Bakan Kirişci: “Türkiye, Sahip Olduğu Biyoçeşitlilikle Önemli Bir Konuma Sahip”
TarımTarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ‘2. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi’ Doğu Anadolu Bölgesi Rektörleri ve farklı şehirlerden gelen birçok akademisyenin katılımıyla düzenlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ‘2. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi’ Doğu Anadolu Bölgesi Rektörleri ve farklı şehirlerden gelen birçok akademisyenin katılımıyla başladı.
Üniversitenin kuruluşunun 40. yıl dönümü vesilesiyle ikincisi düzenlenen ‘Yaban Hayvanları Kongresi’nin açılışına; Doğu Anadolu Bölgesi Rektörlerinden; Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ve Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu iştirak etti.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, video konferansla katıldığı programda; doğal yaşamın korunması adına yaban hayvanları ile ilgili yapılan girişimlerin ve çalışmaların gerekliliğinin ülkemizde ve dünyada büyük önem arz ettiğini vurguladı. Bakan Kirişçi, hitaplarında; evrenin işleyiş ve ahenginin aksamasının sürdürülebilir yaşam koşullarının bozulması anlamına geldiğinin de altını çizdi.
Kirişci, Türkiye'deki biyolojik çeşitliliğe ilişkin bilgiler vererek şunları kaydetti: "Türkiye, dünya ölçeğinde değerlendirildiğinde sahip olduğu biyoçeşitlilikle oldukça önemli bir konuma sahiptir. Anadolu'da 150 memeli, 130 sürüngen türü ve 481 kuş türü bulunmaktadır. Bu türlerin kayıt altına alınarak eksiksiz bir envantere dönüştürülmesi ve düzenli izleme çalışmaları sürdürülmektedir. Bu zenginliğin korunarak sürdürülmesi, ülkemizin bu alandaki ayrıcalıklı konumunu güçlendirecektir."
Envanter çalışmalarına da değinen Kirişci, "Bu yıl içerisinde geçekleştirilen envanter çalışmalarında ülkemizde yer alan 135 sulak alanda kışlayan, 104 kuş türüne ait 1 milyon 396 bin 369 adet su kuşu sayılmıştır. 2021 yılında ülkemizde yapılan çalışmalar neticesinde, 178 türden 33 bin 817 adet kuş halkalanmıştır. Ayrıca son 3 yılda 10 türden 52 yaban hayvanı, tasma takılmak suretiyle izlemeye alınmıştır." bilgisini paylaştı.
Son 50 yılda türlerin değişiminin büyük oranda olumsuz biçimde etkilendiğine de dikkat çeken Bakan Kirişçi, yaban hayatındaki tahribatın zamanla insan hayatına da yansıyacağını hatırlattı. Tehlikenin ötesinde, bu durumu bir görev ve sorumluluk olarak görmenin tüm insanlık için fayda sağlayacağına değinen Kirişçi, bu bağlamda kongreye ev sahipliği yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye ve bu anlamlı etkinliği destekleyen bölge rektörlerine ve katılımcılara teşekkür etti.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise yaptığı açılış konuşmasına; “Öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyor, anlamlı olduğu kadar bugünümüz ve geleceğimiz için ülkemizin doğal hayatını korumak adına son derece önemli bilgilerin verileceği; sorunların tartışılacağı ve çözüm önerilerinin sunulacağı kongremize teşrifinizden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ülkemizin, coğrafi yapısı, konumu ve çeşitli ekolojik şartlarıyla önemli özellikler taşımakta olduğunu; bu özelliği ile yerkürenin belirgin karakterini, küçük ölçekte de olsa toprakları üzerinde bulundurmaktadır.’ cümleleriyle başladı.
Rektör Şevli; Bu sorumluluk bilinciyle, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde, ilkinin 27-30 Mayıs 2015’te düzenlendiği Yaban Hayvanları Kongresi’nin ikincisini düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Rektör Şevli konuşmasını; ‘Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci başta olmak üzere, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez’e; Bölge Müdürümüz Mustafa Şentürk’e; Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkez Müdürü Prof. Dr. Loğman Aslan’a, Veteriner Fakültesi dekanına değerli katılımcılara ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Kongremizin insan sağlığına, doğal değerlerin bozulmadan, yok olmadan gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunması temennisiyle hepinize saygılarımı sunarım.’ cümleleriyle sonlandırdı.
Ülkemizdeki yaban hayvanlarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli görevler ifa eden Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ise yaptığı konuşmada; “Türkiye’de nadir olarak gerçekleşen kongrelerden biri olan Yaban Hayvanları Kongresi’nde bulunmaktan son derece memnunum. Yaban hayvanları için oluşturduğumuz üretim istasyonları yanında koruma ve rehabilite hizmetlerimiz bulunmaktadır.” dedi. Faaliyetlerini, 22 Veterinerlik Fakültesi ile işbirliği halinde sürdürdüklerini ifade eden Üzmez; bu işi şevk ile üstlenen, yaban hayvanları ile ilgili çalışmalara destek veren ve kongreye katılım sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
2. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi’ne çevrimiçi olarak iştirak eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ da video konferans ile yaptığı konuşmasında; insanlardan hayvanlara hayvanlardan insana geçebilen 400 hastalığın bulunmasından yola çıkarak, yaban hayat kavramının gözden geçirilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Sayın Kılıç; “yaban hayatını tanıyan, bu duruma hazırlıklı uzmanlığını bu yönde geliştiren birikim ne kadar fazlaysa çaba ve gayretlerin o kadar etkili ve hızlı olacağını” ifade etti.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Loğman Aslan; “Tabiat hep birlikte daha güzel’ sloganıyla düzenledikleri 2. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresine teşrif eden herkese teşekkürlerini sundu. Sayın Aslan; ‘Yaban Hayvanlarına dair 55 sözlü 16 poster bildirisinin sunulacağı kongrenin Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları ayrıntılarıyla verecek olmasıyla daha da önemli bir noktaya taşındığını” dile getirdi.
Konuşmaların ardından kongre kapsamında düzenlenen yaban hayvanları konulu ilkokul, ortaokul ve liseler arası resim yarışması birincilerinin ödülleri takdim edildi. Yarışmada birinciliğe layık görülen Van Gürpınar Işıkpınar İlkokulu’ndan Elif Ersoy’a ödülünü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez tarafından verilirken; Ortaokullar arası Resim yarışmasında birinciliğe layık görülen Van’ın Başkale İlçesi Oğulveren Ortaokulu’ndan Esma Demirhan’a ödülü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Liseler arasındaki yarışmada birinci olan Van Merkez Güzel Sanatlar Lisesinden Ömer Erdoğan’a ise ödülü Van Vali Yardımcısı Sayın Adem Balkanlıoğlu tarafından takdim edildi.
Açılış konuşmalarının ardından, kongrenin ‘Habitat ve Biyoçeşitlilik’ konulu ilk bilimsel oturumu Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli moderatörlüğünde ve Doğa Kalkınma ve Milli Parklar Müdürü ile Bölge Rektörleri katılımıyla gerçekleşti. Katılımcılar bulundukları üniversitelerde yaban hayvanları ile ilgili doğrudan veya dolaylı olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İlginizi Çekebilir