© Tarım Pusulası 2021

Bakan Çelik: 'Tüm Belediyeler Çiğ Süt Satışı Yapmalı'

Büyükşehir Belediyesi’nin, Ankaralılara daha kaliteli, sağlıklı ve güvenilir çiğ süt sağlamak amacıyla kurduğu “Çiğ Süt Satış Noktaları" (Sütmatik) , Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından törenle açıldı.

OR-AN Panora AVM karşısında kurulan BEL-SO “Çiğ Süt Satış Noktası”nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, yine bir ilke imza atıyoruz. Halkımıza sağlıklı, ari sütün direkt olarak ulaştırılması için Ankara’nın değişik noktalarında Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı ile BEL-SO’nun işbirliğiyle süt satışına başlıyoruz” dedi.

Başkan Gökçek, vatandaşların özellikle taze süt aradığını ve artık bu noktalarda bulabileceğini belirterek, "Satışa sunulan süt, son derece kaliteli ve en fazla 24 saatlik olacak. Yani vatandaşımız taze sütü burada bulacak" diye konuştu. Gökçek, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin en pahalı sütünü alıyoruz ama en ucuzunu da satıyoruz. 2 liradan alıp, 2,5 liraya satıyoruz. Oysa üreticiden alınan genel manada hizmetin bedeli 130 kuruş. Dolayısıyla üreticiye yüzde 50’den daha fazla imkan temin etmiş oluyoruz. Aracıyı aradan çıkartmış oluyoruz. Ankara’da şu anda 13 noktamız var ve bunların sayılarını gün geçtikçe çoğaltacağız. Ben hayırlı, uğurlu olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyoruz. Bu konuda bizimle işbirliği yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, özellikle teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyorum.”

-“DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUM”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de konuşmasında, bugün üreticiler açısından önemli bir aktiviteyi gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Öncelikle Ankara Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Açılışı yapılan hizmetin, çiğ sütün tüketiciye sağlıklı yollardan ulaşması olduğunu bildiren Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz çok yakın zamanda biz düzenleme yaptık ve bu düzenlemenin sonucunda, aslında belli çevreler tarafından da kıyamet koparıldı.  'Ayşe teyzenin sütüne dokunuluyor, Ayşe teyzenin sütü satılmayacak. Sokak sütü dolayısıyla, köyden gelen süte engel konuyor' gibi... Referandum öncesi anlamsız anlamsız manşetler, anlamsız değerlendirmeler yapıldı. Gördüğünüz gibi bugün amacımız, bu yaptığımız düzenleme çerçevesinde vatandaşımıza en güvenilir elden, en güvenilir noktalardan, en sağlıklı bir şekilde çiğ sütü ulaştırmaktır. Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi Türkiye'de tüm belediyelerin, çiğ sütün vatandaşa ulaştırılması konusunda kolları sıvamasını istiyoruz."

Satış noktalarına konulan "sütmatik" cihazı hakkında da bilgi veren Bakan Çelik, bu cihaza konulan sütün, hangi saatte, hangi işletmeden geldiğini ve kaç saat burada durabileceğinin görülebildiğini kaydederek, "Tüketiciye sunulan sütün bekleme süresi, 24 saati geçmeyecek. Buralarda güvenilir sütler satılacak. Buna öncülük ettiği için Sayın Başkan’a teşekkür ediyorum. Diğer kurumlara da örnek olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Çelik, Büyükşehir Belediyesi’nin önemli hizmetler yaptığını da belirterek, “Siz büyük açılışlar yapıyorsunuz. Köprüler, alt geçitler, üst geçitler, parklar… Bunlar son derece güzel önemli şeyler ama inanın bu çiğ süt dağıtımı, 5 milyon Ankaralı'ya verilen çok daha önem hizmettir, küçük olmasına rağmen...” diye sözlerini tamamladı.

-OTOMATLAR, 24 SAAT GEÇTİĞİNDE ALARM VERECEK

Tüketime hazır çiğ süt, bu şekilde sağımdan itibaren 24 saat içinde tüketicisine ulaştırılacak. Otomatlara süt sağlayacak üreticiler büyük titizlikle seçilecek. Belediye'nin süt otomatları, sağlıklı süt garantisi altında olacak. Sütler hastalıktan ari işletmelerden alınacak, her gün analiz edilecek ve 24 saat içinde tüketimi sağlanacak.

Otomatlar, sütün soğuk zincir bozulmadan hijyenik koşullarda tüketiciye ulaştırılacak. Ortam sıcaklığı ne olursa olsun, otomatlar sayesinde süt, ayarlanan ısıda (4 -C) tutulacak. Sütün sıcaklığının, belirlenen değerin üzerine çıkması durumunda, otomat süt vermeyecek.  Otomatlar her gün dezenfekte edilecek. Otomattaki süt, 24 saati, yani yasal kullanım süresini geçtiğinde makine alarm verecek. Otomat, atılan para tutarına karşılık gelen miktarda süt verecek.

Süt alınırken, BELSO’dan boş şişe satın alınabileceği gibi, vatandaşlar kendilerine ait süt kabını da hazneye yerleştirerek, sütünü istediği miktarda alabilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER