© Tarım Pusulası 2021

Bakan Eker,

0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'nin tanıtıldığı bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Eker, bu sistemin Türkiye'deki mobil uygulamaların kullanıldığı en büyük saha projesi olduğunu belirterek, "Bugüne kadar 41 bin 106 köy ve mahallede veri girişi yapıldı. 2 bin civarındaki mahalle ve köyde de veri çalışmaları sürüyor" dedi.

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Şemsi Bayraktar ve bazı milletvekillerinin katıldığı "Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi Bilgilendirme" toplantısında konuşan Bakan Eker,  bütün tarihsel süreçlerde var olan en önemli sektörün tarım olduğunu vurgulayarak, bu sektörün ekonomik, kültürel, sosyal hayatta etkinliğinin ve modasının geçmediğini söyledi.

 

​Türkiye'nin tamamına ilişkin üretim tarım havzalarını belirlediklerini hatırlatan Bakan Eker, 32,5 milyon parsel tarım arazisinin envanterini tuttuklarını ifade etti. Proje hakkında bilgiler veren Bakan Eker, yılda 2 defa Türkiye'nin tarım parsellerinin tamamının uydu görüntülerini aldıklarını dile getirdi. Bakan Eker, 10 bin Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) personelinin bu uydu görüntülerindeki parsellerde tek tek çalışmalar yaptığını ve hayvan varlığı, parsel büyüklüğü, işletme bilgileri, makine, ekipman bilgileri ve fotoğrafını, ellerindeki bilgisayarlarla sisteme kaydettiklerini, bilgilerin merkeze aktarıldığını söyledi. Bugüne kadar 41 bin 106 köy ve mahallede veri girişi yapıldığını ifade eden Bakan Eker, 2 bin civarındaki mahalle ve köyde de veri çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Bakan Eker, sistemde 345 farklı tarımsal ürünün, 102 çeşit alet ve ekipmanın kayıtlı olduğuna dikkati çekerek, hayvancılık ile ilgili 9 ayrı veri grubu alanlarının bulunduğunu, türleri ayrı ayrı kaydettiklerini belirtti. Veri kaydının yanı sıra çiftçilerin sorunları ve ihtiyaçlarının da bu yolla tespit edilebildiğini vurgulayan Bakan Eker, sistem ile geçici tarım işçilerinin sayısını 2 gün içerisinde alabildiklerini dile getirdi. Merkezde 40 personelin olduğunu, bu sistemin 24 saat takip edildiğini ve sorunların anında değerlendirildiğini ifade eden Bakan Eker, "Bu sistem Türkiye'deki mobil uygulamaların kullanıldığı en büyük saha projesidir. 'Bilgi teknolojilerini Türkiye'de en iyi kullanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdır' derken abartıda bulunmadım" ifadelerini kullandı.

 

"23,5 milyon hektar tarım alanında sayım yapıldı"

 

Geçen yıl hazirandan bugüne kadar alınan verilerle 23 milyon 570 bin hektar tarım alanında sayım yapıldığını, 23 milyon 425 bin hektar alanda ürünün varlığı tespit edildiğini bildiren Bakan Eker, 131 milyon 157 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvanın sayımının gerçekleştirildiğini, ayrıca 3 milyon 173 bin 344 tarımsal ekipman tespit edildiğini kaydetti.

Tarımsal hasılayı 10 yıl içerisinde, 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkardıklarına dikkati çeken Bakan Eker, "Türkiye, tarımsal üretim değeri açısından Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi haline geldi' dediğimiz zaman sanki birilerinin hoşuna gitmiyor" dedi. İlerleyen günlerde tarımla ilgili bilgi teknolojilerinin kullanıldığı büyük bir projeyi açıklayacaklarını dile getiren Bakan Eker. bakanlığın çalışanlarının sessiz, sedasız çalışarak, soylu işler yaptıklarını ifade etti. Bakan Eker, çalışanların Türkiye'nin asırlık sorunlarını çözdüklerini ifade ederek, "Sahadaki bu projenin esas kahramanları 10 bin TARGEL personeli, soylu taylar doğuran soylu atlar gibi sessiz sedasız bunları başarıyorlar" diye konuştu. Konuşmasının ardından Bakan Eker, Konya'nın Selçuklu İlçesi Töbek Köyü'ndeki Çiftçi Kerim Fındık, Ziraat Mühendisi Aynur Kök ve Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ile canlı bağlantı kurdu. Ziraat Mühendisi Kök, uygulamalı olarak çiftçi Fındık ile yaptığı görüşmede, arazisinin ürün bilgilerini, hayvan sayısını, tarımsal makina sayısını, arazi büyüklüğünü elinde bulunan tablet bilgisayara girdi.

