© Tarım Pusulası 2021

Bakan Pakdemirli: “Karadeniz’de Çıkan 55 Orman Yangınından 38’i Söndürüldü, 15’i Kontrol Altında”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Karadeniz'de çıkan 55 orman yangınının 38'inin söndürüldüğünü, 15'inin ise kontrol altına alındığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Karadeniz'de çıkan 55 orman yangınının 38'inin söndürüldüğünü, 15'inin ise kontrol altına alındığını söyledi.

Karadeniz'de meydana gelen orman yangınlarını söndürme çalışmalarını yerinde incelemek üzere Trabzon'a giden Bakan Pakdemirli, yangınlarda gelinen son nokta ile alakalı Trabzon Valiliği'nde açıklamalarda bulundu.

Pazartesi günü özellikle Trabzon olmak üzere ve diğer illerde 15 farklı ilçede orman yangınlarının çıktığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Yangınlar ilk çıktığı andan itibaren bütün tedbirleri aldık. Bende ilk saatlerinden itibaren takip ettim. Allah'a şükürler olsun bu yangınlarda can kaybımız yok. Bundan dolayı Allah'ımıza şükrediyoruz" diye konuştu.

Orman yangınlarının örtü yangını olduğunu ifade eden Pakdemirli "Bu yangınlara şu an 190 araç ve 650 personelle müdahale edilmektedir. Bölgede çıkan toplam 55 yangından 38'i söndürüldü. 17 yangın devam ediyor. Bu 17 yangını 15'i ise kontrol altında ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Kontrol altına henüz alınamamış 2 tane önemli yangınımız var. Bu yangınlardan Dernekpazarı öne çıkıyor. Çünkü arazinin çok sarp ve engebeli olması çalışma koşullarını güç kılıyor. Yangının buradaki yerleşim yerlerini tehdidi ortadan kalktı. Araklı yangınını ise çok sıkıntılı olarak değerlendirmiyoruz" açıklamasını yaptı.

260 HEKTAR ZARAR GÖRDÜ

"Nemin yüzde 3'lere kadar düşmesi, rüzgar hızının 170 km'ye kadar çıkması bu yangınların tam anlamıyla söndürülememesinin en önemli etkenidir" diyen Bakan Pakdemirli " Yangınlarda toplam 260 hektar zarar gördü, bunun 10 hektarı fındık bahçesi. 2,5 hektarında ise fındık ağaçları ve çay gerçek anlamda zarar görmüş durumda" dedi.

VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLMALI

Trabzon'un yangın istatistiklerinin değerlendirildiğinde genelde Mart ve Kasım aylarında yangınların çıktığını belirten Pakdemirli "Bu hususa dikkat etmemiz lazım. Özellikle vatandaşlarımızın bahçelerinde temizlik yaparken rüzgarın olduğu günlerde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor" diye konuştu.

YANGINLARDA İNSAN FAKTÖRÜ ÖN PLANA ÇIKIYOR

İnsan müdahalesi olmadan bu kadar yangının çıkamayacağını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Doğal sebeplerle çıkan yangınlar bu hava şartlarında ancak yıldırımla olabilir. Yıldırım da düşmediğine göre insan faktörü ön plana çıkıyor. Burada kasıt ve ihmali araştıracak olan kolluk kuvvetleridir ve gerekli çalışmalar yapılıyor. Ancak şu an için öncelik yangınların söndürülmesi yaraların sarılmasıdır. Kolluk kuvvetleri 7 kişiye çalı çırpı toplayıp yakmaktan ve yangına sebep vermekten adli işlem uyguladı" dedi.

METEOROLOJİK ŞARTLARIN İYİLEŞMESİ BEKLENİYOR

Gece yarısından itibaren meteorolojik şartların iyileşmesini beklediklerini söyleyen Bakan Pakdemirli "Rüzgarın düşmesi çalışma koşullarını kolaylaştıracaktır. Buna mukabil neminde artmasını bekliyoruz. Yarından itibaren de bölgeye yağışlı havanın gelmesini bekliyoruz. Ama inşallah yarına bırakmadan arazi koşulları bize müsaade ettiği sürece en kısa sürede yangınları söndürmekte kararlıyız"" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pakdemirli, şu anda hava araçlarının uçamadığı bir ortamda olduklarını söyleyerek, bundan dolayı havadan müdahalenin kolay bir iş olmadığını da sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER