Bakan Çelik: Üreticimizin başımızın üzerinde yeri var
TarımGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve öneminin her geçen gün arttığını, teknolojisiz yaşanabileceğini ancak tarım olmadan yaşamanın mümkün olmadığını belirterek "Hayvancılık yoksa, toprak yoksa, aslında hayatınıza da son veriyorsunuz demektir. Şimdi eğer dünyanın tarıma ve hayvancılığa ilgisizliği devam ederse, 'Köylü nedir ya, çoban nedir ya, ahır nedir ya' denirse; eğer çiftçimize üreticimize böyle bakarsak vay halimize." dedi.
Bir dizi program için Burdur'da bulunan Bakan Çelik ilde birtakım ziyaretler ve açılışlar gerçekleştirdi. Program kapsamında ilk olarak Vali Hasan Kürklü'yü ziyaret eden Bakan Çelik, kentteki tarım ve hayvancılığın durumu hakkında bilgi aldı. Daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hizmet Binası açılış töreni ile Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu çek törenine katılan Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Burdur'un tarım, birlik, beraberlik ve Mehmet Akif Ersoy'un şehri olduğunu hatırlattı.
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve öneminin her geçen gün arttığını belirten Çelik, "İnsanlık sanayi devrimiyle pek çok şeyi ortaya çıkardı, dünyayı avuç içine aldık, bu da çok güzel. Ufacık bir telefonun içerisinde dünya var ama bu telefon karın doyurmuyor. Teknoloji karın doyurmuyor. Açlığımızı gidermiyor. Dolayısıyla tarım her geçen gün daha da önemini ortaya koyuyor." diye konuştu.
"Tarım olmadan yaşamak mümkün değil"
Bakan Çelik, teknolojisiz yaşanabileceğini ancak tarım olmadan yaşamanın mümkün olmadığını dile getirdi.
"Hayvancılık yoksa, toprak yoksa, aslında hayatınıza da son veriyorsunuz demektir" diyen Çelik, "Dünyada yaklaşık 1 milyar aç insan var. 1 milyar da yoksul insan var. Şimdi eğer bu gidişat yani dünyanın tarıma ve hayvancılığa ilgisizliği devam ederse, 'Köylü nedir ya, çoban nedir ya, ahır nedir ya' denirse; eğer çiftçimize üreticimize böyle bakarsak vay halimize. Bu alanda çalışan çiftçinin başımızın üzerinde yeri var. Üreticimizin başımızın üzerinde yeri var." dedi.
Bakan Çelik, dünyada tarım arazilerinin bir bir elden çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Ne yapıp yapıp, bir karış faydalı toprağı zayi etmemek için el birliği ve gönül birliği etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde şu anda tarıma elverişli 24 milyon hektar arazimiz var. Bunun 19 milyon hektarını ancak kullanabiliyoruz. Eğer şu anda olduğu gibi her yıl 100 bin hektar araziyi kaybedersek, tam 200 yıl sonra çocuklar toprağı saksıda görürler. Toprak diye bir şey kalmaz. Tarım diye bir şey kalmaz. Yani 'Kendi geleceğimizi karartıyoruz' derken rastgele söylemiyorum. Onun için üzerimizde önemli mesuliyetler var. Bunların gereğini yerine getirmemiz gerekiyor."
"Sanayi adına toprağı, tarımı, hayvancılığı yok ettiler"
Bugün gelişmiş ülkelerin Afrika ülkelerinden arazi satın aldığını veya kiraladığını anlatan Çelik, "Türkiye'nin 3 misli büyüklüğündeki araziyi Afrika ülkelerinden kiralamış ya da satın almış bulunmaktadırlar. Sudan'dan Mozambik'e, Etiyopya'ya varıncaya kadar, bu ülkelerden arazi kiralıyorlar ve garip bir şey; bu ülkeler açlıkla karşı karşıya ama arazileri, toprakları var. Gelişmiş ülkelerde toprak kalmadı. Sanayi adına toprağı, tarımı, hayvancılığı yok ettiler." diye konuştu.
Bakan Çelik, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bugün dünyada 1 milyar aç insan varsa, 2050'de aç insanların sayısının da artacağını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Bu gidişat, gıda savaşlarına doğru bir gidişattır. Tarım ve tarım ürünlerine erişme savaşlarının yaşanabileceği bir sürece giriyoruz. İşte Türkiye bu tabloyu bugünden görmeli ve buna göre adımlarını atmalı. Türkiye tarım alanlarını korumak, geliştirmek, hayvancılığını geliştirmek durumundadır."
Bakan Çelik, törenin ardından Burdur 2. Teke Yöresi Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışını yaptı ve burada düzenlenen "11. Damızlık İnek Yarışması"nda dereceye giren ineklerin sahiplerine ödüllerini verdi.
İlginizi Çekebilir