Bağ Danışma Kurulu Toplantısı Manisa Tarım İl Müdürlüğünde Yapıldı
TarımManisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ev sahipliğini yaptığı, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce düzenlenen, Bağ Danışma Kurulu Toplantısı 17.02.2016 tarihinde yapıldı.
İl Müdürlüğü toplantı Salonunda gerçekleşen etkinliğe Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürü Akay Ünal, TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Menemen, Çal, Sarıgöl, Ahmetli, Turgutlu Ziraat Odası Başkanları, İhracatçı Birlikleri, İl ve İlçe Müdürlüklerinden konu uzmanları ile sektörün temsilcileri katıldı.
Üzümün üretiminden, iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına kadar geçen süreçte bağcılık faaliyetleri ve üzüme dayalı ekonomimiz ile ilgili karşılaşılan veya karşılaşılabilecek her türlü sorunun ve çözüm önerilerinin görüşülerek sonuca bağlanması amacıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını İl Müdürü Hasan Çebi yaptı.
Konuşmasına 2016 yılının üreticiler için verimli bir yıl olması dilekleriyle başlayan Çebi; " Bağcılık İlimiz başta olmak üzere Ülkemiz için çok önemli bir konudur. Bu konuda bizlerin üzerine düşen önemli görevler vardır. Bunun içinde sektörün paydaşlarının iş birliği içerisinde çalışması, birbirine katkı ve destek vermesi gerekmektedir. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz olarak bizler bu anlamda her türlü işbirliğine açığız ve elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli hocamızla bazı projelerimiz var ve umuyorum ki bu projeleri en kısa sürede uygulamaya sokarız" dedi.
Üzümde yaşanan en önemli sıkıntısının kalıntı sorunu olduğuna değinen İl Müdürü Çebi, bunun için neler yapılabilir, ihracatta olası yaşanabilir sıkıntılar nasıl aşabilir düşüncesiyle sektör paydaşlarıyla ortak toplantılar yaptıklarını ifade etti.
Toprak sıcaklığının 10 derecenin üzerine çıkmaya başladığı, erken baharın geldiği bir sezon geçirilmekte olduğuna vurgu yapan Hasan Çebi; " Köklerin çalışmaya başladığı, gözlere suyun yürüdüğü, bademlerin, eriklerin çiçek açtığı, bağların uyanma sorunu yaşadığı bir dönemi geçirmekteyiz ki bu bizler için gerçekten sıkıntılı bir dönem. Çiftçilerimize erken uyanmayı geciktirecek tedbirler ve erken uyanan bitkiyi dondan korumanın yöntemlerini anlatmaktayız. Bizim öncelikli hedefimiz ürün elde etmek ve sonrasında da olası risklere karşı ürünleri sigortalamaktır. TARSİM konusunda çiftçi toplantıları düzenlenmekte, yazılı ve görsel basın aracılığıyla duyurular yapılmakta, hazırlanan afiş ve broşürlerle üretici ve yetiştiricilerimiz bilgilendirilmektedir. Gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personelimiz her zaman üreticinin yanında yer almaktadır.
2016 yılının İlimiz ve Ülkemiz bağcılığı acısından hasarsız ve verimli bir yıl olmasını diliyor, tüm çiftçilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını dileyerek sözlerime son veriyorum" dedi.
Açılış konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantıda, 2015 yılında bağ bölgemizde yaşanan problemler, 2016 yılı için alınabilecek önlemler, son zamanlarda yaşanan Rusya krizinin sofralık ve kuru üzüm üretimi ile ihracatına olası yansımaları, chlorpyrifos ethyl kullanımı ve AB limitleri konusundaki son gelişmeler ile alınacak önlemler, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından son yıllarda geliştirilen ve tescile sunulan üzüm çeşitleri ve son olarak da iklimin sıcak seyretmesinden dolayı olası erken uyanmaların etkileri ve alınabilecek tedbirler görüşüldü. Katılımcıların ana gündem maddelerine ek olarak tespit, görüş ve önerilerini sunmalarıyla toplantı sona erdi.
İlginizi Çekebilir