Bakan Çelik: Gübrede %35'lere, Yemde % 20 İndirim Oldu
TeknolojiGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, son günlerde Ekonomi Bakanlığının dahilde işleme rejimi çerçevesinde yayınladığı bazı kararların, tamamen ithalat ve ihracatçıların talepleri doğrultusunda şekillendiğini belirterek, "Bu konuda bir yanlış anlaşılma var, bizim Rus ürünleriyle ilgili bir kısıtlama getirmemiz söz konusu değil. Bir an önce Rusya'nın 13 ürüne getirdiği kısıtlamayı kaldırmasını bekliyoruz" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile Koop-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi töreninin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Türkiye ve Rusya arasında, gıda konusundaki kriz hala aşılamadı mı?" sorusu üzerine Çelik, Rusya ile yaşanan kriz sonucunda 21 ürüne yasak getirildiğini, bu ürünlerden 5'inin geçtiğimiz aylarda serbest bırakıldığını hatırlattı.
Tarımsal ürün olarak brokoli, karnabahar ve kesme çiçeğe geçen hafta serbesti getirildiğini anımsatan Çelik, böylece 8 ürünün serbest kaldığını, ancak 13 üründe yasağın devam ettiğini söyledi. Bunun bir anlamı olamadığını dile getiren Çelik, "Dünya Ticaret Örgütü ve genel kurallar çerçevesinde, böyle bir yasaklama söz konusu olamaz. Bu yasaklamalar hukuki değil. Ayrıca Türkiye, bu ürünleri yine satmaya devam ediyor. Bu ürünler Rusya pazarına da giriyor ama 3. ülkelerden giriyor. Biz geçmişte 1 sattığımız bazı ülkelerde, şimdi 10 domates sattığımızı görüyoruz ve bu birim direkt Rusya'ya ulaşıyor. Rus piyasasının ihtiyaç duyduğu bu ürünler, normalleşme süreci de artık tamamlandığına göre, eskiden olduğu gibi direkt olarak aynen devam etsin. Fakat 13 üründe henüz bu gerçekleşmiş değil" diye konuştu.
"YAŞANAN KRİZDE RUS ÇİFTÇİSİNİN DE TÜRK ÇİFTÇİSİNİN DE BİR KABAHATİ YOK"
Çelik, yaşanan krizde iki ülke çiftçisinin de kabahati olmadığını söyledi. Toplumda en zahmetli ve gelir düzeyi düşük olan çiftçilere, bedel ödetmenin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, Türkiye'nin Rusya'dan 2 milyar doların üzerinde, Rusya'nın Türkiye'den 1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye'nin Rusya'dan buğday ve hububat olmak üzere ciddi oranda ithalatı olduğuna değinen Çelik, "Bizim sattıklarımız ise meyve ve sebzeler. Bunun artık iki ülke arasında mesele olmaması gerektiğini söylüyoruz.
“RUSYA’NIN BU 13 ÜRÜNE KISITLAMAYI KALDIRMASINI BEKLİYORUZ”
Son günlerde Ekonomi Bakanlığımızın dahilde işleme rejimi çerçevesinde yayınladığı bazı kararlar, tamamen ithalat ve ihracatçıların talepleri doğrultusunda şekil alıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var, bizim Rus ürünleriyle ilgili bir kısıtlama getirmemiz söz konusu değil. Böyle bir bakış açısı içinde değiliz. Bir an önce Rusya'nın 13 ürüne getirdiği kısıtlamayı, kaldırmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
TARIM İŞÇİLERİNE YÜZDE 12,5 ZAM İÇİN İMZALAR ATILDI
Öte yandan Bakan Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile Koop-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle personel ücretlerine ortalama yüzde 12,5 zam yapıldığını belirterek, "Bugün itibarıyla bin 859 lira olan taban aylığı 2 bin 30 liraya, bin 718 lira olan taban aylığı ise bin 960 liraya çıkarılmış bulunuyor" dedi.
Yapılan çalışma çerçevesinde, 2017, 2018, 2019 yıllarını kapsayan ve yaklaşık 5 bin personeli ilgilendiren bir sözleşmenin uzlaşmayla neticelendirildiğini anlatan Çelik, "Yapılan sözleşmede, personel ücretlerine ortalama yüzde 12,5 zam yapılmış bulunmaktadır. Farklı taban ücretlerinin 2018 yılında eşitlenmesi noktasında da bu sözleşmede önemli bir adım atılmış bulunuyor. Bugün itibarıyla bin 859 lira olan taban aylığı 2 bin 30 liraya, bin 718 lira olan taban aylığı ise bin 960 liraya çıkarılmış bulunuyor. 2018 yılında da taban aylığı farklılığı, ortadan kalkmış olacak. Sözleşmenin kooperatifimize toplam maliyeti, 62 milyon lira civarındadır" diye konuştu.
Emeğin son derece kutsal olduğunu vurgulayan Çelik, çalışanları mağdur etmeyecek koşulları oluşturmanın da kendi görevleri arasında yer aldığını kaydetti. Sendika ve kooperatif yöneticilerinin bütün unsurları dikkate alarak yaptığı çalışmanın takdire şayan olduğunu dile getiren Çelik, toplu iş sözleşmenin hayırlı olmasını diledi.
GÜBRE VE YEME YAPILAN İNDİRİM
Tarım Kredide önemli değişimler yaşandığına işaret eden Çelik, "Bu değişimlerin başında şirket birleştirmelerini gerçekleştirdik, 8 şirketi kapattık. Daha fonksiyonel olması adına, atılan adımların doğru olduğu inancındayız. Maliyetlerde de ciddi önemli ve olumlu yansımalar oldu. Bugün itibarıyla Tarım Kredi Kooperatiflerinin 12 şirketi bulunmaktadır ve çalışmalarına hızlı bir şekilde devam etmektedir" ifadesini kullandı.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin, piyasada gübre ve yemde regülasyon açısından önemli işlev gördüğünü vurgulayan Çelik, gübrede yüzde 35'lere, yemde yüzde 20'lere varan indirim gerçekleştirdiklerini anlattı.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin, finansman kullanımında faiz oranlarının yüksek olduğuna dikkati çeken Çelik, "Esnafımız yüzde 5 civarında faizle kredi kullanırken, çiftçi kardeşlerimizin yüzde 9'larda faizle finansman temin etmeleri bir adaletsizliği de ortaya koyuyor. Bu konuda Ziraat Bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor, çiftçi esnaf çifte standardının ortadan kaldırılması gerektiği inancındayız. Ama Tarım Kredi Kooperatifimiz, kendi bünyesindeki üreticilerine finansman kullandırma noktasında yüzde 1 ile 4 arasında bir indirim gerçekleştirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Çelik, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu yıl ağırlıklı yem fabrikaları olmak üzere bir çok alanda 600 milyon lira civarında yatırım gerçekleştireceğini de bildirdi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar ve Tarım Kredi Genel Müdürü Ayhan Karayama'nın konuşmalarının ardından toplu iş sözleşmesi imzalandı.
İlginizi Çekebilir