Bakan Pakdemirli: "Reyhanlı Barajı ile 585 Bin Dekar Arazi Sulanacak"
TarımCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans yolu ile iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin ise baraj inşaatından katıldığı törenle Reyhanlı Barajı hizmete alındı.
Törende konuşan Bakan Pakdemirli, Bugünün Hatay için son derece önemli olduğunu ifade ederek "Hatay'ın uzun yıllardır beklediği yatırımlar, artık milletimizin hizmetine kavuşuyor ve hamdolsun, suyun gücü, bugün bir kez daha milletle buluşuyor" dedi.
Reyhanlı Barajı ile 900 milyon m3 suyun depolanacağını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Yatırımlar, Hatay'ın sulanabilir arazisinin yarısına sulama suyu temin edecek, 500 bin vatandaşımızın içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan mega yatırımlardır. Büyük bölümünü Cumhurbaşkanlığı Sisteminin hızlı ve etkin yapısı sayesinde tamamladığımız, yeşilin bozkıra karşı verdiği mücadelenin başarılı bir hikâyesini yazdığımız bu yatırımlarımız; inşallah bu kadim toprakların suya hasretini bitirecek ve Hatay'ın her karesini âb-ı hayatla besleyecektir" diye konuştu.
"Son 18 Yılda, Tam 585 Adet Baraj İnşa Ettik"
Ülkemizin son 18 yılda, büyük bir atılımla, devasa yatırımlara ve kalıcı kazanımlara sahip olduğunu belirten Pakdemirli şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği işbirliği ve güç birliği sayesinde, ülkemizin tarımsal hasılası yüzde 45'lik artışla 275 Milyar Lira'ya çıktı. Dolayısıyla ülkemiz, Avrupa'da lider olup, dünyada ilk 10 ülke arasındaki yerini korudu.
Su; Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizim de, bütün politikalarımızı belirleyen en önemli öznedir. Bir damla suyumuzun dahi boşa akmaması ve su kaynaklarımızın değerlendirilmesi adına, son 18 yılda, tam 585 adet baraj inşa ederek "Suyun Gücünü Milletle Buluşturduk". Bu oran, cumhuriyetin ilk 70 yılında yapılan baraj sayısının tam 2 katıdır. Son 2 yılda da; 68 baraj, 45 gölet ve bent, 34 adet içme suyu tesisi, 42 adet HES, 367 adet taşkın tesisini tamamladık. Bu tesislerle; toplam 605 milyon m3 su depoladık, 1 milyon 600 bin dekar araziye sulama suyu verdik, 505 milyon m3 içme suyu temin ettik, 4 milyar kWh hidroelektrik enerji ürettik, ve 13 milyon dekar alanın da toplulaştırma tescilini sağladık"
"Reyhanlı Barajı ile 585 Bin Dekar Arazi Sulanacak"
Açılışı yapılan Reyhanlı Barajı'nın da Hatay ve ülkemiz için hayati önem taşıdığını ifade eden Bakan Pakdemirli "9,3 km ile ülkemizin en uzun gövde uzunluğuna sahip barajı olan Reyhanlı Barajı, sulama ve taşkın koruma maksadıyla inşa edilmiştir. Reyhanlı Barajı; kendi su kaynağı olmayan bir barajdır. Baraj; Karasu ve Afrin çayından çevrilen kış dönemi taşkın sularıyla doldurulmaktadır. Temelden 29 metre yüksekliğe, 21 milyon m3 gövde dolgu hacmine sahip barajımız, zonlu toprak dolgu bir barajdır. Bu özellikleriyle Reyhanlı Barajımız, 7 adet orta büyüklükteki baraja eş değerdir. Reyhanlı Barajı ve Sulamaları; bölgenin en önemli, en büyük ve hasretle beklenen tarımsal sulama projesidir. Barajın sulama sahası 585 bin dekardır. Yani Reyhanlı Barajı, 290 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanı sulayacaktır" açıklamasını yaptı.
Ülke Ekonomisine Yıllık 451 Milyon Lira Tarımsal Gelir Artışı Sağlayacak
Baraj sayesinde, ülke ekonomisine yıllık 451 Milyon Lira tarımsal gelir artışı ve yaklaşık 53 bin kişiye ilave istihdam sağlanacağını söyleyen Pakdemirli "Reyhanlı Barajı Sulamaları 3 kısımdan oluşmaktadır.
