© Tarım Pusulası 2021

Bakan Çelik'e Şok Süt Suçlaması

Fuat Uğur, Bakan Çelik'in "çiğ süt satışının yasaklanması" ile ilgili kararını eleştirerek "Zamanlama da müthiş hani, diyecek yok. Tam referandum sürecine girerken. Ne diyelim bilemiyorum." diye yazdı. Çelik konuyla ilgili açıklama yaptı.

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, sokaktaki çiğ süt satışının yasaklanmasıyla ilgili kararını eleştirerek "Zamanlama da müthiş hani, diyecek yok. Tam referandum sürecine girerken. Ne diyelim bilemiyorum." diye yazdı. Çelik konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak konunun tam anlaşılmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik önceki gün yaptığı basın toplantısında, sokaktaki çiğ süt satışının yasaklanacağını, bunun yerine vatandaşların artık çiğ süte “ari çiftlik”lerden ve işletmelerden, marketlerden ulaşabileceğini söylemişti.

Bunun küçük süt üreticisini bitireceğini söyleyen Fuat Uğur, Bakan Çelik'in bu kararı referandum öncesi almasını da sert bir dille eleştirdi.

Uğur şunları yazdı:

"Bu karar genel kapsamda iyi gibi görünse de küçük üreticiyi tamamen dışlayan, süt üretimini parası olana bırakan ve tekelleşmeye yol açan bir özelliğe sahip.

Küçük süt üreticilerinin ne düşündüğünü Sayın Çelik acaba işitiyor mu?

Misal bu işten ekmek kazanan binlerce ailenin nasıl perişan olacağını. Sayın Bakan’ın 6 aylık sürede küçük işletmeler için tedbir alınacağını ve onlara önerilerinin olacağını söylemesi ise bu saatten sonra anlamsız.

Adam ölüm döşeğinde öneri mi dinleyecek?

Çiğ süt fiyatı düşecekmiş. Boş hayal.

Yapılması gereken önce küçük işletmelere yeni bir döneme girildiğini anlatmak ve onlara “Ari çiftlik” olabilmeleri için kredi imkânları sunmak ve yol göstermek, ondan sonra böyle bir kararı almak olmalıydı.

Ama bizde işler hep tersinden yapıldığı için bu beni hiç şaşırtmadı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik gıda enflasyonunun Türkiye ekonomisine verdiği zararı keşke keşfetse ve gıda zincirindeki aracıların maksimize edilmiş aşırı kârlarını optimize edebilse aslında büyük bir iş başaracak. Ama bununla uğraşmak yerine ekmeğini sütten çıkaran üreticileri dımdızlak ortada bırakacak bu projenin kararını pat diye açıkladı.

Zamanlama da müthiş hani, diyecek yok. Tam referandum sürecine girerken.

Ne diyelim bilemiyorum."

BAKAN ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Bakan Faruk Çelik, çiğ sütün doğrudan arzına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. çiğ sütün doğrudan arzına ilişkin yapılan düzenlemenin nihai amaç ve kapsamı gözetilmeden ve konu tam anlaşılmadan bazı değerlendirmeler yapıldığını ifade eden Çelik, “Bizim amacımız; vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir çiğ süte erişmeleri ve tüketmeleri için çiğ süt üretim ve dağıtım zincirindeki olumsuzlukları gidermektir. Bruselloz ve tüberkülozdan ari çiftlik hayvanlarından elde edilen, bakteri sayısı Türk Gıda Kodeksinde belirlenen limitlerin altında olan, herhangi bir antibiyotik kalıntısı içermeyen, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altına soğutulan ve nakil ile satış esnasında bu sıcaklıkta muhafaza edilerek tüketiciye ulaştırılan süt, sağlıklı ve güvenilir süttür” açıklamasında bulundu.

“SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR ÇİĞ SÜTÜ…”

Hangi koşullarda üretildiği, ne gibi araçlarla muhafaza edildiği, hangi ortam ve imkanlarla tüketiciye sunulduğu ve içinde neleri barındırdığı bilinmeden satışa sunulan hiçbir gıda ürününün güvenilir olamayacağını belirten Çelik, şunları kaydetti:

“Sağlıklı ve güvenilir çiğ sütü; bizzat üreticileri de doğrudan tüketiciye satabilir… Süt üreticilerinden süt alan yerel perakendeciler de tüketiciye satabilir. Dolayısıyla çiğ süt satışının yasaklanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Yapmış olduğumuz düzenleme ile sütün sağımından bizzat tüketiciye ulaşıncaya kadar ki aşamalarının olması gereken kriterlerini belirledik.

Bu düzenlemeyi yapmaktaki bir diğer amacımız ise ülkemizdeki orta ve büyük ölçekli süt işletmelerinin ari işletme hüviyetine kavuşmalarını teşviktir. Ülkemizdeki ari işletmelerden 1 milyon 300 bin ton çiğ süt elde ediliyor. Bu işletmeler genelde orta ve büyük ölçekte olanlar. Yapmış olduğumuz düzenleme ile bu işletmelerin tamamını ari işletme olmaya da teşvik ediyoruz.

“ÜRETİCİMİZİN VE TÜKETİCİMİZİN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Öte yandan ülkemizde 915 bin dolayında 10 baş ve altı aile işletmesi bulunuyor. Buralardaki süt üretim süreçlerinde ciddi bir sorun görünmüyor. Var olan sorunlar için de İşletme Bazlı Danışmanlık sistemimizde yer alan veterinerlerimiz, her türlü eğitici ve bilgilendirici faaliyetlerde bulunacaklardır. Bu işletmelerimizin süt üretimlerinin önünde her hangi bir engel bulunmamaktadır.

Neticede biz her zaman üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Bir litre süt üretenin de bir ton süt üretenin de döktüğü alın teri bizim için kutsaldır, milli servettir. Tüketicilerimizin de sağlıklı ve güvenilir süte erişmelerini sağlamak asli görevlerimiz arasında olduğundan bu konuda üzerimize düşen vazifeleri yapmaya da devam edeceğiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER