Bakan Pakdemirli müjdeyi verdi! Büyük destek...
DesteklemelerTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal desteklemelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere ödenecek kira, nakliye ve analiz destek tutarlarını artırdıklarını belirterek, "Destek miktarımız hububatta 3 liradan 6 liraya, pamukta 7 liradan 14 liraya, fındık, zeytin ve kapsama giren meyvelerde 10 liradan 20 liraya ton bazında olmak üzere yükseltilmiştir. Ayrıca nakliye desteği de 25 lira ton, analiz desteği de 25 lira parti başına olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.
Bakan Pakdemirli, çeşitli ziyaretler için geldiği Adana'da Vali Mahmut Demirtaş'ı ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından Bakan Pakdemirli, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte AK Parti Adana İl Başkanlığına gitti.
Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, teknik bir kabinenin teknik bir bakanı olduğunu, teşkilatın da her kademesinde çalıştığını belirterek, yakın bir zamanda yerel seçimlerin yapılacağını, tek tek kapıların çalınması gerektiğini ifade etti.
Pakdemirli, 81 ili dolaşma gibi bir hedef koyduğunu, tarım ve ormanın bir araya geldiğini, şimdi tarımda hızlı bir şekilde havza bazında yönetime geçeceklerini anlattı.
Yerinde çözülebilecek çok fazla şeyin bulunduğunu yaptığı gezilerde gördüğünü belirten Pakdemirli, bu kapsamda illere tüm bürokratlarıyla birlikte gittiğini vurguladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu da tarımın kent için çok önemli olduğunu, Türkiye'de tarımla ilgilenen şehirler arasında Adana'nın yedinci sırayı aldığını kaydetti.
Balıkçılık ve su ürünleri anlamında Adana'ya çok ciddi ticari kazanç sağlayacağına inandıkları çok önemli projelerin bulunduğunu kaydeden Sarıeroğlu, Bakan Pakdemirli'ye bunlarla ilgili süreçlerin hızlandırılması konusunda teşekkür etti.
Sarıeroğlu, projelerin tamamlanmasıyla hem tarımdan elde edilen gelir ve alınan pay hem de istihdam anlamında çok ciddi ivme kazanacaklarına inandığını sözlerine ekledi.
TARIM ARAZİLERİNİ ÇİFTÇİLERİMİZE KİRALAMAYA BAŞLADIK
Bakan Pakdemirli daha sonra kentteki bir otelde düzenlenen "Tarım ve Orman Sektörü ile Buluşma Toplantısı"na katıldı.
Burada konuşan Pakdemirli, birlikler ve kooperatiflerin üreticiye faydalı işler yapması gerektiğini belirterek, bu konuda kısa zamanda çözüm bulmayı umut ettiklerini söyledi.
Pakdemirli, tarım arazilerini çiftçilere kiraya vermeye başladıklarını anımsatarak, "218 bin çiftçimize 125 milyon lira inşallah destek sağlıyor olacağız. İsterse çiftçimize 10 yıl sonra bu araziyi alacak." diye konuştu.
Bu uygulamanın çiftçiye getirdiği kazanç hakkında bilgi veren Pakdemirli, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bakanlığımızın iki ayağı var. Birincisi 'üreticimizi koruyacağız', diğer ayağımız da 'tüketicimizi kollayacağız' diyoruz. Üreticimiz de enflasyona ezilmeden hakkaniyetli bir para alacak, tüketicimiz de enflasyonun çok üzerinde fiyatlarla karşılaşmayacak. Biz aslında, ağırlıklı olarak üretici tarafında olmamıza rağmen tüketici tarafındaki fiyat artışlarından da şu veya bu şekilde sorumlu bir bakanlığız. İki tarafı da takip ediyoruz."
Bakan Pakdemirli, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'na "Ne katkı yapabiliriz?" diye düşündüklerini ve bununla ilgili çalışma başlattıklarını belirterek, bu kapsamda, çeşitli ürünlerde yüzde 10 indirim sağlayarak programa destek verdiklerini anlattı.
LİSANSLI DEPOCULUKTA ÜRÜN DESTEKLERİNİ ARTIRDIK
Pakdemirli, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere ödenecek kira, nakliye ve analiz desteklerinin tutarlarının belirlendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Lisanslı depolarda ilave kira, nakliye ve analiz desteği tebliği bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Destek miktarımız hububatta 3 liradan 6 liraya, pamukta 7 liradan 14 liraya, fındık, zeytin ve kapsama giren meyvelerde 10 liradan 20 liraya ton bazında olmak üzere yükseltilmiştir. Ayrıca nakliye desteği de 25 lira ton, analiz desteği de 25 lira parti başına olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun."
TÜRKİYE'NİN SULAMA PROBLEMİNİ BİTİRMEK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ
Adana'da İmamoğlu Ovası'nda 2019'da 100 bin dönümü daha sulamaya açacaklarını ifade eden Pakdemirli, Türkiye'de 2 milyon hektarın üzerinde alanı da sulamaya açmaları gerektiğini aktardı.
Pakdemirli, Türkiye'nin sulama problemini bitirmek için canla başla çalıştıklarını vurgulayarak, "Bunları yaptıkça da tarımsal hasılamızın artacağını biliyoruz." dedi.
Son 16 yılda Adana'da tarım ve hayvancılık alanında 3,5 milyar lira hibe desteği sağlandığının altını çizen Pakdemirli, kente yapılan ve yapılacak yatırımlar ile diğer hibe destekleriyle ilgili bilgi verdi.