1. Kısmın inşaatı tamamlanmak üzeredir.
2. Kısmın ihalesi bütçe dışı imkânlarla yapılmıştır.
3. Kısmın ise projeleri hazır olup, iş planına uygun olarak şebeke inşaatları en kısa zamanda tamamlanacaktır.
Reyhanlı Barajı, aynı zamanda, Hatay şehrimizi ve Amik Ovası'nı taşkın afetine karşı da koruma görevi üstlenecektir. Öyle ki, herhangi bir risk halinde, Afrin ve Karasu çaylarının taşkın sularını Reyhanlı Barajına aktaracağız. Böylece hem yaklaşık 200 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyacağız, hem de, her damla suyu verimli kullanmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
2018 yılında Hatay'da meydana gelen taşkında, 175 bin dekar alanın sular altında kaldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli "2019 yılında ise, Reyhanlı Barajı'nın sağladığı fayda neticesinde bu alan 25 bin dekara düşmüş, yani 150 bin dekar zirai alanın taşkından korunması sağlanmıştır" dedi.
Bakan Pakdemirli, Reyhanlı Barajı'nın tamamlanmasıyla Amik Gölü'nün boyutlarına yakın büyüklükte bir sulak alan da oluşacağını ve bu vesileyle, Hatay'a yeni bir "Kuş Cenneti" kazandırılacağını da belirtti.
"Hataya Kazandırılanlar Bunlarla Sınırlı Değil"
Bugün ayrıca, Reyhanlı Barajı'nın yanı sıra Afrin Çayı'ndan yıllık 21 milyon m3 suyu Reyhanlı Barajı'na aktaracak olan; Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı Projesi'nin de açılışını gerçekleştireceklerini ifade ene Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu regülatör, Afrin Çayı kaynaklı taşkınların önlenebilmesine katkı sunacaktır. Saniyede 1.534 m3 akan su ile, Türkiye'nin en yüksek kapasiteli iletim kanalı olan Davutlar İletim Kanalı da, orta büyüklükteki bir göleti 3 dakikada dolduracak hacme sahip bir kanaldır.
Tabi Hatay'a kazandırdığımız tesisler, bu kadarla sınırlı değil. Bugün ayrıca Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi'nin de açılışını yapacağız. 1977 yılında işletmeye alınan Tahtaköprü Barajı'nın gövdesi, çalışmalarımız neticesinde 9 metre yükseltilmiştir. Barajın depolama hacmi ise 200 milyon m3'den, 454 milyon m3'e çıkarılmıştır. Böylece mevcut durumda 109 bin 500 dekar tarım arazisini sulayan barajın sulama alanının 453.420 dekara çıkarılması hedeflenmiştir.
Bu da demektir ki, Tahtaköprü Barajı eskiden 2,5 Salda Gölü büyüklüğünde bir alanı suluyorken bugünden sonra baraj, 10 Salda Gölü kadar büyük bir alanı sulayacaktır. Bu durumda, Tahtaköprü Barajı Yükseltmesi ve Reyhanlı Barajı'nın sulayacağı alan 1 milyon dekardan fazla olup, bu alan, Hatay'ın toplam tarım alanlarının yarısının sulanması demektir"
İçme Suyu Arıtma Tesisi 500 Bin Kişiye Yıllık 35 Milyon m3 İçme Suyu Temin Edecek
Bu törende "Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi"nin de açılışını gerçekleştireceklerini de vurgulayan Bakan Pakdemirli "Bu tesisle Hatay Büyükkaraçay Barajı'ndan sağlanan suların, 94 km'lik isale hatları vasıtasıyla Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisine aktarılarak arıtılması ve arıtılmış temiz suyun vatandaşlarımızın hizmetine sunulması sağlanmıştır. 55 Milyon TL'ye mal olan, ve 500 bin kişiye yıllık 35 milyon m3 içme suyu sağlayan bu tesisten Hatay şehir merkezimize, Nisan ayından bu yana, 7,5 milyon m3 içme suyu verilmiştir. Böylece vatandaşlarımızın memba kalitesinde, temiz ve sağlıklı suya kavuşması sağlanmıştır.
İlginizi Çekebilir