 

"Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi milli gelir hesaplarını da etkileyecek"

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise  kayıtdışılığın azaltılması ve sektörün modern, kayıtlı bir sektör haline gelmesi açısından Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'nin hayati öneme sahip olduğunu belirterek, bu projenin milli gelir hesaplarını da etkileyeceğini ifade etti.

Tarım istatistiklerinde arazi kullanımı, işletme yapıları, bitkisel üretim, hayvancılık, tarım makinaları, gübre ve zirai ilaç kullanımı gibi verilerin yer aldığını belirten Bakan Yılmaz "Söz konusu istatistiklerin, Türkiye gibi tarımda istihdam edilen nüfusun yoğun olduğu, ekonomideki payının görece yüksek olduğu ülkelerde daha titiz şekilde tutulması gerekiyor. Çünkü toplanacak veriler ülkenin gıda güvenliğine ilişkin alınacak kararları doğrudan etkilerken aynı zamanda tarımsal destekleme politikalarına, yatırım kararlarına ve ithalat-ihracat uygulamalarına da yön vermektedir. Bu verileri elde etmenin en iyi yolu da sağlıklı işleyen bir idari kayıt sistemine sahip olmaktır. Tarımda 'ne ekerseniz onu biçersiniz' diye bir söz var. Kurumlarımızın idari sistemi ne kadar kaliteliyse bizim istatistik sistemimiz de o kadar kaliteli olabilir. Dolayısıyla kurumlarımızda idari kayıtları geliştirmeliyiz, kalitesini arttırmalıyız." ifadelerini kullandı.

 

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, ülke çapında tarımın envanterinin ortaya konmasının önemine değinerek, bu veriler doğru ve güvenilir bir şekilde ortaya konulmadan isabetli kararlar alınamayacağını ifade etti. Bayraktar, sistemin, ülke genelinde, tarım işletmesi bazına kadar inerek, sağlıklı tarımsal istatistiklere ulaşılmasına imkan vereceğine dikkati çekti. "Bu yönüyle sistem, tarımımızda adeta bir çığır açacaktır" diyen Bayraktar, projeyi, tarımda Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olarak gördüklerini söyledi.

Bayraktar, tarımın en önemli sorunlarından birisinin plansız, talebe uygun olmayan üretim, bu nedenle fiyat istikrarsızlığı ve pazarlama sıkıntısı yaşanması olduğunu dile getirerek, üründe fiyatın yükseldiğini gören çiftçinin bir sonraki yıl o alana yönelmesi nedeniyle ürün bolluğu ve dolayısıyla fiyatlarda aşırı düşüş yaşanabildiğini kaydetti.

Üretim planlamasının tarım açısından hayati önemde olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu sistem, tarımın envanterini tam olarak ortaya koyacağı için, üretim planlamasına da imkan tanıyacak diye düşünüyorum. Ne kadar tarım alanımız olduğunu, hangi ürünlerin ekildiğini, ne kadarının nadasa bırakıldığını veya işlenmediğini sistem aracılığıyla görmemiz mümkün olacak. Buna göre, üretimin ne miktarda gerçekleşebileceğini daha ürün ekildiğinde aşağı yukarı tahmin edebileceğiz, buna göre çiftçimizi yönlendirebileceğiz, gerekli önlemleri alabileceğiz. Bu çiftçimiz için çok büyük bir kolaylık olacak. Plansız üretimden kaynaklanan zarara uğramasını önleyebilecek, üretim planlamasına imkan tanıyacak. Tarımımızın envanterini tam olarak ortaya koyacak bu sistem, hedeflere ulaşabilmemiz için büyük bir ihtiyaca da cevap verecek. Sistem aynı zamanda mühendislerin arazide, çiftçimizle birebir çalışmasını, onlara rehberlik etmesini sağlayacak."

 

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de takip sistemini canlı olarak sinevizyon ile uygulamalı olarak anlattı. Sistem ile personelin gerçek konumunun, hangi parsellere ilişkin kayıtları girdiğinin, ne kadar yol katettiğinin görülebildiğine işaret eden Küsek, sahadaki çalışanlar ile interaktif bilgi paylaşılabildiğine dikkati çekti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER