© Tarım Pusulası 2021

Bakan Eker, “Türkiye'nin bütün coğrafyasının fotoğraflarını çekeceğiz”

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Arazi Parsel Tanımlama Sistemi Sayısallaştırılması Projesi'nin hava fotoğrafı çekimi aşamasının başlatılması açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Eker, Arazi Parsel Tanımlama Sistemi Sayısallaştırılması Projesi ile sadece üzerinde üretim yapılan parseller değil, üretim yapılmayanlar da dahil olmak üzere Türkiye'nin bütün coğrafyasının fotoğraflarının çekileceğini söyledi.

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi'nde gerçekleşen Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Arazi Parsel Tanımlama Sistemi (Land Parcel Identification System - LPIS) Sayısallaştırılması Projesi"nin hava fotoğrafı çekimi aşamasının başlatılması açılış töreninde konuşan Bakan Eker, güvenilir bir veri tabanı olmadan plan yapılamayacağını ve doğru politika üretilemeyeceğini ifade etti.

Bakan Eker, doğru politika geliştirilemediğinde verimli üretim yapılamayacağını ve rekabetçi olunamayacağını dile getirerek, bilgi ve teknolojiyi en üst derecede kullanan bakanlıklar arasında olduklarını söyledi.

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Eker, Türkiye'nin 32 milyon 500 bin tarım parselini tespit ettiklerini kaydetti. Bugün başlattıkları proje ile sadece üzerinde üretim yapılan parseller değil, üretim yapılmayanlar da dahil olmak üzere Türkiye'nin bütün coğrafyasının fotoğraflarının çekileceğini vurguladı.

Bakan Eker, bu coğrafi verilerin 780 bin kilometrekare saha ile ilgili bilgiler vereceğinin altını çizerek, verileri uydu görüntüleri ile yıllık kontrol edeceklerini ve 5 yılda bir bu çekimlerin yenileneceğini bildirdi.  Bu verilerin bir baz olacağını dile getiren Eker, yaklaşık 62 gün sürecek olan fotoğraflar ile Türkiye sathında toprağın üzerinde bulunan her şeyin kaydedileceğini ifade etti.

 "AB 2 başlıkta önümüze siyasi engel koydu"

Bakan Eker, Avrupa Birliği'ne tam üyelik için çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Bizimle ilgili 3 başlık var. Bunlardan biri gıda ve tüketici sağlığı ile ilgili fasıl. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gıda ve tüketici sağlığı ile ilgili olarak uygulanan bütün prosedürlerin tamamı AB standartlarındadır. İlerisi var, gerisi yok. Bunu net olarak söyleyebiliriz. AB de bunu destekledi. Problem nerede, tarımla ilgili 2 tane daha başlık var. Biri tarım ve kırsal kalkınma, ikincisi su ürünleri ve balıkçılık bu iki konuda AB bizim önümüze siyasi engel koydu, teknik engel yok. Eğer bu siyasi engeller kalkarsa Türkiye ürettiği tarımsal ürünlerle, geliştireceği yeni sistemlerle sadece kendisi için değil, AB için ve küresel gıda güvenliği için de önemli katkıları olacak. AB'deki dostlarımıza bunu dikkate almalarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne engel koymamalarını istiyoruz."

"Fotoğraflar üzerinden tüm veriler sayısallaştırılacak

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de projenin tüm Türkiye'nin 1/5 bin ölçekli, hassas 3 boyutlu fotoğraflarının çekilmesiyle başladığını söyledi. Çekilen fotoğraflar üzerinden tüm verilerin sayısallaştırılacağını belirten Küsek, haritaların tüm devlet kuruluşlarıyla paylaşılacağını ifade etti. Projeyle, tarımsal destekler başta olmak üzere bakanlığın tüm planlamalarının çok daha hassas yapılacağını vurgulayan Küsek, birçok bakanlığın da projeden yararlanacağını dile getirdi. Küsek, projeyle dünya standartlarında tüm Türkiye'nin tek yıllık arazi kullanımlarını gösteren temel haritaların oluşturulacağına dikkati çekti.

Sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkan Vekili Emine Döğer de projenin, Avrupa Birliği'nin "Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)" kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile AB Komisyonu arasında imzalanan 2010 yılı Finansman Anlaşması kapsamında desteklendiğini bildirdi.

Döğer, yapılan ihaleler sonucunda, ilk bileşen olan "Ortofotoların Edinimi ve Oluşturulması" için "Fugro Geospatial BV" ile yaklaşık 17,5 milyon avro bedelli bir sözleşme imzalandığını ifade etti. Projenin ikinci bileşeni olarak, Dış Kalite Kontrol çalışmalarının yürütülmesi içinse, "Agrotec SpA" arasında, 4 milyon avro bedelli teknik destek sözleşmesi imzalandığını dile getiren Döğer, projenin son bileşeni olan sayısallaştırma hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için ise "İnfobiz Mühendislik" ve "Cooprogetti Soc."  ile toplam 15,5 milyon avro bedelli iki ayrı sözleşme imzalandığını belirtti.

Döğer, 2014 sonlarında uygulaması başlayan projenin, Entegre İdare Kontrol Sisteminin temel unsurlarından biri olan arazi parsel tanımlama sisteminin oluşturulması ve sistemin arazi temeline dayanan desteklemeleri için gerekli çalışmaların tamamlanıp, ülke topraklarının tamamını kapsayan proje sahası için sayısallaştırılmış arazi görüntülerini içeren veri tabanının oluşturulmasının amaçlandığını vurguladı.

Bu amaç doğrultusunda, Ortofoto Sözleşmesi kapsamında yaklaşık 754 bin kilometrekarelik alanda renkli kızılötesi sayısal ortofoto (hava fotoğrafı) alım işlemleri, kara sınırları boyunca uydu görüntüsü alımı, tüm proje sahasında ise yer kontrol noktaları tesisi işlemleri yapılacağını kaydetti. Projenin paydaşlarından Fugro'nun temsilcisi Huug Haasnoot ve Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Ron Keller da bir konuşma gerçekleştirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER