Üreticilerine İnek Başına 150 TL Destek Müjdesini Verdi
HayvancılıkTarım ve Orman Bakanlığı Atatürk Konferans Salonunda Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin İl Birlik Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin teknik ve idari konuların yanı sıra hayvancılık sektöründe yaşanan güncel sorunların değerlendirilmesi maksadıyla Merkez Birliği tarafından organize edilen İl Birlik Başkanları Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya ERDURMUŞ, Genel Müdür Yardımcısı Cengiz CEYLAN, Genel Müdür Yardımcısı Erol BULUT, Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem BÖLÜKBAŞI, Bakanlık Bürokratları, Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN, Genel Başkan Yardımcısı Yunus BAYDAR, Muhasip Üye Mehmet ALDEMİR, Yönetim Kurulu Üyeleri Hacı SELVİ, Serhat VAYISOĞLU, Hasan Hüseyin ÖZDEMİR, Tuncay AYTIN, Denetleme Kurulu Üyeleri Hasan Ahmet KIRLIOĞLU, Mehmet Sedat GÜNGÖR, Cemal KARAKOÇ, Ziraat Bankası Ödeme ve Tahsilatlar Bölüm Müdürü Mehmet Fatih AYDIN, İl Birlik Başkanları ve Sorumlu Müdürlerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
“Süt Fiyatı Üreticiyi Ezdirmeyen Bir Sözleşme ile Otomatiğe Bağlanmalı”
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN açılış konuşmasında “Sizlere ülkenin sıcak gündemin ve üreticilerin acil taleplerinden bahsetmek istiyorum. Sayın Bakanım, üreticimiz sizlerden üretmekten zarar görmeyeceklerine ilişkin devlet taahhüdünü duymak istiyor. Siz üretin biz Bakanlık olarak gereğini yaparız demenizi bekliyor. Özellikle girdi maliyetlerinin başını çeken yüksek yem fiyatları sorununun kalıcı olarak çözümünü bekliyor. Artan girdi maliyetlerinin karşısında üreticinin ezilmemesi, üretimden kopmaması için gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi süt fiyatının belli bir kurala bağlanmasını bekliyoruz. Süt fiyatını üreticiyi temel alarak sektörün bütün paydaşlarını da koruyan bir sözleşme ile otomatik olarak belirlenmesini bekliyoruz. Üreticimiz 1 litre sütünü satarak 1,5 kg yem alabilmelidir.
“Üreticimizin Beklentilerine Uygun Desteklemeler Bekliyoruz”
Üreticimiz ve bizler 2019 yılı hayvancılık desteklemelerini belirlerken bizlerinde görüşleri alınarak, eskiden olduğu gibi yıl ortasında değil her yılın Kasım-Aralık aylarında bir sonraki yılın destek miktarının açıklanmasını bekliyoruz. Böylelikle üreticimiz bir nebze de olsa önünü görebilir, bir sonraki yılın planlamasını yapabilir. Ayrıca kamuoyunda ortaya çıkan destelemeler gelecek yıl kalkacakmış gibi dedikodularınında önüne geçilebileceğini düşünmekteyiz.” dedi.
Konuşmasında birliklerin kurulduğu 1995 yılından bu yana gelinen noktaya dikkat çeken Genel Başkan ÖZCAN, “Günümüz Türkiye’sinde daha fonksiyonel görev tanımları netleşmiş Tarımsal Örgütlere ihtiyaç vardır. Bu yapılanma ile Ülkemizin yaşadığı şu sıkıntılı süreçte Bakanlığımızın da destekleriyle bizler üretim seferberliği adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ yaptığı açılış konuşmasında hayvancılık için birliklerin olmazsa olmaz olduğunu belirtti. Tarım ve hayvancılık sektöründeki yaşanan gelişmelerin yanı sıra Islah Amaçlı Çiğ Süt Analiz Desteğinin uygun analiz şartlarını sağlayan inek başına 150 TL olacağının müjdesini verdi. İlerleyen dönemlerde havza bazlı sorumluluk alanlarının ve koordinatörlüklerinin kurulacağını bildiren Bakan PAKDEMİRLİ, özellikle İl bazında yaşanan problemlerin bu koordinatörlükler aracılığıyla çözüme kavuşturulması için etkin bir çalışma başlatacaklarını belirtti. Ülkemizdeki büyük market zincirlerinin o bölgeye has üretilen ürünlerin satışının %1’in üzerinde yer bulmasına ilişkin temaslarda bulunduğunu da ifade etti. Ayrıca Bakanlık ve Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerinin ülke hayvancılığının ıslah ve yetiştiricilikte vazgeçilmez sac ayağı olduğunun da altını çizdi. Bugüne kadar hayvancılık anlamında et ve süt üretiminin hep beraber değerlendirildiğini bu yüzden süt üretiminde miktar olarak Dünya standartlarının üzerinde üretim gerçekleştirirken halkımızın talebi doğrultusunda artan kırmızı et ihtiyacının yeterli olmadığını belirtti. Bu sebeple yeni dönemde besi ve damızlık sığır yetiştiriciliği ayrı başlıklar altında değerlendirilecektir. Bu sayede ülkemizin ihtiyacı olan kırmızı et üretimi Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin de katkısıyla kısa sürede istenen seviyelere ulaştırılacaktır dedi.
Verimli geçen programın ardından İl Birlik Başkanları bir araya gelerek illerindeki üreticilerin sorunları üzerine istişare toplantısı gerçekleştirildi.
İlginizi Çekebilir