© Tarım Pusulası 2021

Bakan Eker, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Kurulu’na katıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Kurulu'nda, son 10 yıldaki hayvancılıkla ilgili gelişmeleri paylaştı.

Bakan Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde şu anda 8 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, "Mera yasaklarının kalkması, Çözüm Süreci, huzur ve güvenliğin sağlanması ile birlikte, o meralar 8 değil, tam 16 milyon hayvan besleyecek durumda" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Kurulu'nda, son 10 yıldaki hayvancılıkla ilgili gelişmeleri paylaştı.

Cumhuriyet tarihinde, koyun ve keçinin hiç destekleme kapsamına alınmadığını, bunu kendilerinin yaptığını ifade eden Bakan Eker, "Tarım diğer sektörlerin üvey evladı gibiydi, hayvancılık da tarımın üvey evladı gibiydi" ifadesini kullandı.

Tarım sektörüne toplam desteği, 10 milyar liraya çıkardıklarına dikkati çeken Bakan Eker, hayvancılığın bunun içerisindeki payını da yüzde 30'a yükselttiklerini kaydetti. Eker, bu yıl içerisinde, hayvancılık yapana 3 milyar lira destek ayırdıklarını belirterek, hayvancılığa desteklerinin süreceğini söyledi. 

Kişi başına kırmızı et tüketimini 6 kilogramdan 13 kilograma çıktığını aktaran Bakan Eker, bu rakamın Avrupa'da domuz eti hariç, 16 kilogram olduğunu dile getirdi.

Bakan Eker, DAP, GAP, DOKAP ve KOP kapsamındaki illerde hayvancılık projesi geliştirdiklerini, ahır ve ağılların inşasına yüzde 50 destek verdiklerini dile getirerek, bunu diğer illere de yayacaklarını belirtti. 

Göreve başladığından bu yana büyük baş hayvan sayısının yüzde 45 arttığına dikkati çeken Bakan Eker, yüksek verimli kültür ırkı sığırı sayısının da 3 kattan fazla artışla 1,9 milyondan 6,1 milyona çıktığını bildirdi. 

Bakan Eker, koyun sayısının 31 milyonun üzerine, keçi sayısının da 10 milyonun üzerine yükseldiğini ifade ederek, "Şu anda o bölgede 8 milyon küçükbaş hayvan var. Mera yasaklarının kalkması, Çözüm Süreci, huzur ve güvenliğin sağlanması ile birlikte, o meralar 8 değil, tam 16 milyon hayvan besleyecek durumda" diye konuştu. 

Emeğe sahip çıkmak gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, "3 tane adam daha fazla kar edecek diye, 3 tane adam gazetecilerin kulağına fısıldayacak diye biz üreticiyi, emeğini, hakkını görmezden gelemeyiz" ifadesini kullandı.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç da 116 birlik ve 120 bin üye üretici ile örgütlendiklerini ifade etti. 

Geleceklerinin küçük aile işletmelerinin elinde olduğunu dile getiren Tunç, "Büyük işletmeler bugün nerede, sektörde ufak bir kriz olduğunda her biri kapılarına kilit vurdu. Bizi tamamen dışa bağımlı hale getireceklerdi. Şükür ki, bizim 'küçük' dediğimiz işletmeler hiç bir şekilde bu mesleği terk etmediler" diye konuştu. Tunç, üretici olarak, ürettiğini 6 ay sonra kaça satacağını bilmek istediğini ifade ederek, çözümün planlı üretimden geçtiğini kaydetti.

Fiyatların aylık bazda belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Tunç, karkas kalitesine göre ödeme yapılması gerektiğini söyledi. 

Tunç, Et ve Süt Kurumu ile sözleşmeli üretim modelinin ilkini hayata geçirdiklerini dile getirerek, ikincisini ise Pankobirlik ile yapacaklarını bildirdi. 

Bir çalışma daha yaptıklarına dikkati çeken Tunç, "Bu çalışma, üretim ve kesim planlaması yaparak birliklerimizin haftalık ve aylık bazda ortalama fiyat belirlemesini öngörmek. Amacımız aracıları kaldırarak tüketiciye daha ucuza et yedirmek" dedi.

Tunç, Türkiye'deki et açığını kapatmak ve halka daha fazla kırmızı et tükettirmenin koyun eti üretimi ve tüketimini artırmaktan geçtiğini ifade etti.

Toplantıya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da katıldı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER