Bakan Çelik: 200 yıl sonra çocuklar toprağı saksıda görecek
TarımGIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dünyada her yıl 12 milyon hektar, Türkiye'de 100 bin hektar arazinin tarım dışı kaldığını belirterek, 'Böyle giderse 200 yıl sonra, yani bir iki sonraki nesil toprak diye bir şey söylendiği zaman belki de bunu saksıda görme imkanına sahip olacak' dedi
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun (TUSAF) 31 Mart-3 Nisan tarihleri arasında Antalya Belek Sueno Hotel'de düzenlenen 12'nci Ulusararası Kongre ve Sergisi-Global Ticaret ve Değirmen Teknolojileri kongresinin açılışı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla yapıldı. Yerli ve yabancı 800'den fazla delegenin de katıldığı kongrede, 50'den fazla sektördeki yeni ürünler ve teknolojilere yönelik sergi alanı bulunuyor. Açılış töreninde kum ressamı Veysel Çelikdemir tarafından kum gösterisi sunuldu.
BİLGİ ÇAĞI TERÖR ÇAĞINA DÖNDÜ
Bakan Faruk Çelik, bölgedeki sorumsuz yöneticiler yüzünden Akdeniz ve Ege'nin dünyanın en büyük mezarlığına dönüştüğünü belirtti. Bakan Çelik, "Patlayan bombalar bilgi çağı diye ifade edilen 21'inci yüzyılı terör çağına döndürmektedir. Birçok eşitsizlik ve birçok adaletsizliğin yaşandığı dünyamızda yaşamımızı sürdürüyoruz. Gelir dağılımında çok ciddi adaletsizlikler söz konusu. Konumuz tarım, gıda, sorunumuz karnı doyurmak olduğu için özellikle belirtmek istiyoruz. Gelir dağılımındaki adaletsizliklere örnek olması vesilesiyle, varlıklı 62 insanın servetiyle 3.5 milyar insanın servetinin eşit olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bir tarafta 62 kişi ve serveti, diğer tarafta dünya nüfusunun yarısı 3.5 milyar insan" dedi.
2 MİLYAR İNSAN AÇ VE YOKSUL
Dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını belirten Bakan Çelik, şöyle konuştu:
"Yapılan değerlendirmelere göre, 2050 yılında 10 milyarı aşacak. Bugün 7 milyar nüfusa baktığımızda, 800 milyonu açlıkla karşı karşıya, 1 milyar 200 milyonu ise yoksullukla mücadele ediyor. 7 milyarın 2 milyarında açlık ve yoksulluk söz konusuyken, 2050'de 10 milyarı aşan dünya nüfusunun nelerle karşı karşıya kalacağını, insanların çocuklarımızın tarım açısından, gıda açısından, güvenliği açısından sorunlarını görmekte zorlanmayacağız. Daralan kaynaklardan dolayı tarım ve gıda dünya gündemini daha çok işgal edecek, daha çok ön sıralarda olacak. Gıda arzı ve gıdaya erişimde çok ciddi adaletsizlik yaşanıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü, 27'si Afrika'da, 7'si Asya'da olmak üzere 34 ülkenin halkının gıdaya erişememe tehdidi ile karşı karşıya olduğunu bildiriyor. Diğer tarafta ise dünyanın dört bir yanında 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Dünyada bir tarafta sefalet, bir tarafta sefahatın birlikte yaşandığını görüyoruz."
BİR-İKİ SONRAKİ NESİL TOPRAĞI SAKSIDA GÖRECEK
Gıdanın topraktan olduğunu belirten Bakan Çelik, "Toprak olmadan bunları konuşamayız. Dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli tarım arazisi var. Ancak 1.3 milyarı tarımda kullanılıyor. Ama her yıl 12 milyon hektar arazinin tarım dışında kaldığını düşünürsek, insanlık aslında bindiği dalı kesiyor ama farkında değil. Kalkınıyorum zannediyor, aslında kendisini yok etmeye doğru götürüyor farkında değil. Ülkemizde de her yıl 100 bin hektar arazinin tarım dışı kaldığını görüyoruz. Eğer her yıl 100 bin hektarı araziyi kaybederseniz, gelişme, kalkınma uğruna kaybetmeye devam ederseniz, 200 yıl sonra, yani bir iki sonraki nesil toprak diye bir şey söylendiği zaman belki de bunu saksıda görme imkanına sahip olacak" diye konuştu.
UN İHRACATINDA LİDERİZ
Dünyada buğday üretiminin 732 milyon tonlarda olduğunu aktaran Bakan Çelik, bu üretimin AB'de yüzde 22'lerde, Çin'de yüzde 18'lerde, Hindistan'da yüzde 12, ABD'de yüzde 8 düzeylerinde olduğunu aktardı. Türkiye'nin buğday üretiminde önemli artış sağladığını kaydeden Bakan Çelik, "Verimlilik açasından baktığımızda 2002'de 9.3 milyon hektar üzerinde ektiğimiz buğday tohumlarının, 19.5 milyon ton olarak bize döndüğünü görüyoruz. Yani 9.3 milyon hektardan 19.5 milyon ton buğday elde etmişiz. 2015 yılında ise daha dar bir alanda, yani 7.8 milyon hektarda ektiğimiz buğdaydan 22.6 milyon ton buğday elde etmişiz. Dünyada 11'inci sırada yer alıyor. Dünya buğday üretimin yüzde 3'üne tekabül eden bir üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye diğer taraftan buğday tohumunun yüzde 95'i oranında kendine yeterli bir ülke. Un ihracatında birinci sıradayız. Makarnada ikinci, bisküvide 8'inci sıradayız" dedi.
SERBEST PİYASA UYARISI
Üretici, tüketici ve serbest piyasa açısından bakıldığında üreticilerin yanında olacaklarını belirten Faruk Çelik, "Tabi üreticimizin yanındayken 78 milyon tüketici de son derece önemli, ondan da vazgeçmemiz ve oradaki dengeyi sağlıklı kurmamak gibi bir durum sözkonusu olamaz. Tabi ki serbest piyasadan yanayız ama piyasa koşullarını istismara kalkacak olanların da karşısında olacağımızı herkesin bilmesinde fayda var. Biz yeri gelince böyle serbest güreşmesini biliriz" diye konuştu.
TMO, LİSANSLI DEPOLAMADAN ÇIKIYOR
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile ilgili önemli adımlar atıldığını aktaran Bakan Çelik, "TMO yıllar önce çıkardığımız lisanslı depoculuğun önünde engel teşkil etti. Lisanslı depoculuğun gelişmesi, ürün borsalarının ve piyasalarının oluşması açısından bu depoculuk işinden çıkıyor. Özel sektörümüz tabiki bu depo işinde görev alacak. Biz vatandaşın, üreticinin ürettiği ürünün alınması, piyasada değer bulması noktasında TMO'nun yeniden konumlanması konusunda çalışmalara ağırlık vereceğiz. Dünyayı yeniden keyfetmeye gerek yok, bu konuda da geç kaldığımızı özellikle belirtmek itiyorum. Bu geç kalma özel sektöre de bir göndermedir, özel sektör de bu konuda üzerine düşeni yapmamıştır" dedi.
TMO'da 'paralel yapı' örgütüyle ilgili görevden alınmalara yönelik soruları dayanıtlayan Çelik, "Yani arkadaşlar görevden alınmalar oluyor. Görev değişikliği yani, o şekilde bakıyoruz" dedi.
1 MİLYAR DOLARLIK UN İHRACATI
Un sektörünün Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden biri olduğunu belirten TUSAF Başkanı Günhan Ulusoy, 100'den fazla ülkeye ihracat yapıldığını, 2015 yılında 1 milyar dolar gelir sağlandığını söyledi. 18 milyar TL'lik ticaret hacmiyle un sanayiinin tarım sektörüne büyük katkı sağladığını belirten Ulusoy, un ihracatında Güneydoğu'nun yüzde 43'le birinci, il bazında da Mardin'in yüzde 21'le ilk sırada yer aldığını dile getirdi.
İlginizi Çekebilir