Pakdemirli, dünyada gelecekte en değerli şirketin uzaktan eğitim veren bir firma olacağını, 2. veya 3. değerli şirketin ise tarıma dayalı bir ürün üreten şirket olacağının varsayıldığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Yakın bir zamanda Tarımda Milli Birlik Projemizi açıklayacağız. Özellikle, bizim için yerli tohum çok çok önemli, olmazsa olmazımız. 2002'de yerli tohumumuz 145 bin tonmuş, bugün 1 milyon 50 bin tona gelmişiz. Bu tarafta iyiyiz ama daha iyi bir yere doğru gelebiliriz. Biz tohumu yerlileştiremezsek, tarımda karın önemli bir kısmını yurt dışına bırakıyoruz. O yüzden yerlileştirip kendi ekonomimize bunu kazandırmamız gerekiyor. Bu sadece parasal anlamda değil, yerli tohumlarımıza ve lezzetlerimize sahip çıkmalıyız."
ÜRÜN TAKİP MASALARI KURDUK
Bakan Pakdemirli, tarımda meteorolojinin önemine değinerek, "Çiftçi yarını garanti görürse ekimini yapar. Biz o yüzden ürün takip masaları kurduk. Rekolte tahmininden tutun, istatistiki modellemeler ve bunlar özelinde, nitelikli Türkiye'nin temel gıda ürünlerini ele aldık ve bunlar üzerinde çalışmaya başladık. Yakın zamanda, yarın veya yarınlarla ilgili çok daha iyi planlama yapabiliyor olacağız diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.
TARLADAN SOFRAYA GİDEN SÜREÇTE ÜRÜN KAYIPLARINI AZALTMALIYIZ
Tarladan tüketiciye giden ürünün fiyatlandırılması konusunun da değerlendiren Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Ürün tarlada 1, tüketicide 4 lira. Biz, 'ürün tarlada da 1 lira olmasın, 2 lira olsun. Tüketici de 4 liraya değil 3 liraya tüketsin.' diyoruz. Bu aradaki zinciri biraz daha kısaltmamız gerekiyor. Bunla ilgili Hal Yasasını çalışıyoruz. Bir de Türkiye'de zincir mağazalarımız, ulusal zincirler bu ürünlerin yüzde 50-60'nı pazarlıyor. Bunlar da söylüyor, 'Bizim bu işlerde yüzde 8-10 avantajımız var.' diyorlar. Tarlada ürün yüzde 10'a varan kayıp, hale gelene kadar yüzde 20-25 kayıp veriyor. Markette yüzde 5-10, evde de yüzde 5-10 kaybediyoruz. Toplamda yüzde 50'ye varan kaybımız var. Bu verimsizlikler, bu israfın üzerine çalışmamız lazım."
7 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ
Bakan Pakdemirli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde fidan dikim törenine de katıldı.
Okul bahçesine defne fidanı diken Pakdemirli, burada öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, 2023 hedefleriyle 7 milyar fidanı toprakla buluşturacaklarını ve dünyada yaşayan her insan için bir fidan dikeceklerini belirtti.
Ülkeyi gençlere emanet edeceklerini anlatan Pakdemirli, "Sizler bizim fidanlarımızsınız. 6 Kasım'da 'Fidanlar Fidanlarla Büyüyor' diye kampanyamız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşliğinde tüm Türkiye'deki okullarda aynı anda fidan dikimi yapacağız. Türkiye'deki orman varlığımızı arttırmamız lazım." diye konuştu.
İki gün önce Milli Eğitim Bakanı ile toplantı yaptığını aktaran Pakdemirli, "Tarım liselerinin tekrar hayata geçirilip, iyi ve prestijli hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanı da benimle hemfikir." ifadesini kullandı.
Pakdemirli, tarım liselerinde okuyanlara ve ziraat mühendisi olanlara da bir burs programı başlatmak için hem Milli Eğitim Bakanı ile hem de Yükseköğretim Kurulu ile görüşme halinde olduklarını kaydetti.
TARIMIN GELECEKTE SAVUNMADAN DAHA ÖNEMLİ SEKTÖR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ
Tarımın önemli bir sektör olduğuna işaret eden Pakdemirli, şöyle devam etti:
"Tarım gelecekte en önemli, stratejik sektör, hatta savunmadan daha önemli olacağını düşünüyoruz. Dünyamızda 7 milyar civarında insan yaşıyor. Yarın 9 milyar insan yaşayacak. Yüzde 50 daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor. Bir yandan da köyden kente göçle mücadele etmemiz gerekiyor. Bu hedef zor bir hedef. Devlet olarak bizim uğraşmamız gereken, ama asıl zorluğu da sizlerin sırtında. Çünkü sizler bunu daha çok yaşayacaksınız. 2030'lu, 2040'lı, 2050'li yılları sizler bize göre daha fazla yaşıyor olacaksınız. O yüzden bu zor ev ödevine hep birlikte hazırlanmamız lazım. Toprağa değmemiz, ağaçlık alanları arttırmamız lazım."
Daha sonra Bakan Pakdemirli, Karataş ilçesine bağlı Bebekli Mahallesi'nde kurulacak Sera Organize Sanayi Bölgesi ile Adalı Mahallesi'ndeki Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunarak, projelerle ilgili Vali Mahmut Demirtaş'tan bilgi aldı.
Karataş Caddesi Havutlu Mahallesi'nden geçtiği sırada araçtan inen Pakdemirli, tarım makineleri satışı yapanlarla kısa süre sohbet etti ve çocuklara oyuncak verdi.
İlginizi Çekebilir